David Silverman/Getty Images
ΠΟΛΗ

10 από τα ωραιότερα πιάτα με ζυμαρικά που θα βρεις στην Αθήνα

Σε μία πιο συλλογική σκέψη η λέξη ζυμαρικά παραπέμπει αυτομάτως στην ιταλική κουζίνα. Κι όχι άδικα, αν σκεφτούμε ότι χρωστάμε στους καλοφαγάδες γείτονες μερικές από τις πιο λαχταριστές συνταγές με pasta. Από τη φημισμένη καρμπονάρα μέχρι το φίνο cacio e pepe, οι επιλογές είναι πολλές και πάντα νόστιμες. Ακόμα όμως κι αν τα ζυμαρικά έχουν ταυτιστεί με την Ιταλία, θα ήταν άδικο να αγνοήσουμε την ελληνική παράδοση. Χυλοπίτες, φλωμάρι, σκιουφιχτά και τραχανάς είναι μερικά από τα ζυμαρικά που έχουν συνδεθεί με τη γαστρονομία της Ελλάδας.

Τα πιάτα με ζυμαρικά είναι αυτά που θα επιλέξουμε όταν θέλουμε κάτι οικείο, νόστιμο και χορταστικό. Αγαπητά σε όλο τον κόσμο, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα υλικό εύκολα διαχειρίσιμο, συνήθως οικονομικό, που προσφέρει ικανοποίηση. Δένουν τέλεια με σάλτσες, κρέας, ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά, τρώγονται ακόμα και στην πιο λιτή εκδοχή τους και υπάρχουν εκεί έξω αμέτρητες επιλογές σε είδη.

Στα αθηναϊκά εστιατόρια βρίσκεις πλέον νόστιμη pasta, με συνταγές αμιγώς ιταλικές αλλά και πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τον τραχανά να κάνει την είσοδό του ακόμα και στην υψηλή γαστρονομία αλλά και πιο απλά φαγητά να παρουσιάζονται στην πιο ποιοτική και νόστιμη εκδοχή τους.

10 νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά στην Αθήνα

Από παπαρδέλες και σπαγγέτι μέχρι λαζάνια και κριθαράκι, οι μάγειρες αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη έχοντας σαν βασικό υλικό νόστιμα ζυμαρικά. Όταν μάλιστα αυτά είναι χειροποίητα, γίνονται όλα ακόμα καλύτερα.

Το σπαγγέτι αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ

Πολλά έχουν γραφεί για το σπαγγέτι αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ, ένα πιάτο που γνωρίσαμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του γαστρομαγειρείου στον Νέο Κόσμο. Τα ζυμαρικά χειροποίητα -είναι άλλωστε και το μυστικό που κάνει τη συνταγή τόσο νόστιμη- δένουν ιδανικά με το αυγοτάραχο και το σκόρδο. Το πιάτο φωτογραφήθηκε, αντιγράφηκε και αποτελεί σήμα κατατεθέν του καταλόγου που ενώ αλλάζει συχνά ξέρει ότι κάποια πράγματα είναι καλό να έχουν σταθερή παρουσία.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ.: 2114148624

Τα λαζάνια μπολονέζ του Granello

Στη μικρό μαγαζί του κέντρου, είναι η πίτσα που κλέβει την παράσταση. Αν όμως δώσεις μια ευκαιρία στα λαζάνια φούρνου, είναι ένα φαγητό που θα αναζητάς ξανά και ξανά. Με κόκκινη σάλτσα και κιμά, αποτελεί την επιτομή του comfort food.

Περικλέους 18, Αθήνα, τηλ.: 2103226542

Οι παπαρδέλες με κόκκορα της Στοά Φιξ

Όποιος παρακολουθεί τη Γωγώ Δελογιάννη ξέρει ότι αγαπάει την ελληνική κουζίνα και βρίσκει πάντα νόστιμους τρόπους να αναδείξει φαγητά που έχουν συνδεθεί με τα κυριακάτικα τραπέζια μας. Οι χειροποίητες παπαρδέλες με κόκκορα κρασάτο είναι ένα από αυτά.

