ΓΕΥΣΗ

Γνωρίζοντας τα πρόσωπα πίσω από κάθε παραγγελία που φτάνει στην πόρτα μας

Οι συνεργάτες - διανομείς της Wolt μοιράζονται τις προσωπικές τους ανθρώπινες ιστορίες κι εμείς μαθαίνουμε ποιοι βρίσκονται πραγματικά κάτω από το θαλασσί κράνος που βλέπουμε παντού στους δρόμους της Αθήνας, και όχι μόνο.

Το 2019, μία εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το συνήθως παγωμένο, αλλά πάντα γεμάτο χαμογελαστούς – και από ό,τι φαίνεται αρκετά ευρηματικούς – ανθρώπους, Ελσίνκι της Φινλανδίας, ήρθε στην Ελλάδα για να αλλάξει μια και καλή το πώς γίνεται το delivery στη χώρα μας. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ήδη μια από τις σημαντικότερες αγορές της Wolt παγκοσμίως. Όμως, ποια είναι τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τους ανθρώπους που φέρνουν πλέον στην πόρτα μας (σχεδόν) οτιδήποτε χρειαζόμαστε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε το θέλουμε;

Η Inga είναι 41 ετών και ήρθε στην Ελλάδα από τη Μολδαβία πριν από 24 χρόνια. Είναι παντρεμένη, και μητέρα ενός παιδιού 15 ετών. Συνεργάζεται με τη Wolt τα τελευταία τρία χρόνια και απολαμβάνει τη δυνατότητα που της δίνει η ευέλικτη συνεργασία με τη Wolt, να συνδυάζει δουλειά και οικογένεια, με τις αγαπημένες τις ασχολίες: τη γυμναστική, το σινεμά και τη μαγειρική.

Ο Δημήτρης είναι 49 ετών, παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Έχει σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα και γραφικές τέχνες. Ασχολείται με τη διανομή τα τελευταία 15 χρόνια ως παράλληλη δραστηριότητα, ενώ δουλεύει επίσης ως υπεύθυνος πωλήσεων σε εταιρεία promotion. Η συνεργασία του με την πλατφόρμα του δίνει τη δυνατότητα να επιλέγει τον ελεύθερό του χρόνο, στον οποίο προτιμά να ασχολείται με τα παιδιά του, να πηγαίνει σινεμά, και γήπεδο.

Ο Γιώργος είναι 29 ετών, αλβανικής καταγωγής κατά το ήμισυ, και ζει στην Ελλάδα από μικρή ηλικία. Έχει έναν γιο που μένει στη Θεσσαλονίκη με τη μητέρα του, αγαπάει το ποδόσφαιρο, τις μηχανές και ταξίδια. Η Wolt είναι η κύρια απασχόλησή του και είναι πολύ ευχαριστημένος με αυτή.

Τρεις άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δυνατότητα, μέσω της συνεργασίας τους με τη Wolt, να επιλέγουν πότε και πόσο θα εργαστούν, διατηρώντας την ανεξαρτησία του ωραρίου τους.

Για την Inga, μία γυναίκα σε δύο τροχούς στους δρόμους της Αθήνας, η οικογένεια έρχεται πάντα πρώτη. Απολαμβάνει να φροντίζει τα αγαπημένα της πρόσωπα και να κάνει την κάθε μέρα τους ξεχωριστή. Πιστεύει ότι ακόμα και με τις πιο μικρές πράξεις μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεση των γύρω μας προς το καλύτερο. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 17 ετών και κατάφερε να χτίσει τη ζωή της εδώ, δημιουργώντας τη δική της οικογένεια και κοινότητα. Όπως αναφέρει, η περίοδος προσαρμογής της στην Ελλάδα ήταν μία «δύσκολη περίοδος» για εκείνη, ωστόσο τα αγαπημένα της πρόσωπα στάθηκαν δίπλα της και τη στήριξαν «σταθερά και ανιδιοτελώς».

Η ισορροπία στη ζωή της είναι εξαιρετικά σημαντική. «Μπορείς να τα έχεις όλα. Απλά πρέπει να βρεις τη σωστή ισορροπία». Έτσι, κάθε μέρα της ξεκινά με άσκηση. «Το τρέξιμο είναι μία συνήθεια που ανακάλυψα σε μία δύσκολη περίοδο για μένα και έκτοτε δεν το έχω αφήσει. Μου προσφέρει την ηρεμία και τη ζωντάνια που χρειάζομαι για να ξεκινήσω τη μέρα μου». Μάλιστα, αναζητώντας την τέλεια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Wolt πριν από τρία χρόνια.

«Δεν είχα φανταστεί ποτέ να επιλέξω αυτό το επάγγελμα. Συνήθως έβλεπα άντρες να δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, μου άρεσε πολύ από την πρώτη μέρα! Μου αρέσει να μπορώ να επιλέγω τις ώρες και τις ημέρες που θέλω να δουλέψω, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ανάγκες μου, και νιώθω ότι ανήκω σε μια κοινότητα που με στηρίζει και με ακούει. Για μένα, κάθε παραγγελία, κάθε διαδρομή είναι μοναδική. Βλέποντας τα χαμόγελα των πελατών κάθε φορά που σε καλωσορίζουν στην πόρτα τους ή τα ανυπόμονα βλέμματα των μικρών παιδιών που κρυφοκοιτούν πίσω από τους γονείς τους είναι κάτι το υπέροχο. Πραγματικά αισθάνομαι ότι δεν παραδίδω ένα γεύμα ή μία παραγγελία, αλλά μία εμπειρία».

Στη σύγχρονη εποχή, όταν μιλάμε για το λεγόμενο “multitasking”, ο Δημήτρης είναι σίγουρα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεχώς σε κίνηση. Θέλω η μέρα μου να είναι γεμάτη, γιατί έτσι νιώθω πλήρης και χαρούμενος».

