Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Πού θα φας την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα

Έξι μαγαζιά με νόστιμα θαλασσινά και ψαρομεζέδες στην πόλη, για να κλείσεις από σήμερα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ο επίλογος του εορτασμού των Αποκριών γράφεται την Καθαρά Δευτέρα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού. Μπορείς βέβαια να προσπεράσεις τα παραπάνω και να πιάσεις απλώς θέση στο τραπέζι για θαλασσινά, ψαρομεζέδες, ταραμά και φυσικά λαγάνα.

Παραδοσιακά, η Καθαρά Δευτέρα θέλει νηστίσιμες επιλογές στο τραπέζι αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα γεύμα γεμάτο νόστιμα φαγητά από τη θάλασσα, όπως χταπόδι ξιδάτο, γαρίδες στο τηγάνι, όστρακα με μπόλικο λεμόνι, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φάβα με κρεμμύδι, φίνα ταραμοσαλάτα και χαλβά. Κι αφού σού άνοιξε η όρεξη, μάθε πού θα φας εγγυημένα καλό φαγητό την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να προλάβεις να κλείσεις τη θέση σου από σήμερα.

Έξι μαγαζιά με νόστιμα θαλασσινά και ψαρομεζέδες

Από τη Βαρβάκειο και το Κουκάκι μέχρι τις Τζιτζιφιές και τον Πειραιά, ξέρουμε πού θα κλείσεις τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα.

Ταβέρνα Άρης

καθαρά δευτέρα αθήνα Ταβέρνα Άρης / Βαρβάκειος / Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Μία από τις παραδόσεις που αξίζουν στην πόλη, είναι η γιορτή που γίνεται το βράδυ της Κυριακής, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας. Οι μαγαζάτορες σηκώνουν ρολά και τα καταστήματα εστίασης ακολουθούν, σερβίροντας τους πελάτες τους. Η ταβέρνα Άρης, που άνοιξε τις πόρτες της στη Βαρβάκειο το 2004, ήταν η πρώτη που ακολούθησε το έθιμο της ψαραγοράς πριν από 20 χρόνια.

Φέτος, λόγω κορονοϊού, η απόφαση για το αν θα γίνει η βραδινή γιορτή δεν έχει παρθεί ακόμα (τουλάχιστον όσο γράφεται αυτό το άρθρο). Ο Άρης, ωστόσο, θα είναι ανοιχτός σίγουρα το μεσημέρι της Κυριακής και της Δευτέρας για να σερβίρει τους καλύτερους, φρέσκους ψαρομεζέδες. Με την αγορά να βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα, όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι διαλεγμένα. «Κάθε πρωί διαλέγουμε τα καλύτερα, από σαρδέλα, κουτσομούρα, γαύρο, χταπόδι και καλαμάρι φρέσκο. Αν κάτι δεν υπάρχει, απλώς δεν θα το πάρουμε» λέει ο Άρης, ο γιος της οικογένειας που εργάζεται εδώ και χρόνια στην επιχείρηση.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΡΗΣ

Μαργαρώ

Μαγαζί θεσμός στον Πειραιά, η Μαργαρώ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα για πάνω από εβδομήντα χρόνια. Για τους λάτρεις της αυθεντικότητας και του μινιμαλισμού, αυτό το μαγαζί κρατάει σίγουρα τα σκήπτρα καιρό τώρα. Ο χώρος λιτός και καθαρός, συγκεντρώνει κοινό από όλη την Αθήνα.

Τα παιδιά και τα εγγόνια της Μαργαρώς συνεχίζουν την παράδοση, αφήνοντας όμως μόνο τηγάνια με ολόφρεσκα ψαράκια και γαρίδες. Από αυτή την κουζίνα έχουν τηγανιστεί τόνοι ολόκληροι και η μαεστρία είναι δεδομένη. Την Καθαρά Δευτέρα, η ταβέρνα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 17:30.

Το Υπερωκεάνειον

Sui generis μαγαζί με ντεκόρ βγαλμένο από ναυτικές ιστορίες, που θυμίζει έντονα μπακαλοταβέρνα εποχής και μενού από τα καλοκαίρια μας στα ελληνικά νησιά. Από τα τραπέζια που στήνονται έξω, νιώθεις το θαλασσινό αεράκι και ξέρεις ότι κάπου στο βάθος τα καράβια σαλπάρουν.

