ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Στο Τραβόλτα το φρέσκο ψάρι έχει τη δική του νόστιμη ιστορία

Το θρυλικό εστιατόριο της Αθήνας για ψαροφαγία γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια και εμείς θυμόμαστε την ιστορία και τη φιλοσοφία που αποτυπώνεται σε κάθε πιάτο του - χθες, σήμερα, πάντα.

Αν αγαπάς το ψάρι και δη τη γαστρονομική ψαροφαγία είναι αδύνατο να μην έχεις επισκεφθεί το εστιατόριο του Περιστερίου που έχει κάτι από Χόλιγουντ. Το πολυβραβευμένο Τραβόλτα των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου διδάσκει νοστιμιά εδώ και μία δεκαετία. 

Η θάλασσα και οι θησαυροί της είναι οι πρωταγωνιστές της κουζίνας τους και το φρέσκο ψάρι οικογενειακή τους υπόθεση. Δε μαγειρεύουν δηλαδή απλώς ψαρικά, αλλά επικοινωνούν την «επιστήμη» του ψαριού και των θαλασσινών, του καιρού και της θάλασσας, της κουβέντας και της παρέας.

Από τον Λάκη Λαμπρόπουλο στα χέρια των αδερφών Λιάκου

Ο παλιός Τραβόλτα του χορευτή της εποχής, Λάκη Λαμπρόπουλου -το παρατσούκλι του ήταν Τραβόλτα από τον ηθοποιό John Travolta- ήταν το πιο δημοφιλές εστιατόριο για ψάρι της πόλης. Μετά το θάνατο του, το εστιατόριο μετακόμισε στη διπλανή αυλή αφού οι ιδιοκτήτες ήθελαν να αξιοποιήσουν την παλιά.

Τον Φεβρουάριο του 2012, τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την παράδοση του περίφημου Τραβόλτα. Το σκεπτικό τους ήταν τίποτα να μην είναι προκαθορισμένο ή απόλυτο, δεδομένο και κοινότοπο. Η μοναδική και απαράβατη σταθερά τους θα ήταν το φρέσκο ψάρι.

Το Τραβόλτα σήμερα

 

 

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε έως σήμερα και το Τραβόλτα παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν βαθιά το ψάρι. Είναι ένα εστιατόριο με ουσία και ήθος, που σέβεται την πρώτη ύλη έχοντας στη διάθεσή του τον απόλυτο έλεγχο στην παραγωγή και στη μεταχείρισή της. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει μία δική του γραμμή παραγωγής σε αποκλειστική συνεργασία με τρία ψαροκάικα που αναζητούν καθημερινά ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η θάλασσα για το μενού της ημέρας, χωρίς διακρίσεις σε πρώτα και δεύτερα ψάρια αλλά με μόνη έγνοια τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του εκπαιδεύει το κοινό να αναζητάει αυτήν την ουσία που κρύβεται και στα λιγότερο περιζήτητα ψάρια και συντελεί στη βιώσιμη αλιεία. Τα ψάρια της εποχικότητας, της ηθικής μεταχείρισης, του σεβασμού του καιρού και της θάλασσας και όχι του περιζήτητου και εξευγενισμένου.

Πιάτα-ύμνος στην ελληνική κουζίνα

Η απλότητα στη διαχείριση της πρώτης ύλης όχι μόνο στο ψάρι αλλά σε όλα τα πιάτα του Τραβόλτα προσδίδουν στον απόλυτο βαθμό την αυθεντικότητα της ελληνικής ψαροφαγίας, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και τα ωμά του.

 

Στο μενού του θα βρεις πιάτα-φόρο τιμής στην ελληνική κουζίνα, όπως μπάμιες με ροφό, καλαμάρι κοντοσούβλι, φάβα Σχοινούσας με χέλι καπνιστό, τσιπούρα φρικασέ με άγρια χόρτα και αυγολέμονο, σαρδέλα με κρέμα από παντζάρι, που δίκαια έχουν κερδίσει παντοτινή θέση στην καρδιά όσων επισκέπτονται το Τραβόλτα ξανά και ξανά.

Η δική του σειρά homemade προϊόντων

Στο Τραβόλτα όμως θα βρεις και μία σειρά προϊόντων που φέρουν την υπογραφή του εστιατόριου.

Από κρασιά φτιαγμένα με φροντίδα από την αρχή έως το τέλος σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα έως το δικό του ψωμί, μέχρι τη διάσημη μπίρα του Τραβόλτα, που επίσης κρύβει κυριολεκτικά «τη θάλασσα μέσα της». Έχει νερό αχινού στη σύστασή της, ενώ δε λείπει και το βιολογικό λάδι από τη Natura περιοχή του Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.