Η ευελιξία στη δουλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς του επιτρέπει να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του και να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους. «Τα παιδιά μου είναι ακόμα σε μία ηλικία που με χρειάζονται και εγώ με τη σειρά μου νιώθω την ανάγκη να είμαι κοντά τους, να συζητάμε, να κάνουμε ενδιαφέροντα πράγματα και γενικά να περνάμε ουσιαστικό χρόνο μαζί. Ενώ η δουλειά μου είναι σίγουρα σημαντική για οικονομικούς λόγους αλλά και για προσωπική ικανοποίηση, τίποτα δε συγκρίνεται με το να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου. Δεν ήθελα να το χάσω αυτό. Έτσι, χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η συνεργασία μου με τη Wolt, μπορώ να είμαι κοντά τους. Η δουλειά μου μού επιτρέπει να έχω ελεύθερο χρόνο και να τον χρησιμοποιώ προς όφελος της οικογένειάς μου, όπως το να πηγαίνω σινεμά, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή να κάνω μικρά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς μου αρέσει τα παιδιά μου να αποκτούν νέες εμπειρίες και να βλέπουν νέα πράγματα από κοντά».

Πώς ξεκίνησε η εμπειρία του με τη Wolt; «Ακόμα θυμάμαι την πρώτη παραγγελία που πήγα να παραλάβω. Ήμουν τόσο αγχωμένος, που έφτασα νωρίς στο εστιατόριο και περίμενα εκεί! Ήθελα- και θέλω ακόμη- να είναι όλα τέλεια για τον πελάτη, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το να παραδώσω κάθε παραγγελία στην ώρα της». Μάλιστα, η συνεργασία του με τη Wolt έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Λόγω της δεύτερης δουλειάς μου στις πωλήσεις, πολλές φορές μέσα στον χρόνο χρειάζεται να ταξιδέψω εκτός Αττικής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώνω την εταιρεία μέσω της εφαρμογής και μπορώ για παράδειγμα να τους ζητήσω να με αφήσουν να δουλέψω στην πόλη που ταξιδεύω για όσες μέρες είμαι εκεί, ώστε να μη χάσω το εισόδημά μου».

Τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, είναι αφιερωμένα 100% στην οικογένεια. «Μας αρέσει να κάνουμε μικρά ταξίδια και να πηγαίνουμε σινεμά, και φυσικά δε χάνουμε ποτέ κανένα ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση ή από κοντά». Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, «υπάρχουν πολλά σχέδια, από να κάνω μερικά μεγάλα οικογενειακά ταξίδια μέχρι να ξεκινήσω και κάτι δικό μου επαγγελματικά. Ωστόσο, ό,τι και να φέρει το μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Wolt θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μου γιατί για εμένα, είναι μία συνεργασία που μου αρέσει και σίγουρα θέλω να συνεχίσω».

Όσο για τον Γιώργο, η μέρα ξεκινά στη μοτοσυκλέτα του. «Είμαι ελεύθερο πνεύμα. Μου αρέσει να έχω την ανεξαρτησία μου και να είμαι πίσω από το τιμόνι της ζωής μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα ότι μπορώ να δημιουργώ το πρόγραμμα εργασίας μου κάθε μέρα όπως θέλω». Ενώ η συνεργασία με τη Wolt ίσως είναι η κύρια ασχολία του Γιώργου, δεν είναι η μόνη, καθώς τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην οικογένεια και τα χόμπι του. «Προτεραιότητα είναι πάντα η οικογένειά μου. Θέλω να είμαι εκεί για το παιδί μου, να διαβάζουμε μαζί, να μιλάμε για τη μέρα μας… είναι πολύ σημαντικό και για τους δυο μας».

Πώς ήταν η εμπειρία του στη συνεργασία του με τη Wolt; «Όταν ξεκίνησα, ήμουν πολύ αγχωμένος. Οι “παλιοί” σίγουρα με βοήθησαν πολύ, και στην πραγματικότητα, το ότι ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τη Wolt ήταν κυρίως λόγω των γνωστών μου που με ενθάρρυναν να το δοκιμάσω γιατί πίστευαν ότι θα μου ταίριαζε. Είμαι πολύ ευγνώμων σε εκείνους γιατί χωρίς αυτούς, θα είχα πολύ καιρό να ανακαλύψω αυτό το μονοπάτι μόνος μου.».

Πριν από τη Wolt, ο Γιώργος ήταν μπάρμαν για πολλά χρόνια, αλλά μόλις έγινε πατέρας, μπήκε στον τομέα του delivery για να περνά περισσότερο χρόνο με το παιδί του. «Με τις ευέλικτες ώρες που προσφέρει η πλατφόρμα, μου επιτρέπει να περνάω χρόνο με το παιδί μου αλλά και να ασχολούμαι με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά μου». Παράλληλα, του αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με τους φίλους του και στο σπίτι με την οικογένειά του.

«Μερικές φορές πηγαίνω βόλτες με τη μοτοσυκλέτα μου, καθώς απολαμβάνω την αίσθηση της ελευθερίας που μου προσφέρει, και η αίσθηση ότι είσαι μόνο εσύ και η μηχανή σου, μακριά από οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, η μεγάλη μου αγάπη είναι τα ταξίδια! Προσπαθώ να κάνω εκδρομές όλο το χρόνο είτε σε χιονοδρομικά κέντρα το χειμώνα είτε σε καταρράκτες και παραλίες το καλοκαίρι. Αυτά τα μικρά ταξίδια με κάνουν καλύτερο στη δουλειά μου γιατί χαλαρώνω και περνάω χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα».