Unsplash
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα πιεις τα καλύτερα Dry Martini στην πόλη

Η Αθήνα έχει μερικές μπάρες όπου το ποτήρι του Μartini μαζί με το gin και το vermouth έχουν ιδιαίτερη νοστιμάδα.

Εδώ στο OneMan όπως έχεις καταλάβει λατρεύουμε τα Μartini. Είναι classic, είναι boozy, είναι ευκολόπιοτα και πεντανόστιμα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχει χυθεί άπειρο μελάνι γύρω από την ιστορία του αλλά και το πώς φτιάχνεται το τέλειο Martini.

Ποια είναι η σωστή αναλογία, αν πρέπει η βάση του να είναι vodka ή gin, αν πάει καλύτερα με ελιά ή απλά με μία φλούδα λεμονιού και άλλες υπέροχες διαφωνίες. Ευτυχώς, στην Αθήνα έχουμε bar τα οποία σερβίρουν εκπληκτικά Martini τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε κάποιες από τις πιο όμορφες μπάρες της πόλης. 

Grasshoppers

Το νέο bar της πόλης βρίσκεται στον Νέο Κόσμο, πίσω από τη Στέγη και ήρθε να μας δώσει άλλη μια υπέροχη επιλογή για cocktail drinking. Εκτός από την υπέροχη αισθητική, την ωραία ατμόσφαιρα και τη διακόσμηση αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η αγάπη του για τα classic cocktails.

Άλλωστε είναι από τα λίγα μαγαζιά της πόλης που τα αναφέρει ονομαστικά και δεν τα θεωρεί δεδομένα. Aνάμεσά τους υπάρχει και ένα Dry Martini με ένα blend από gins και λίγο vermouth το οποίο έρχεται πάνω σε αυτή την παιχνιδιάρικη τετράγωνη πετσέτα και είναι παγωμένο και νόστιμο, όπως πρέπει.

Rumble in the Jungle

Το ξέρεις, το αγαπάς και το γεμίζεις σχεδόν κάθε μέρα. Το Rumble in the Jungle είναι η ζούγκλα στο κέντρο της πόλης, αυτό το τύπου speakeasy bar, που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι με τα ποτά του, τα cocktails του και πάνω από όλα την ατμόσφαιρα και τον flirty χαρακτήρα του έχει αναστατώσει την bar σκηνή της πόλης.

Αυτό το κατάφερε όχι μόνο μέσα από την υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησε αλλά και με τα εκπληκτικά signature cocktails που προσφέρει, χωρίς να ξεχνάει τη μαγεία των classics. Το Martini στο rumble in the jungle θα σου έρθει σε ένα υπέροχο Martini ποτήρι, είναι άκρως παγωμένο, πεντανόστιμο και πάρα πολύ φωτογενές.

Βοηθάει και η υπέροχη μπάρα του. Θυμήσου να το τραβήξεις μια φωτογραφία πριν πιεις την πρώτη γουλιά. Αν λάτρεψες το ποτήρι περισσότερο από το Μartini τότε δοκίμασε και το Her Scent cocktail που σερβίρεται επίσης σε αυτό και είναι πεντανόστιμο.

Odori Vermuteria di Atene

Ας κάνουμε έναν εύκολο συλλογισμό. Το Odori λατρεύει το vermouth. Το Vermouth έχει σχέση πάθους με το Martini. Άρα το Odori φτιάχνει υπέροχα Martini. Η πρώτη και μοναδική vermuteria της Αθήνας, δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην προσφέρει ένα τέλειο Martini.

Όταν μου το έφτιαξε ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, χρησιμοποιήσε την τεχνική με την οποία έχει διακριθεί στον διαγωνισμό του World Class και το αποτέλεσμα ήταν άκρως παγωμένο και πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο. Ίσως από τα καλύτερα martini που έχω δοκιμάσει και αυτό δεν είναι υπερβολή. Επιπλέον, η ελιά που καταπίνεις στην τελευταία γουλιά και έχει ποτιστεί με το απόσταγμα είναι απλά μαγική. Μην την αφήσεις για κανέναν λόγο. 

Κύριος

Ίσως το πιο παλιό από τα μαγαζιά της λίστας μας. Διακριτικό, σε μία πλατεία που έχει φασαρία αλλά και κλάση, το μαγαζί πραγματικά μοιάζει με έναν κύριο, με έναν gentleman που έχει τρόπους και αγαπάει πολύ τα κλασικά.

Μόλις κάτσεις στην όμορφη του μπάρα και ζητήσεις Martini, θα ξεκινήσει εκείνη η υπέροχη συζήτηση, «vodka ή gin», «λεμόνι ή ελιά», «dry ή wet» και μόλις τις απαντήσεις όλες θα έρθει ένα ακόμα πιο υπέροχο cocktail μπροστά σου για να το πιεις σαν σωστός κύριος.

Είναι και η ατμόσφαιρα που βοηθάει να το απολαύσεις ακριβώς όπως το έπιναν στις μεγάλες μητροπόλεις την περίοδο των roaring twenties. Στο δεύτερο ίσως ταξιδέψεις και λίγο Λονδίνο ή Νέα Υόρκη εκείνης της εποχής. Τόσο επιδραστικό είναι το Martini στον Κύριο που μπορεί να σε ταξιδέψει στον χωροχρόνο, όχι μέσω του αλκοόλ αλλά μέσα από τη φιλοσοφία και την τελετουργία με την οποία φτιάχνεται και σερβίρεται.

Έπρεπε

Στο νέο bar της Κυψέλης, που έχει γεμίσει με κόσμο τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, ο Νίκος Μοσχονάς έχει φανταστεί και δημιουργήσει ένα υπέροχο και νόστιμο Dry Martini που όμως διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Κι αυτό, γιατί εκτός από τα κλασικά gin και vermouth, περιέχει επίσης νερό από μανταρίνι αλλά και λίγες σταγόνες από smokey whisky που δίνει κάτι το μοναδικό στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα βοτανικό, πολύ εσπεριδοειδές και σε γεύση αλλά και σε άρωμα, κάτι που ενισχύεται από το ψέκασμα με αιθέρια έλαια από πορτοκάλι στο ποτήρι.

Όλα αυτά μαζί, με τη χαλαρή και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα του Έπρεπε, σου χτίζουν μία μοναδική εμπειρία cocktail drinking που έπρεπε να έρθει και στην Κυψέλη αλλά και σε κάθε γειτονιά.