Mam/Facebook
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Πού θα φας τις πιο νόστιμες τυρόπιτες στην Αθήνα

Η τυρόπιτα παραμένει το πιο old school ελληνικό πρωινό και αυτά είναι τα καλύτερα μέρη στην πόλη για να την τιμήσεις.

Χρυσαφένιες, βουτυράτες, αφράτες, οι τυρόπιτες δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα. Από την καντίνα του σχολείου και τον αμφιλεγόμενο συνδυασμό με milko μέχρι τους «ναούς» του είδους (βλέπε Άριστον και Μάμ), οι τυρόπιτα είναι συνδεδεμένη με το πρωινό γεύμα στο χέρι, αυτό που μπορείς να πάρεις στην τσάντα σου και να φας οπουδήποτε.

Τη σφολιάτα πολλοί εμίσησαν αλλά κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία τυρόπιτα. Ειδικά όταν αυτή ξεφεύγει από τη βιομηχανοποιημένη εκδοχή της και καταφτάνει στα χέρια σου φρέσκια και ζεστή, φτιαγμένη στο χέρι και με νόστιμη γέμιση. Στην Αθήνα, θα τη βρεις στην κλασική εκδοχή της, σαν κι αυτή που έτρωγες όταν ήσουν παιδί, αλλά και σε νέα έκδοση, όπως αυτή που προτείνει για παράδειγμα το Black Salami ή αυτό το μικρό νόστιμο έπος του Harry’s Kitchen. Όποια κι αν είναι τα γούστα σου, η τυρόπιτα παραμένει το πιο old school ελληνικό πρωινό.

Οι νόστιμες τυρόπιτες της Αθήνας

Από τις πιο κλασικές του είδους μέχρι τις νεότερες αφίξεις στην πόλη.

Άριστον Λομποτέση

Είναι η πιο «ιστορική» τυρόπιτα της Αθήνας αφού το κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του το 1910. Από τότε έχει ταΐσει (και συνεχίζει) γενιές και γενιές Αθηναίων με τη βουτυράτη, κουρού τυρόπιτά του, την οποία έφερε ο παππούς Λομποτέσης από την Κωνσταντινούπολη.

Μάμ

Οι πρωινές βόλτες στο κέντρο είναι συνδεδεμένες με τις τυρόπιτες του Μάμ. Αυτές που όσα χρόνια κι αν περάσουν, φτιάχνονται με την ίδια αγάπη (στο χέρι), και παραμένουν το πιο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό που τρώγεται στο χέρι.

Δήμητρα Γουναρίδη

Οι χωριάτικες τυρόπιτες με το χειροποίητο φύλλο φτιάχνονται βάσει της ίδιας παράδοσης από το 1945. Το πρατήριο της Δήμητρας Γουναρίδη είναι διάσημο για τις τρίγωνες πίτες του, οι οποίες γεμίζουν με εκλεκτά τυριά.

Στάνη

Μπορεί να είναι διάσημη για τις κρέμες, το ρυζόγαλο και το γιαούρτι της, αλλά η Στάνη φουρνίζει νόστιμες τυρόπιτες, τις οποίες θα βρεις νωρίς μέσα στην ημέρα.

Harry’s Kitchen

Οι μικρές πίτες που φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριο του Harry’s Kitchen τρώγονται σε δυο μπουκιές. Στις τυρόπιτες, ο δυόσμος είναι μια μικρή αποκάλυψη καθώς φρεσκάρει τη γέμιση του τυριού.

Πνύκα

Στη φημισμένη Πνύκα, ο Γιώργος Κότσαρης είναι ο συνεχιστής της παράδοσης. Ο φούρνος του οποίου η φήμη έχει φτάσει μέχρι τη Βιέννη, τα άλευρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό ισχύει και για την τυρόπιτά του, που φτιάχνεται με αγνά υλικά και αποτελεί μία νόστιμη λιχουδιά.

The Black Salami

Μία διαφορετική εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας δίνει το Black Salami, καθώς συνδυάζει το εξαιρετικό ζυμάρι με μία νόστιμη γέμιση.

Τρομερό Παιδί

Η βουτυράτη τυρόπιτα που βγαίνει καθημερινά ολόφρεσκη στο Τρομερό Παιδί είναι μια μικρή λιχουδιά. Ο new age φούρνος των Ιλισίων αγαπάει το πραγματικό βούτυρο, εμμένει στην ποιότητα και πιστεύει ότι η βάση όλων βρίσκεται στο προζύμι.

Κωσταρέλος

Χειροποίητη τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα (για την οποία φημίζεται το τυροκομείο) και ανθότυρο βρίσκεις στον Κωσταρέλο. Υπάρχουν όμως και μερικοί ακόμα συνδυασμοί, όπως με μαλακή φέτα και γραβιέρα, καθώς επίσης με τσαλαφούτι και κατσικίσιο τυρί.

Μερικές ακόμα διευθύνσεις

  • Στο Διεθνές (Σπ. Μερκούρη 76, Παγκράτι), εκτός από τις βιτρίνες με τα κλασικά γλυκά, στο βάθος θα βρεις τυρόπιτες, κλασικές ή κουρού. Ένα ωραίο ταξίδι πίσω στον χρόνο.
  • Στο Κοσμικόν (Λ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος) τα πρωινά βρίσκεις ζεστές τυρόπιτες που θυμίζουν κάτι από τα σχολικά χρόνια.
  • Στη Δωδώνη (Λυκούργου 9, Αθήνα), σε περιμένουν χειροποίητες τυρόπιτες με την ίδια παραδοσιακή συνταγή από το 1972.
  • Στις Πίτες της Σοφίας (Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο) μπορείς να παραγγείλεις ολόκληρο ταψί με την πίτα σου, ψημένο ή άψητο.
  • Στον Τάσο (Μαραγκού 6, Γλυφάδα) για τη φημισμένη τυρόπιτα με ζύμη κουρού.