Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
ΔΡΟΜΟΙ

4 πιάτα για να δοκιμάσεις στην πλατεία Καρύτση

Μεζέδες από την ελληνική κουζίνα, τάκος, burgers και θιβετιανές συνταγές, είναι μερικές από τις προτάσεις που συναντάς περπατώντας στην περιοχή της Καρύτση και κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πώς τα στέκια αλλάζουν στην πόλη, με την τράπουλα να ανακατεύεται ξανά και ξανά. Πριν από κάποια χρόνια, η περιοχή κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος σίγουρα δεν είχε τα μαγαζιά που μετράει κανείς σήμερα, αφού όλη η δράση εξελισσόταν σε μία άλλη πλατεία, μερικά μέτρα πιο πάνω, την Καρύτση.

Σήμερα, η πλατεία Καρύτση δεν βιώνει την ίδια ένταση που ζούσε σε περιόδους Use, αλλά σίγουρα έχει μέρη για χαλαρό ποτό το βράδυ και street food που έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό.

Αφήνοντας πίσω την Καρύτση, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, που αποτέλεσε τον πρώτο κήπο της πρωτεύουσας, με τη βασίλισσα Αμαλία να φυτεύει μπροστά στο σπίτι της φοίνικες και λεύκες, η πλατεία Αγίων Θεοδώρων έχει μετατραπεί στη νέα πιάτα της Αθήνας.

Εκεί, δίπλα στην ημιβυθισμένη εκκλησία στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, τα τραπέζια από τα μπαρ και τα εστιατόρια γεμίζουν τον χώρο, περιμένοντας τουρίστες που θέλουν να ξαποστάσουν αλλά και κατοίκους της πόλης που έχουν βρει πλέον το στέκι τους. Η περιοχή βρίθει μαγαζιών, από ψαγμένα street food μέχρι βραβευμένα μαγαζιά που η φήμη τους έχει ξεπεράσει αυτή της Ελλάδας.

Μεζέδες από την ελληνική κουζίνα, τάκος, burgers και θιβετιανές συνταγές, είναι μερικές από τις προτάσεις που συναντάς περπατώντας στην περιοχή της Καρύτση και κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Ποπ κορν γαρίδας στο Dopios

Στο Dopios, το αστικό μεζεδοπωλείο που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Πιτσιλή και του Χριστόφορου Πέσκια, ο chef επισφραγίζει την αγάπη του για τις ποιοτικές πρώτες ύλες και παρουσιάζει τις γεύσεις που αγαπάει.

Τα διάσημα πλέον κεφτεδάκια του Πέσκια που μαζί με τη φάβα έκαναν την εμφάνισή τους στο μενού του Balthazar το 1999, δε λείπουν από το μενού, αλλά ο chef δεν σταματά τους πειραματισμούς. Κι ένας από τους πιο πετυχημένους είναι τα ποπ κορν γαρίδας, που έχουν την τάση να εξαφανίζονται μόλις φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.

New Yorker στο Juicy Grill

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν έκανε την εμφάνισή του το 2011 το Juicy Grill, ένα συνοικιακό τότε μαγαζί στο Χολαργό. Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατό burger house, με δεύτερο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας.

Με «όπλο» του την ποιότητα και κυρίως το φρέσκο κρέας, ο Δημοσθένης Κουβαράκης κατέρριψε τη μέχρι πρότινος αντίληψη του junk food, προτείνοντας πληθωρικούς συνδυασμούς που λατρεύτηκαν από τους πιστούς οπαδούς του burger. Το New Yorker με μοσχαρίσιο μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλα, τηγανητό αυγό, bacon, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και homemade BBQ sauce θα σε βάλει στο κλίμα.

Momos λαχανικών στο Chomolungma

Το πρώτο street food που έφερε γεύσεις από το Θιβέτ στην καρδιά της Αθήνας έγινε το Chomolungma. Το μικροσκοπικό μαγαζί με το όνομα που σημαίνει «κορυφή του Έβερεστ» ήρθε να εμπλουτίσει τον ασιατικό γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Ο chef Γιάννης Δημητρίου σύστησε στο αθηναϊκό κοινό τα ζυμαρένια Momos (τα θιβετιανά dumplings), γεμίζοντάς τα με λαχανικά, κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό. Αν δεν αγαπάς το κρέας ή θέλεις απλώς μια νόστιμη εναλλακτική, προτίμησε την πρώτη εκδοχή.

Tacos al pastor στο Poncho Tacos

Τα κλασικά tacos με χοιρινό μαριναρισμένο σε παραδοσιακά μπαχαρικά, φέτα ανανά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο είναι η τέλεια αρχή για πάρεις μια γεύση από τη μεξικάνικη κουζίνα. Αρκεί μία μικρή τακερία με μακρόστενη κουζίνα για να σε μεταφέρει σε μέρη εξωτικά και να σε χορτάσει με κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Το tacos al pastor μοιάζει με τη φιλοσοφία του δικού μας γύρου, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος γυρίζει αργά στη σούβλα. Από εκεί και πέρα, οι γεύσεις και τα αρώματα είναι τελείως διαφορετικά.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!