Όποιος αγαπάει την Κίμωλο θα αναζητήσει τη λαδένια, καθώς επίσης και τα πιταράκια και τη μανούρα. Οι γαριδομακαρονάδα και έχει τους δικούς της πιστούς οπαδούς, όπως επίσης το κριθαράκι θαλασσινών και τα μακαρόνια με αντζούγιες – πιάτο τόσο νόστιμο στην απλότητά του. Μπορείς να παραγγείλεις γαρίδες με το κιλό, φάβα Σχοινούσας και μελιτζανοσαλάτα και φυσικά ντολμαδάκια, ένα φαγητό που αρμόζει στην ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟΝ

Τραβόλτα

Η ψαροταβέρνα των αδελφών Λιάκου (BaseGrill) και του Ανέστη Λαμπρόπουλο στο Περιστέρι δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Κι εδώ, υπηρετούνται οι αξίες της πρώτης ύλης, όσον αφορά την υπεύθυνη αλίευση και στη συνέχεια την επεξεργασία και τη μαγειρική. Ο χώρος άνετος και ανεπιτήδευτος, με τα χρώματα της θάλασσας σε πρώτο πλάνο, αφήνει το φαγητό να έχει τον πρώτο λόγο.

Εδώ, κάνεις την αρχή με νόστιμα «ωμά», όπως σασίμι από φαγκρί, καρπάτσιο τσιπούρας και ταρτάρ μπαρμπούνι, συνεχίζεις με κοντοσούβλι καλαμάρι (με το μελάνι του) και βάζεις στη μέση πιάτα όπως κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και μύδια τηγανητά με κρέμα από παντζάρι.

Άργουρα

Άργουρα, εστιατόριο στην Καλλιθέα. Πέμπτη 18 Απριλίου 2019. Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Άργουρα, εστιατόριο στην Καλλιθέα. Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.
Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ψαροταβέρνα χωρίς πατάτες τηγανητές και καλαμαράκια; Ναι, αν πρόκειται για την κουζίνα του Νίκου Μιχαήλ. Ο αναρχικός μάγειρας, όπως είναι ο τίτλος που του αρμόζει, ακολουθεί τους δικούς του κανόνες στο μαγαζί που άνοιξε το 2016. Κάθε μέρα είναι γιορτή στα Άργουρα αλλά την Καθαρά Δευτέρα είναι βέβαιο ότι θα φας εγγυημένα καλά.

Εδώ, βρίσκουν τον χώρο τους οι μαγειρικές αλχημείες του Νίκου, ο οποίος φτιάχνει συνταγές με αναπάντεχα υλικά, αναδεικνύει όχι και τόσο δημοφιλή κομμάτια από ψάρια και θαλασσινά, έχει εμμονή με τα ωμά και τα όστρακα και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Αρωματισμένη ρακή από τον ίδιο, καλοφτιαγμένο ψωμί, ποιοτικό χύμα κρασί, ταραμοσαλάτα όνειρο και πολλά ακόμα, έρχονται στο τραπέζι σου για να προσφέρουν γαστρονομικές συγκινήσεις.

ParkBench

Park Bench, εστιατόριο. Πέμπτη 16 Μαΐου 2019. Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Park Bench, εστιατόριο. Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.
Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Για τους εναλλακτικούς της ημέρας, η μαγειρική ομάδα του Park Bench δίνει τη δική της νόστιμη εκδοχή για την ημέρα. Το μαγαζί που χαρακτηρίζεται από την αστείρευτη δημιουργικότητά του και την παρεΐστικη διάθεσή του (και φυσικά την pet friendly φιλοσοφία του) είναι μια gastrobub που υπηρετεί τη διεθνή κουζίνα εντάσσοντας αρκετά ελληνικά προϊόντα.

Η ανοιχτή κουζίνα ενισχύει το αίσθημα της φιλοξενίας, αλλά το πραγματικά δυνατό χαρτί είναι ο εξωτερικός χώρος. Σε αυτή την ήσυχη γωνιά στο Κουκάκι, όταν ο καιρός είναι καλός, ενδείκνυται να απολαύσεις το φαγητό σου έξω.

Το εστιατόριο ετοιμάζει πιάτα έκπληξη για την Καθαρά Δευτέρα. Όμως υπάρχουν κάποια αγαπημένα που δεν πρέπει να αφήσεις εκτός, όπως οι γαρίδες σε χειροποίητο ψωμάκι χαρουπιού με ταραμά, παντζάρι τουρσί και πορτοκάλι αλλά και τα λιγκουίνι θαλασσινών με χταπόδι και θράψαλο σοτέ.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!