ISTOCK
ΓΕΥΣΗ

5 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία για αυθεντικά πολίτικα γλυκά

Εξαιρετικά σιροπιαστά, αρωματικά τσουρέκια, κίφελ, πληθωρικές πάστες και βουτήματα φέρνουν άρωμα Πόλης στην πρωτεύουσα.

Σιροπιαστά γλυκά, από μπαμπάδες με ρούμι μέχρι μπακλαβάκια, μυρωδάτα τσουρέκια, σοκολατένιο κίφελ, βουτυράτοι ατσμάδες και μία μεγάλη ποικιλία σε αλμυρά κουλούρια (το ιδανικό συνοδευτικό του τσαγιού) είναι μερικά από τα γλυκά που βρίσκεις κανείς στα αυθεντικά πολίτικα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας.

Μερικά από αυτά όμως έχουν εμπλουτίσει την ποικιλία τους και με δημιουργίες που βασίζονται στη γαλλική ζαχαροπλαστική, όπως μιλφέιγ, φινετσάτες lemon pie, σοκολατένιες μους και άλλα κλασικά γλυκά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Στο Lido για τσουρέκι και κίφελ

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αρκεί να στρίψεις στη Χρεμωνίδου για να σε πλημμυρίσουν τα αρώματα του Lido. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στη γνώριμη θέση του από το 1967, να αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν αυθεντικά πολίτικα γλυκά.

Συνταγές παλιές που έφερε ο παππούς Πιπερίδης από την Κωνσταντινούπολη αλλά και νέες προσθήκες αναδεικνύουν αυτό το αστικό ζαχαροπλαστείο σε έναν μικρό θησαυρό. Είναι τα τσουρέκια του που μοσχοβολούν μαστίχα, κλασικά ή με σοκολάτα, τα κίφελ, τα κουλουράκια και τα λοιπά βουτήματα – γλυκά και αλμυρά – ανάμεσα στα ευπώλητα του μαγαζιού που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων.

Στον Tillas για καζάν ντιμπί και πυραμίδες

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Πάνω από πενήντα χρόνια ζωής έχει συμπληρώσει ο Tillas που αποτελεί πλέον σταθμό στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο πέρασμα των χρόνων, το ζαχαροπλαστείο έχει καταφέρει να ισορροπήσει την πολίτικη παράδοση με τις τάσεις της εποχής, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά του.

Έτσι, μαζί με τα μοσχομυριστά τσουρέκια, τα εκμέκ, ταούκ κιοκσού, καζάν ντιμπί, ρυζόγαλο φούρνου και κρέμα μαλεμπί, βρίσκεις χειροποίητες γκοφρέτες, τρούφες μπίτερ σοκολάτας, φινετσάτες τάρτες και φυσικά παγωτό.

Στο Divan για βουτήματα και ατσμάδες

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Κώστας Λεμοντζόγλου ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 13 ετών, το 1968. Τα πρώτα καταστήματα που άνοιξε ήταν στα Πατήσια, πριν φτάσει τελικά στο Παλαιό Φάληρο. Το Divan άνοιξε το 1986 και παραμένει έως σήμερα ένα από τα καλύτερα στο είδος του.

Εδώ, βρίσκεις όλα τα παραδοσιακά γλυκά και βουτήματα που αγαπούν οι Πολίτες. Τσατάλια, ατσμάδες, κίφελ, παξιμάδια με γλυκάνισο που εθιμοτυπικά έβρισκες στις κηδείες, τσουρέκι και μπακλαβάς είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ.

Στο Πέλιτ για εκμέκ και μιλφέιγ

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο Πελίτ, στην πλατεία Αμερικής βρίσκεις πάντα φρέσκο τσουρέκι, κίφελ, κέικ, εκμέκ και προφιτερόλ. Πληθωρικό είναι και το μιλφέιγ, το οποίο στήνεται τη στιγμή της παραγγελίας και είναι πραγματικά η πιο value for money επιλογή στην κατηγορία του. Η στιγμή που η σφολιάτα γεμίζει με κρέμα και η μία στρώση διαδέχεται την άλλη, για να πασπαλιστούν τελικά με ζάχαρη άχνη είναι άκρως απολαυστική.

Στο Sweet Melek για σιροπιαστά ταψιού και ασουρέ

Σταύρος Διοσκουρίδης

Στο Sweet Melek βρίσκεις όλα τα παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά της Πόλης – από τσατάλια και κουραμπιέ μέχρι μαντί, κεφτέδες, σουτζούκι με αυγό, τας κεμπάπ – και πίνεις τσάι, σαλέπι και yeni raki. Όλα είναι χειροποίητα και πλέον, η κουζίνα της Ανούς Τσιρισιάν είναι διάσημη όχι μόνο στην πολίτικη κοινότητα αλλά και όλους όσοι αναζητούν ανατολίτικες γεύσεις.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Μακρυχωρίτισσα από την Κωνσταντινούπολη, παντρεύτηκε Ρωμιό, αλλά τελικά ερωτεύτηκε την Αθήνα, όπου και μένει από το 1997. Η πρώτη της δουλειά στην Αθήνα ήταν ως συνέταιρος στο παλιό, μικρό Sarayli του Παλαιού Φαλήρου, όμως η αγάπη της για τη μαγειρική, την ώθησε να ανοίξει το δικό της μαγαζί.