ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα στην Αθήνα

Τραγανά και μελωμένα, τα μελομακάρονα είναι το γλυκό που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα. Στις παρακάτω διευθύνσεις, θα βρεις τα καλύτερα της Αθήνας.

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δε γίνεται. Αναμφισβήτητα το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτινών ημερών (ένα συγνώμη στον κουραμπιέ), τα τέλεια μελομακάρονα είναι ελαφρώς τραγανά, σωστά μελωμένα και μοσχομυρίζουν. Σαν κι αυτά που θα βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις στην Αθήνα.

Μελομακάρονα βασισμένα σε παμπάλαιες συνταγές, φτιαγμένα στο χέρι, με εκλεκτά υλικά (συγνώμη αλλά τα ημίμετρα δεν χωρούν εδώ) είναι αυτά που αναζητάμε κάθε Χριστούγεννα στην πόλη. Μερικοί τα προτιμούν κλασικά, άλλοι πάλι ψάχνουν για πιο πειραγμένες εκδοχές, ακόμα και χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη. Ό,τι κι αν ζητάς, ξέρουμε πού θα βρεις τα καλύτερα μελομακάρονα στην Αθήνα.

Για την ιστορία, αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκό δεν είχε ανέκαθεν γιορτινό πρόσημο. Σύμφωνα με τις περισσότερες εξηγήσεις, η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» – επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά.

Η μακαρωνία έρχεται με τη σειρά της από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν η ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου (η περίοδος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου), κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια» – όπως μαθαίνουμε στο mikrasiatwn.wordpress.com.

Πλέον, τα μελομακάρονα είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και για να πούμε την αλήθεια, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις γιορτές χωρίς αυτά.

Όλο τον χρόνο στο Μητροπολιτικόν

Σε ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, το Μητροπολιτικόν, τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους. Εδώ, βρίσκεις όλο τον χρόνο (με εξαίρεση δύο μήνες το καλοκαίρι), τα πιο μελωμένα μελομακάρονα της Αθήνας. Με μέλι και όχι ζάχαρη (τόσο στο πλάσιμο όσο και το σιρόπι), έναν συνδυασμό από αλεύρι και σιμιγδάλι, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά, τρώγονται πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ

Σε μικρές μπουκιές στο Pastry Family

Οι πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά και αυτό το ξέρουν εδώ και χρόνια στο κλασικό ζαχαροπλαστείο Pastry Family, που λειτουργεί από το 1969 στο Παγκράτι. Τα μελομακάρονά τους βγαίνουν σε μικρές μπουκιές, με ψιλοκομμένο καρύδι στη γέμιση και μέλι Κυθήρων από τον Γιάννη Πρωτοψάλτη.

PASTRY FAMILY

(Και) για ισλί στον Tillas

Η επιλογή του μελιού και τα μπαχαρικά είναι το μυστικό για τα φανταστικά μελομακάρονα που βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο Tillas. Μελομακάρονα κλασικά, με επικάλυψη σοκολάτα υγείας και μπουκιές γεμιστές με ένα μεγάλο κομμάτι καρύδι βγαίνουν καθημερινά φρέσκα από το παρασκευαστήριο.

Φυσικά, εδώ δεν λείπουν τα ισλί, φτιαγμένα με την αυθεντική πολίτικη συνταγή. Πρόκειται για μία παραλλαγή του μελομακάρονου, όχι τόσο μελωμένο, που μοιάζει να έχει κεντηθεί με βελονάκι.

Με συνταγή του παππού από την Πόλη στο Πετέκ

Μελομακάρονα χειροποίητα, βασισμένα σε παραδοσιακή συνταγή του παππού από την Κωνσταντινούπολη φτιάχνει κάθε χρόνο το πολίτικο ζαχαροπλαστείο. Με καρύδι από το Καρπενήσι και μέλι θυμαρίσιο από παραγωγούς στις Κυκλάδες, χυμό και ξύσμα μόνο από φρέσκα, ελληνικά πορτοκάλια.