Αιόλου 102, Ομόνοια, τηλ.: 2111190119

Το ramen του Simul

Ο σεφ Νίκος Θωμάς προτείνει τη δική του ιδιαίτερη εκδοχή για το ramen. Ζωμός από χοιρινό, φιδές, καπνιστό χέλι και αυγό ορτυκιού, συνθέτουν ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά, που σίγουρα δε συναντάς συχνά.

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ.: 2107224737

Τα tagliolini με ραγού μοσχάρι του Materia Prima

Με το πάθος για την καλή πρώτη ύλη (materia prima) να καθοδηγεί την ομάδα του wine bar-restaurant, κάθε επιλογή στο φαγητό είναι πραγματικά μια νόστιμη αποκάλυψη. Αν είχες προλάβει το cacio e pepe, ήσουν σίγουρα τυχερός. Το μενού όμως αλλάζει τακτικά, έτσι στο Κουκάκι, απολαμβάνεις εδώ και καιρό τα χειροποίητα tagliolini με ραγού μοσχάρι.

Φαλήρου 68, Αθήνα, τηλ.: 2109245935

Το γιουβέτσι στα Γιουβετσάκια

Το παραδοσιακό εστιατόριο που μετράει τριάντα χρόνια λειτουργίας έχει πολλές σπεσιαλιτέ. Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει το γιουβέτσι του, με το κριθαράκι να είναι πάντα ζουμερό, με ελαφριά κρούστα και το κρέας μελωμένο. Το φαγητό των παιδικών μας χρόνων στην πιο καλοφτιαγμένη εκδοχή του.

Ιθώμης 20 & Μωρέως 45, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9648081

Το mac n’ cheese του Po Boys

Το πιάτο που έχει ταυτιστεί με την αμερικανική κουλτούρα και τις θερμίδες, βρίσκεται στο μενού του Po Boys. Εδώ το βρίσκεις πληθωρικό και ζεστό, όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Μάλιστα, υπάρχει και ένα twist της κλασικής συνταγής, με sriracha και pulled pork.

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ.: 2103234672

Τα σπαγγέτι με αντζούγιες στο Υπερωκεάνειον

Δε χρειάζονται πολλά υλικά για να πετύχεις ένα νόστιμο φαγητό και τα σπαγγέτι με αντζούγιες που τρως στο Υπερωκεάνειον το αποδεικνύουν. Τα ζυμαρικά είναι μια πρώτη ύλη εύκολη, που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση, η ελαφριά οξύτητα και ο μαϊντανός συμπληρώνουν άριστα το πιάτο.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ.: 2104180030

Οι μοσχαρίσιες στηθοπλευρές με τραχανά της Cookoovaya

Η Cookoovaya σύστησε στο αθηναϊκό κοινό το απλό και νόστιμο φαγητό μέσα από την εστιατοριακή εκδοχή του. Και με το απλό, εννοούμε ότι εστίασε σε πρώτες ύλες χωρίς άγνωστες λέξεις. Κάπως έτσι, ο γλυκός τραχανάς συνδυάστηκε άψογα με τις μοσχαρίσιες στηθοπλευρές και τη γραβιέρα, κι έτσι έχουμε ένα φαγητό νόστιμο και χορταστικό.

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα, τηλ.: 2107235005

Τα γεμιστά Tortelloni με άγρια τρούφα του Ergon

Στο ισόγειο του Ergon έχει στηθεί μία πραγματική αγορά. Δίπλα στο deli, τον φούρνο, το ιχθυοπωλείο και το κρεοπωλείο, απλώνεται μία σάλα όπου μπορείς να απολαύσεις πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα. Τα tortelloni γεμιστά με μανιτάρια πορτσίνι, τυρί και φρέσκια άγρια τρούφα θα σου μείνουν αξέχαστα. 

Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, τηλ.: 2100109090

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!