ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η μακαρονάδα φούρνου του Normandia είναι ένα καλτ έπος

Σε μία πιτσαρία που λειτουργεί από το 1977, η μακαρονάδα φούρνου μαζί με πίτσα ταψιού που φτιάχνεται καθημερινά με φρέσκα υλικά κλέβουν την παράσταση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στον βωμό της νοσταλγίας θυσιάζεται η γεύση και η ποιότητα. Τείνουμε να παρακάμπτουμε τα κακώς κείμενα μπροστά σε κάτι που μας πλημμυρίζει με συναισθήματα μιας άλλης εποχής, και το φαγητό δεν εξαιρείται. Όταν όμως αυτό που τρώμε – και που μας έχει ιντριγκάρει ζεστές αναμνήσεις – είναι ποιοτικό και νόστιμο, τότε μιλάμε για επιτυχία. Κάπως έτσι νιώθω για τη μακαρονάδα φούρνου του Normandia Pizza, της πιτσαρίας που λειτουργεί από το 1977 στου Ζωγράφου και σερβίρει πίτσα και ζυμαρικά όπως παλιά.

Η μακαρονάδα φούρνου, με τα πλούσια λιωμένα τυριά, που δημιουργούν αυτή την τραγανή κρούστα στις άκρες, με την κρέμα γάλακτος (πριν δαιμονοποιηθεί), με το μπέικον και το ζαμπόν, ήταν το σπέσιαλ φαγητό των οικογενειακών εξορμήσεων. Και υπάρχει ακόμα σε ένα μαγαζί που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο, να ευχαριστεί τις γενιές που μεγάλωσαν με πίτσα ταψιού.

 

μακαρονάδα φούρνου

Τα τραπέζια είναι στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα και η φωτεινή επιγραφή πάνω από την κουζίνα σε προϊδεάζει για το μενού. Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η Normandia, ο πρώτος ιδιοκτήτης που είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη, σέρβιρε και παραδοσιακά πολίτικα φαγητά μεταξύ άλλων. Μόλις, το μαγαζί πέρασε στα χέρια του κυρίου Γιάννη, ο οποίος φτιάχνει μέχρι σήμερα αυτές τις λαχταριστές μακαρονάδες, το μενού είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Πίτσα ταψιού με ζυμάρι που φτιάχνεται κάθε μεσημέρι, ξεκουράζεται σε μικρές μπάλες και στη συνέχεια απλώνεται πάνω στο μεταλλικό σκεύος. Αφού ξεκουραστεί ξανά, απλώνεται η σάλτσα και στη συνέχεια μπαίνει στο ψυγείο. Τα υλικά θα τοποθετηθούν φρέσκα αφού δώσεις την παραγγελία σου και η πίτσα θα ψηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο. Καμία περιττή λιπαρότητα, μόνο νοστιμιά.

Πρωταγωνίστριες στο μενού είναι και οι μακαρονάδες φούρνου. Η Μπολονέζ φτιάχνεται εδώ και χρόνια με τη συνταγή του κυρίου Γιάννη, ο οποίος μαγειρεύει με μεράκι αυτό το πιάτο. Φρέσκος κιμάς από επιλεγμένο κομμάτι κρέατος και ντομάτες είναι τα βασικά υλικά. Εξίσου, αγαπητή είναι και η Caruso, μία εναλλακτική εκδοχή της Καρμπονάρα, με κιμά, μπέικον, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Αν πάλι δε θέλεις κρέας και σου αρέσουν τα καυτερά, η Arrabiata είναι η δική μου εμμονή. Στο σερβίρισμα έρχεται πάντα επιπλέον τυρί τριμμένο για το πλάι, αφού όταν θα φας την πρώτη στρώση, θα θέλεις πάντα λίγο ακόμα.

Η Normandia Pizza αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και αυτό το καταλαβαίνεις με το που περνάς την πόρτα του μαγαζιού. Και ύστερα, σε μία απλή μακαρονάδα φούρνου, κρύβεται όλη η αγάπη των ανθρώπων που αγαπούν να μαγειρεύουν για τους άλλους.