Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Σε μία γωνιά στον Πειραιά βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι για συνταγές της Λατινικής Αμερικής

Στο International Market βρίσκεις από μαύρα φασόλια, plantains και yuca μέχρι καλαμποκάλευρο για να φτιάξεις αρέπας και εμπανάδας.

Είναι γνωστό ότι ο καλύτερος (και πιο διασκεδαστικός) τρόπος για να γνωρίσεις έναν πολιτισμό είναι να φας το φαγητό του. Τούτου λεχθέντος, αν δεν μπορείς να πας σύντομα διακοπές στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές συνταγές (από το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή, το Πουέρτο Ρίκο και το Ελ Σαλβαδόρ, μεταξύ άλλων) που θα σου δώσουν μια δόση περιπέτειας. Θα σου πρότεινα, ωστόσο, να ανανεώσεις το διαβατήριό σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Η Λατινική Αμερική καταλαμβάνει σχεδόν το 13%(!) της επιφάνειας της Γης κι εκτός από το έδαφός της υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία και στο φαγητό της, ανάλογα με το πού θα προσγειωθείς στον χάρτη. Ορισμένα φαγητά είναι αγαπητά σε όλο το τμήμα της αμερικανικής ηπείρου (είτε βρίσκεσαι στη Γουατεμάλα είτε στη Χιλή), όπως ταμάλες, εμπανάδες και plantains σε όλες τις μορφές τους (ειδικά tostones και maduros) αν κι έχουν τις δικές τους εκδοχές ανά περιοχή.

Με πολλές διαφορετικές επιρροές, από τους γηγενείς και την Ισπανία μέχρι την Αφρική, το λατινοαμερικάνικο φαγητό έχει αρκετές παραλλαγές αλλά υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις ομοιότητες, όπως οι επιρροές και τα βασικά συστατικά (φασόλια, καλαμπόκι, ρύζι). Τα plantains αποτελούν βασικό συστατικό στις χώρες της Καραϊβικής, όπως το Πουέρτο Ρίκο και η Κούβα, καθώς και στο νότιο Μεξικό. Οι πατάτες, από την άλλη πλευρά, αποτελούν βασικό συστατικό στο Περού και σε άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής. Μια άλλη σημαντική διαφοροποίηση στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα έχει να κάνει με τα καυτερά. Σε αντίθεση με το Μεξικό, περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής περιλαμβάνουν λιγότερες πικάντικες γεύσεις. Ωστόσο, άλλα μπαχαρικά, όπως το κύμινο, η ρίγανη και το σκόρδο, είναι δημοφιλή σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Δεν περιμένεις να βρεις στον Πειραιά ένα μαγαζί όπου συγκεντρώνει εξεζητημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο. Στο International Market, κάθε γωνιά είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου, με τα λατινοαμερικάνικα προϊόντα να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Εδώ, βρίσκεις από φασόλια, plantains, yuca και καλαμποκάλευρο για ζύμες αρέπας και εμπανάδας μέχρι αναψυκτικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως guarana, Malta, postobon μήλο και σταφύλι. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο από το 2004, επιλέγοντας πάντα επώνυμα προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Θα βρεις πάντα κάποιον να σε εξυπηρετήσει με ευγένεια, καθοδηγώντας σε ανάλογα με τις συνταγές που θέλεις να δοκιμάσεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις με tostones, ένα νόστιμο αλμυρό σνακ που φτιάχνεται με άγουρα πράσινα plantains (συγγενικό είδος της μπανάνας).  Δημοφιλή σε όλη την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, τα tostones είναι επίσης γνωστά ως tachinos ή chatinos στην Κούβα, platano frito ή frito verde στη Δομινικανή Δημοκρατία και patacones στον Παναμά, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Περού και τον Ισημερινό.

Τα maduros από την άλλη, γνωστά και ως amarillos, είναι απλά γλυκά, ώριμα plantains. Όταν τηγανίζονται, τα plantains καραμελώνουν εξωτερικά, ενώ διατηρούν μια μαλακή και γλυκιά υφή στο εσωτερικό τους. Χρησιμοποιούνται επίσης στην αφρικανική και την ισπανική κουζίνα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην κουβανέζικη κουζίνα, συχνά ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή ρύζι και φασόλια.

Οι αρέπας (gluten free πίτες καλαμποκιού) αποτελούν βασικό κομμάτι της κουζίνας της Βενεζουέλας και ταιριάζουν σε κάθε γεύμα. Στο International Market θα βρεις την κίτρινη συσκευασία του P.A.N. ή τις συσκευασίες με την ένδειξη masarepa. Θα τη γεμίσεις με αυγά σκραμπλ ή συνδυασμούς όπως τυρί, μαύρα φασόλια, αβοκάντο και τηγανητά γλυκά plantains, σαλάτα κοτόπουλο ή ξεψαχνισμένο μοσχάρι. Οι εμπάναδες, από την άλλη, κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές μορφές με πολλές διαφορετικές γεμίσεις, από τυρί μέχρι ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και μοσχάρι.

Τραγανή στο εξωτερικό και τρυφερή μέσα, η yuca (ή cassava όπως λέγεται επίσης αυτή η ρίζα) θα γίνει η εναλλακτική της τηγανητής πατάτας. Η ωμή yuca είναι δηλητηριώδης, αλλά οι τοξίνες απομακρύνονται κατά το μαγείρεμα, οπότε πρέπει απλώς να προετοιμαστεί σωστά πριν τη μετατρέψεις σε πατάτες τηγανιτές. Επίσης, η λευκή σάρκα θα κιτρινίσει, πράγμα φυσιολογικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις να βγουν οι τηγανητές πατάτες από τη φριτέζα.

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από tacos με εξαιρετικά ζουμερό, τρυφερό ψητό κρέας. Προτίμησε tacos σε μικρό μέγεθος για να πετύχεις μια πραγματικά street food εκδοχή. Το μαγείρεμα με αποξηραμένα μαύρα φασόλια είναι πάντα καλύτερο. Μπορεί, ωστόσο, να χρειαστεί πολύς χρόνος και λίγη προνοητικότητα. Αν δεν έχεις το έχεις σκεφτεί από πριν, δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις την επιλογή της κονσέρβας. Ποιος είπε ότι οι Μεξικάνοι δεν έχουν ρυζόγαλο; Δοκίμασε να φτιάξεις arroz con leche, χρησιμοποιώντας dulce de leche για έξτρα καραμελένια γεύση.

INTERNATIONAL MARKET