iStock
ΠΟΛΗ

3 μέρη για σάντουιτς με παστράμι σαν να είσαι στη Νέα Υόρκη

Ιδανικά, θα θέλαμε να απολαμβάναμε το διάσημο σάντουιτς με παστράμι στο Katz's Deli της Νέας Υόρκης. Εναλλακτικά, όμως έχουμε κάποιες επιλογές πιο κοντά, εδώ στην Αθήνα.

Το σάντουιτς με παστράμι του Katz’s Deli, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 120 χρόνια ζωής, ίσως είναι το πιο εμβληματικό φαγητό της Νέας Υόρκης. Θεματοφύλακας της εβραϊκής γαστρονομίας, εν μέρει χάρη στο σπιτικό παστράμι του, το Katz’s φτιάχνει ένα από τα πιο νόστιμα σάντουιτς στη γη.

Όπως συμβαίνει και με άλλα αλλαντικά, έτσι και το παστράμι ήταν ένας τρόπος να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η γεύση και η υφή των φθηνών κομματιών του κρέατος – που αποτελούσαν μέρος της διατροφής των πιο χαμηλών κοινωνικών τάξεων (σε αυτήν την περίπτωση ήταν Εβραίοι μετανάστες).

Το διάσημο παστράμι του Katz’s

Το παστράμι φτιάχνεται από διάφορα είδη μοσχαριού, όμως οι aficionados προτιμούν το στήθος, καθώς έχει περισσότερο λίπος και αντέχει καλύτερα στο πολύωρο μαγείρεμα που ακολουθεί. Στο Katz’s, αφού αλατιστεί και πριν καπνιστεί, το κρέας δέχεται ένα καλό τρίψιμο από μπαχαρικά.

Το πλήρες μείγμα παραμένει μυστικό του διάσημου deli, αλλά το κρεμμύδι, το σκόρδο, η πιπεριά και ο κόλιανδρος αποτελούν σίγουρα συστατικά. Το Katz’s καπνίζει μόνο του το παστράμι, σε αντίθεση με τα περισσότερα delis στη Νέα Υόρκη, που ενώ φτιάχνουν το δικό τους αλλαντικό, δεν το καπνίζουν, ελλείψει χώρου. Το καπνιστήριο στο Katz’s έχει το μέγεθος ενός στούντιο.

Χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να καπνιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια να επιστραφεί πίσω στο κατάστημα για να ξεκινήσει ο βρασμός, που είναι και το τελευταίο στάδιο του βασικούς μαγειρέματος (μετά ακολουθεί ο ατμός για να δώσει την τελευταία πινελιά). Η διαδικασία για να φτιαχτεί το τέλειο παστράμι του Katz’s είναι χρονοβόρα και δείχνει ότι είναι η αγάπη και το μεράκι που δικαιώνουν την επιτυχία του.

3 μέρη για να φας σάντουιτς με παστράμι στην Αθήνα

σάντουιτς με παστράμι Unsplash

Πίσω στην Αθήνα, το παστράμι δεν μας είναι άγνωστο. Ενδεικτικά, το βρίσκεις σε καταστήματα όπως το Μιράν και τα Καραμανλίδικα του Φάνη (εδώ θα το φας σε πλατό αλλαντικών) στην Αθήνα, ενώ η οικογένεια Σαρήμπογια στη Δράμα (Sary) έχει περάσει πλέον την τέχνη στην τέταρτη γενιά. Υπάρχουν, φυσικά και τα μαγαζιά που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το παστράμι ως βασικό υλικό για να προσφέρουν νόστιμα σάντουιτς και να μας δώσουν μια μικρή γεύση από κάτι που θα απολαμβάναμε σε ένα ταξίδι μας στη Νέα Υόρκη.

Big Mouth

Αν έχεις δοκιμάσει τα σάντουιτς του Big Mouth ξέρεις ότι μπαίνουν στην κατηγορία με τα καλύτερα της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες κάνουν τα πάντα μόνοι τους, επιλέγουν καλά υλικά και φτιάχνουν συνταγές με έμπνευση (και) από τα delis της Νέας Υόρκης. Έτσι, λοιπόν, δεν λείπει το Street Gourmet, δηλαδή σάντουιτς με χωριάτικο ψωμί, παστράμι, τυρί που λιώνει, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ και σος garlinese.

The Black Salami

Ο Αντώνης Καζάκος και ο master baker Μπρούνο Πέτσια εμπνεύστηκαν από τους ιταλικούς φούρνους και μετά από αρκετή έρευνα και δοκιμές, αποφάσισαν να ανοίξουν το Black Salami. Κάτω από την «ομπρέλα» του κλείνεται ένας φούρνος, μια ζεστή κουζίνα, ένα πόστο με καφέ και γλυκά αρτοσκευάσματα. Από τα σάντουιτς που φτιάχνουν καθημερινά στην κουζίνα τους, αυτό με το παστράμι κέρδισε πανηγυρικά το κοινό. Το αλλαντικό είναι τρυφερό, κομμένο υπέροχα σε λεπτές φέτες και πλούσιο σε ποσότητα, ενώ το λάχανο και καρότο τουρσί δίνει αυτή την επιπλέον ένταση. Το γεγονός ότι κλείνεται μέσα σε ρωμαϊκού τύπου ψωμί με υπέροχη υγρασία, κάνει κάθε δαγκωνιά απλώς απολαυστική.

New York Sandwiches

Όταν το NYS άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στους Αμπελόκηπους, πρωτοτύπησε φέρνοντας πιάτα από τα αμερικανικά diners. Τόσο τα burgers όσο και τα bagels του αγαπήθηκαν από τους Αθηναίους και τελικά, το κατάστημα επεκτάθηκε και στην καρδιά της Αθήνας. Και στα δύο μαγαζιά βρίσκεις δύο σάντουιτς με παστράμι – το grilled cheese έγινε ανάρπαστο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Εκτός από αυτή την πληθωρική επιλογή, υπάρχει και η κλασική εκδοχή του pastrami sandwich με ξινολάχανο, που όσο να πεις ταιριάζει γάντι.

NEW YORK SANDWITCHES

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!