iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα βρεις τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες της πόλης

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που οι κουραμπιέδες κονταροχτυπιούνται με τα μελομακάρονα και διεκδικούν τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι. Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους στην πόλη.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κουραμπιές είναι συνδεδεμένος με το γλυκό της βάφτισης και του γάμου. Στη συλλογική μας συνείδηση βέβαια είναι ένα από τα γλυκά που πρωταγωνιστούν τα Χριστουγέννα, μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες.

Το φρέσκο βούτυρο, το αμύγδαλο και η ζάχαρη άχνη αποτελούν βασικά συστατικά για τους κουραμπιέδες. Η ποιότητα των υλικών παίζει σπουδαίο ρόλο, και στην προετοιμασία τους δε χωρούν εκπτώσεις στις πρώτες ύλες. Τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία και φούρνοι είναι αυτά που εμμένουν στην ποιότητα, δε χρησιμοποιούν έτοιμα μείγματα, και φτιάχνουν τους κουραμπιέδες τους με αγάπη και μεράκι.

Είτε είσαι λάτρης του διαχρονικού κουραμπιέ είτε είσαι ανοιχτός σε νέες συνταγές (όπως με κουρκουμά ή μπράντυ), στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη του και φροντίζουν για να τους έχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Ο κουραμπιές συνοδεύει ιδανικά τον καφέ και το τσάι και τρώγεται κάθε ώρα της ημέρας. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Στην τουρκική γλώσσα η λέξη Kurabiye  θα πει μπισκότο. Έτσι, είναι προφανές ότι ο κουραμπιές έχει ανατολίτικη ρίζα, έχει όμως ταυτιστεί με την ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. Kοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου Πανεπιστημίου, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές biscuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δίπυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μη «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό biscuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ. (πηγή: blogs.sch.gr).

Με ελληνικό αμύγδαλο στους Ασημακόπουλους

Προορισμός που έχει την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να φτιάχνει τους κουραμπιέδες τους με φρέσκο βούτυρο, καβουρδισμένο ελληνικό αμύγδαλο και μπόλικη ζάχαρη άχνη. Εδώ, αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα, μοιάζει να έχει βγει από την κουζίνα της γιαγιάς, με τις καλύτερες πρώτες ύλες και την ποιότητα με την οποία έχει συνδέσει το ζαχαροπλαστείο εδώ και χρόνια το όνομά του.

Με δύο ειδών βούτυρα στον Τίλλας

Οι πάντα φρέσκοι και αρωματικοί κουραμπιέδες του Τίλλα φτιάχνονται με δύο ειδών βούτυρα (γάλακτος και αιγοπρόβειο) και φυσικά αμύγδαλο. Τα μισοφέγγαρα πασπαλίζονται πλουσιοπάροχα με ζάχαρη άχνη και αποτελούν το must γιορτινό γλύκισμα των ημερών.

Με ολόκληρο αμύγδαλο στη Στάνη

κουραμπιέδες

Αν αγαπάς κι εσύ τους κουραμπιέδες που μοσχοβολούν βούτυρο, τότε στη Στάνη θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Μυρωδάτοι, φτιαγμένοι με αγνά υλικά και ολόκληρο αμύγδαλο, είναι το highlight των Χριστουγέννων.

Με κουρκουμά στο Choc ‘ o Rock

κουραμπιέδες

Στο ζαχαροπλαστείο της Ρένας Οροκλού βρίσκεις κουραμπιέδες κλασικούς με τριών ειδών ελληνικά βούτυρα από τα Μετέωρα που είναι και η καταγωγή της ιδιοκτήτριας. Υπάρχουν όμως και πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως οι κίτρινοι με κουρκουμά, γλυκό κρασί, μπαχαρικά και καρύδια και οι καφέ, με μπράντι, κομμάτια σοκολάτας και φουντούκια που πασπαλίζονται με κακάο.

Με βούτυρο Κερκύρας στο Kora Bakery

Φέτος, το Kora Bakery αποφάσισε να φκυκλοφορήσει για πρώτη φορά τα δικά του παραδοσιακά γιορτινά γλυκά που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Θα τους βρεις να μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο και να λιώνουν στο στόμα, όπως πρέπει να συμβαίνει με το χριστουγενιάτικο αυτό γλυκό. Στην εορταστική λίστα του bakery μπαίνουν επίσης ένα προζυμένιο ψωμί με καρύδι και cranberry, cake καρότου και babka – ένα γλυκό ψωμί γεμισμένο με σοκολάτα, φουντούκια και πραλίνα.

Αρωματικοί στον Φούρνο του Ρεμούνδου

κουραμπιέδες Αντωνία Κατή

Σε αυτόν τον ιστορικό φούρνο της Κυψέλης, που λειτουργεί ασταμάτητα από το 1953, η τέχνη του baking περνάει από γενιά σε γενιά και η ποιότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Οι κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και αμύγδαλο έρχονται σε στρογγυλό σχήμα και αποτελούν έναν καλό λόγο για να φτάσεις μέχρι εδώ.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

Όλο τον χρόνο στο Rita’s Cookies

κουραμπιέδες Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αφράτους κουραμπιέδες με φρέσκο γαλλικό βούτυρο θα βρεις στο Rita’s Cookies. Η Αρμένισσα Ρίτα Αμιραλιάν έχει παντρέψει διαφορετικές συνταγές (ο σύζυγός της είναι από τον Λίβανο) για να καταλήξει σε αυτή που ακολουθεί εδώ και τριάντα χρόνια. Οι πρώτες ύλες είναι το μυστικό, αφού όπως λέει η ίδια, δεν αρκεί το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο, πρέπει να είναι και ποιοτικό.

Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, τα προμηθεύεται ολόκληρα και τα σπάει η ίδια για να είναι σίγουρη για την ποιότητα. Στο κατάστημά της, οι κουραμπιέδες (που είναι σαν δάχτυλα) πωλούνται όλο τον χρόνο σαν τραγανά μπισκότα, καθώς δεν μπαίνει ζάχαρη άχνη -το στοιχείο που τους διαφοροποιεί στις γιορτές.

RITA'S COOKIES

Με φίνο άρωμα στο Α λα γκρεκ

κουραμπιέδες

Λαχταριστούς κουραμπιέδες με καβουρδισμένο αμύγδαλο και αληθινό βούτυρο, χωρίς όμως έντονη μυρωδιά (για όσους αναζητούν πιο λεπτεπίλεπτες γεύσεις) φτιάχνει ο Κώστας Κωστάκης στο α λα γκρεκ.

Σε μπουκίτσες στον Λυκαβηττό

κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες – μπουκίτσες του θρυλικού φούρνου στο Κολωνάκι φτιάχνονται φέτος από βούτυρο Μυτιλήνης, καθώς ο ιδιοκτήτης και αρτοποιός Σταύρος Ισκιδάκης αναζητά κάθε χρόνο το καλύτερο από έλληνες παραγωγούς.

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Με κακάο στο Fresh

Φρέσκο βούτυρο, βιολογικό αμύγδαλο Μακεδονίας και ζάχαρη άχνη είναι τα βασικά συστατικά για τους κουραμπιέδες που βρίσκεις στα καταστήματα Fresh. Εκτός από τους κλασικούς, υπάρχουν επίσης με κακάο σε αφράτες μπουκιές.

FRESH PATISSERIE