Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Στην Κοκκινιά, η Ρίτα Αμιραλιάν φτιάχνει κουραμπιέδες όλο τον χρόνο

Μια επίσκεψη στο Rita's Cookies στην Κοκκινιά, εκεί που βγαίνουν μοσχομυριστά και αφράτα τσουρέκια, κουραμπιέδες - μπουκιές όλο τον χρόνο, σπιτικά κουλούρια και λιβανέζικα γλυκίσματα.

Σε ένα στενάκι στην Κοκκινιά, που αν δεν έχεις σχέση με την περιοχή, δύσκολα το πιάνει το μάτι σου, η Ρίτα Αμιραλιάν έστησε το 1989 το μαγαζί της, προσελκύοντας πελάτες από όλη την Αθήνα. Σήμερα, το Rita’s Cookies είναι διάσημο για τους εξαίσιους κουραμπιέδες, που φτιάχνονται όλο τον χρόνο, καθώς επίσης για τα τσουρέκια, τα μπισκότα, τα κουλούρια και κάποια λιβανέζικα γλυκά, όπως το μααμούλ και το μπαραζί.

Ένας λόγος από μόνη της είναι η κυρία Ρίτα για να πας μέχρι την Κοκκινιά. Χαμογελαστή, ευγενική, μια πραγματική οικοδέσποινα – μαμά, σε τρατάρει από όλα τα καλούδια που φτιάχνει και μοιράζεται μαζί σου την αγάπη της για μία δουλειά που στην καρδιά της παραμένει όπως ξεκίνησε: ένα αγαπημένο χόμπι.

Πώς ξεκίνησαν όλα

 

Οι διάσημοι κουραμπιές της κυρίας Ρίτας πωλούνται όλο τον χρόνο. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Οι διάσημοι κουραμπιές της κυρίας Ρίτας πωλούνται όλο τον χρόνο.

Η οικογενειακή επιχείρηση γνώρισε ένδοξες στιγμές από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας της. Η Ρίτα θυμάται τα αυτοκίνητα να σταματούν στο στενό και να σχηματίζονται ουρές για τους κουραμπιέδες της. «Δεν ξέρω πόσα κιλά κουραμπιέδες βγάζαμε την ημέρα από την πρώτη χρονιά. Ήταν πολύ δύσκολο, μετά μάθαμε».

Οι «χρυσές εποχές» πέρασαν αλλά η Ρίτα διατήρησε την πελατεία της και κατάφερε να αναδείξει μία συνοικιακή επιχείρηση χάρη στη νοστιμιά, το μεράκι, τις εκλεκτές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί και τη συνεχή έρευνα για τελειοποίηση των συνταγών της. Φρέσκο βούτυρο αρίστης ποιότητας, χυμός πορτοκαλιού και ξύσμα από τα φρούτα που η ίδια επιλέγει, πλένει και στύβει, ολόκληρα αμύγδαλα που τα ξεφλουδίζει και τα σπάει μόνη της (γιατί τα κομμένα λέει ότι είναι αφυδατωμένα) και χίλια δύο άλλα μυστικά που έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα τσουρέκια της κυρίας Ρίτας είναι γαλλικού στυλ, αφράτα και μοσχομυριστά, οι κουραμπιέδες της βουτυρένιοι, μια μπουκιά, χωρίς ζάχαρη άχνη (αχνίζονται στις γιορτές και όταν το ζητά ο πελάτης) και τα μπισκοτένια μελομακάρονα χωρίς μέλωμα, με άρωμα πλούσιο, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και καρύδι.

Τα κουλούρια της βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία (έχει μάλιστα τη γεύση που φτιάχνει από 16 χρονών), από τα κλασικά με πορτοκάλι, άλλα με σοκολάτα υγείας, αμύγδαλο και κακάο, με στέβια, καρύδια και cranberries ή με χαρουπάλευρο και πετιμέζι, χωρίς ζάχαρη, μέχρι τα αλμυρά με τυρί ρεγκάτο και φουντούκι, με flakes κρεμμυδιού, ημίγλυκα και τα κουλούρια αποκάλυψη με γλυκάνισο. Στα τελευταία, το μυστικό είναι ότι η Ρίτα δεν χρησιμοποιεί τους σπόρους, αντιθέτως βράζει τον γλυκάνισο, τον σουρώνει και χρησιμοποιεί το ζουμί.

Μοσχομυριστά και αφράτα τσουρέκια. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Μοσχομυριστά και αφράτα τσουρέκια.