Θα βρεις και γεμιστά μελομακάρονα με καρύδι, τα οποία μπαίνουν και ψήνονται σε φορμάκια, παίρνοντας έτσι το σχήμα ενός μικρού cupcake.

Σμυρνιώτικα στο Choc ‘ o Rock

Για τα μελομακάρονά της, η Ρένα Οροκλού μένει πιστή σε μία συνταγή χρόνων από τη Σμύρνη. Τα μυστικά της; Ελαιόλαδο, βούτυρο γάλακτος και ελληνικό μέλι ανθέων.

Με μπόλικο τριμμένο καρύδι στον Φούρνο του Ρεμούνδου

Ακόμα κι αν δεν μένεις στην περιοχή, ο Φούρνος του Ρεμούνδου στην Κυψέλη αξίζει μια επίσκεψη. Εδώ, όλα φτιάχνονται με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, αλλά με την τεχνογνωσία που έχει η νέα γενιά. Τα μελομακάρονα βγαίνουν σε μπουκίτσες με μπόλικο τριμμένο καρύδι και είναι πραγματικά πεντανόστιμα.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

Με χουρμά στο Desiré

Από τα πιο νόστιμα μελομακάρονα της Αθήνας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει και το Desiré. Εκτός από την κλασική εκδοχή, με το τριμμένο καρύδι από πάνω, βρίσκεις μπαλίτσες γεμιστές με χουρμά και καρύδι και μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας.

Για δώρο στο Mokpo

Αυτό το funky ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο στο Χαλάνδρι ξεφεύγει από τα τετριμμένα Χριστούγεννα. Με μότο “Colorful Christmas”, η Δανάη Ρήγα στολίζει φούξια δέντρα, φουρνίζει ginger bread μπισκότα και προτείνει σύγχρονα γλυκά για τις ημέρες των γιορτών.

Εμμένει, ωστόσο, στην παράδοση, φτιάχνοντας τα μελομακάρονα μπουκίτσες στο χέρι, με τα καλύτερα υλικά, και κλείνοντάς τα σε όμορφα κουτάκια για να στολίσεις το τραπέζι σου ή να τα κάνεις δώρο.

Αρωματικά στους Ασημακόπουλους

Το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι από τη Λευκάδα, μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά υλικά, είναι το μυστικό για την υφή, τη γεύση και το άρωμα των μελομακάρονων στον Ασημακόπουλο. Χριστούγεννα χωρίς μια βόλτα στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο της Χαριλάου Τρικούπη, δε γίνονται.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Με κρητική συνταγή της προγιαγιάς στο Α λα γκρεκ

Ο Κωστής Κωτσάκης κράτησε τη συνταγή της προγιαγιάς του από την Κρήτη, μετέτρεψε την οκά σε γραμμάρια και φτιάχνει μέχρι σήμερα τα πιο νόστιμα και τραγανά μελομακάρονα που θα φας. Με ελαιόλαδο από το χωριό του λίγο έξω από την Ιεράπετρα, θυμαρίσιο μέλι, καρύδι από τη Θεσσαλία και κρητική ρακή. Απλά φανταστικά.

Vegan στο Fresh

Μεγάλη ποικιλία σε μελομακάρονα βρίσκεις στα Fresh, από τα κλασικά (με σιμιγδάλι, καρύδι πεκάν και βιολογικό μέλι Κρήτης) μέχρι τα vegan (με ζάχαρη καρύδας και σιρόπι βιολογικής αγαύης και επικάλυψη bitter σοκολάτας).

FRESH PATISSERIE

Χωρίς γλουτένη στο Φύσις

Βιολογικό αλεύρι, ελληνικό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο και καρύδια είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα μελομακάρονα του Φύσις. Τα βρίσκεις χωρίς ζάχαρη αλλά και στην gluten-free εκδοχή τους.