Φωτογραφίες: Napolitivo
ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Αθήνα – Νάπολη, μία πίτσα δρόμος με τη Diavola του Napolitivo

Φρέσκια μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι Νάπολης και nduja, παρμεζάνα και πεκορίνο είναι τα υλικά της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας που απολαμβάνεις στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Λεπτή στη βάση της, με στεφάνι που φουσκώνει ελαφρώς και αποκτά ελαφριά καψίματα,  η ναπολιτάνικη πίτσα ξεχωρίζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση της. Η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 1700 σύμφωνα με την πραγματεία του Ιταλού chef, συγγραφέα και φιλόσοφου Vincenzo Corrado, για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της Νάπολης.

Σήμερα, η ναπολιτάνικη πίτσα έχει κατακτήσει την Αθήνα, αλλά τα μαγαζιά που θέλουν να ακολουθήσουν πιστά την παράδοση, πρέπει να τηρούν και τις προδιαγραφές που επισφραγίζουν την αυθεντικότητά της.

Η Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) ιδρύθηκε το 1984 στη Νάπολη και στόχος της είναι να πιστοποιήσει πιτσαρίες που χρησιμοποιούν τις κατάλληλες τεχνικές που ορίζει η παράδοση για να την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα. Προκειμένου να αποκτήσουν την πιστοποίηση πρέπει να πληρούνται αρκετές απαιτήσεις και τα εστιατόρια πρέπει να υποβάλουν επίσημα αίτηση γι’ αυτήν.

Το Napolitivo στη Μαρίνα Φλοίσβου διαθέτει την εν λόγω πιστοποίηση και φτιάχνει πίτσα όπως αυτή σερβίρεται στη Νάπολη. Το πετυχαίνει χάρη στις πρώτες ύλες από την περιοχή της Καμπανίας, το ψήσιμο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που φτιάχτηκε στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο αλλά και τους δεξιοτέχνες pizzaiolos που εκπαιδεύτηκαν, σε Ελλάδα και Ιταλία, από Ιταλούς maestros.

Η πίτσα φτιάχνεται με ζυμάρι που ανοίγεται καθημερινά στο κατάστημα και αποτελείται αποκλειστικά από νερό, αλεύρι 00, μαγιά, αλάτι και «πάθος», όπως λένε οι ίδιοι. Δεν περιέχει λάδι, ζάχαρη, ή συντηρητικά. Στη συνέχεια οι Pizzaiolos το αφήνουν να ωριμάσει 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον πριν ψηθεί στον ξυλόφουρνο.

Έτσι φτιάχνεται και η Diavola, μια πικάντικη πίτσα με φρέσκια μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι Νάπολης και nduja, παρμεζάνα και πεκορίνο. Η nduja (διαβάζεται ντούγια) είναι καυτερή πάστα από ιταλικό, παραδοσιακό χοιρινό σαλάμι.

πίτσα

πίτσα

Αν ξεχωρίζει κάτι περισσότερο, αυτή είναι η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτσας, η οποία ψήνεται σε ξυλόφουρνο που κατασκευάστηκε στη Νάπολη με τούβλα από τον Βεζούβιο. Η ελαφριά ζύμη της φτιάχνεται καθημερινά στο κατάστημα από τους pizzaiolos του Napolitivo (που εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία από Ιταλούς maestros) και ωριμάζει 12-14 ώρες πριν ψηθεί.

diavola πίτσα

Το all day pizza bar ανοίγει τις πόρτες του το πρωί για αρωματικό καφέ και brunch και συνεχίζει με αυθεντικό aperitivo και νόστιμες επιλογές για φαγητό. Πίτσα, pasta, σαλάτες συνθέτουν το μενού, μαζί με ιταλικά γλυκά, όπως το τιραμισού.