Από τα λιβανέζικα γλυκίσματα, βρίσκεις μααμούλ, μία ζύμη με φρέσκο βούτυρο και χουρμάδες, μπαραζί (ένα κουλουράκι πλακέ με σουσάμι και μέλι και μέσα όλο φιστίκι Αιγίνης) κι ένα ακόμα που μοιάζει στον κουραμπιέ αλλά με φιστίκι. «Το χόμπι μου από μικρή ήταν να φτιάχνω γλυκά στο σπίτι, με τη μαγειρική δεν το είχα τόσο. Ξεκίνησα από 16-17 ετών να φτιάχνω κουλουράκια κι όταν ήρθαμε στην Ελλάδα συνέχισα. Άρχισα να φτιάχνω στο σπίτι και να μοιράζω στις φίλες μου, κι αυτές μού έλεγαν γιατί δεν ανοίγεις ένα μαγαζί» εξομολογείται η Ρίτα. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά εν τέλει το κατάστημα άνοιξε και ουσιαστικά η δημιουργός του μετέφερε τις συνταγές που έφτιαχνε στο σπίτι, προς τη διάθεση του κοινού.

Με μεγάλη έρευνα, συμμετοχή σε εκθέσεις και αναζήτηση για τα καλύτερα υλικά, το Rita’s Cookies ξεκίνησε να προσφέρει σπιτικά μπισκότα, κουλούρια και τσουρέκια και κράτησε τη φιλοσοφία του στο ακέραιο όσα χρόνια κι αν πέρασαν. «Έψαξα πολύ για να βρω τα καλύτερα υλικά και δεν βιομηχανοποιήθηκε ποτέ η δουλειά μου» τονίζει.

Με την κληρονομιά του Λιβάνου πίσω της, συνταγές από τη μαγείρισσα πεθερά της, αλλά και από φίλες, η Ρίτα δεν στάθηκε στα προφανή. Άλλαζε υλικά και δοσολογίες και μέσα από την εμπειρία γινόταν όλο και καλύτερη. Η εμπιστοσύνη των πελατών ήρθε αλλά η ίδια δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

«Έχω μια αρχή να καλυτερεύω το προϊόν. Θέλω να πάρουν κάτι από εδώ να το ευχαριστηθούν. Μην ξεγελάς για να κάνεις οικονομία 2-3 ευρώ. Δεν πρέπει να τσιγκουνεύεσαι τα υλικά, οι τιμές ανεβαίνουν αλλά δεν μπορείς να τα ακριβύνεις ούτε να κόψεις κάτι, γιατί θα αρχίσεις να λες να κάνω οικονομία εδώ κι εκεί. Το καλό με μένα είναι ότι δεν ξεμυαλίζομαι ούτε αλλάζω γνώμη. Ας είναι λιγότερο το κέρδος να μείνει η ποιότητα. Αν επιμείνεις στην ποιότητα και τις πετυχημένες συνταγές, ο πελάτης θα έρθει. Θα κάνει τη βόλτα και αυτό το έξτρα έξοδο».

«Με συγκινεί το γεγονός ότι εμπνέω εμπιστοσύνη»

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των υλικών και οι συνταγές. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των υλικών και οι συνταγές.

Ούσα μία γυναίκα που κράτησε μια επιχείρηση για περισσότερα από τριάντα χρόνια, η Ρίτα νιώθει ότι κέρδισε αγάπη και δέθηκε με ανθρώπους. «Με συγκινεί το γεγονός ότι εμπνέω εμπιστοσύνη. Αυτό που νιώθεις την αγάπη του κόσμου είναι μεγάλο πράγμα». Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα απρόσωπο μαγαζί, παίζει τον ρόλο του. Η Ρίτα και η κόρη της Ντατέβ, η οποία ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη, είναι πάντα μπροστά για να εξηγήσουν και να καθοδηγήσουν τους πελάτες.

«Σίγουρα έχω κάνει θυσίες αλλά έχω κοιτάξει και τον εαυτό μου, δεν είναι ότι στερήθηκα για το μαγαζί. Δίνω το τηλέφωνό μου σε όλους και λέω αν χρειαστείτε κάτι και είμαι κλειστά, μένω από πάνω. Η συμβουλή μου είναι, πρώτο και βασικότερο, το χαμόγελο. Να έχεις παιδεία, να μη θέλεις να ξεγελάσεις τον πελάτη, να μην αλλάξεις την ποιότητα, πάντα να προσπαθείς να βελτιώνεις τη συνταγή, και στην ουσία να ξέρεις να συμπεριφερθείς. Είναι μια καραμέλα ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Εσύ με τον τρόπο σου τον βοηθάς να καταλάβει».

Καθώς πρόκειται να παραδώσει την επιχείρηση στην κόρη της, η Ρίτα μόνο χαρά νιώθει που το μαγαζί της θα παραμείνει ανοιχτό και ζωντανό και οι συνταγές θα περάσουν στην επόμενη γενιά. Και μιας που η σκυτάλη δίνεται από μάνα σε κόρη, σίγουρα αισθάνεται λίγο πιο ικανοποιημένη, αφού όπως πιστεύει η ίδια, μία γυναίκα εμπνέει πιο πολύ εμπιστοσύνη και ξέρει να εξηγεί καλύτερα. Και η ίδια το αποδεικνύει 33 χρόνια τώρα.

  • Δομοκού 40Α, Πειραιάς
  • 2104912323