Φωτογραφία: Instagram @birdmanathens
ΓΕΥΣΗ

Βουλής και Απόλλωνος γωνία. Εκεί που βρίσκεις τα πάντα

High end φαγητό, ωραίες μπάρες και μυρωδιά φρέσκου ψωμιού, όλα σε μια διασταύρωση

Είναι συνηθισμένο να υπάρχει μια γειτονιά, μια πιάτσα στην οποία είναι μαζεμένα πολλά μαγαζιά. Αυτό όμως που δεν είναι συνηθισμένο, είναι μια διασταύρωση να έχει τόση ποικιλομορφία και να φιλοξενεί τόσο ενδιαφέροντα projects όπως η διασταύρωση Βουλής και Απόλλωνος.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα δούλευα στη γειτονιά και περνούσα σχεδόν κάθε μέρα για αρκετά χρόνια. Είδα όλη τη μεταμόρφωση από ένα αδιάφορο σταυροδρόμι σε έναν must visit προορισμό για κάθε Αθηναίο και τουρίστα. Από τότε που άνοιξε το Βirdman μαζί με το Nolan μέχρι πρόσφατα που η διασταύρωση απέκτησε τον δικό τους φούρνο. Και μπορεί η γενικότερη περιοχή του Συντάγματος να θεωρείται -και όχι άδικα- το απόλυτο food district της πόλης, αυτό όμως που συμβαίνει στη συμβολή Βουλής και Απόλλωνος είναι μοναδικό.

Nolan

Το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στη διασταύρωση και έδωσε το έναυσμα για να γίνει hotspot. O Σωτήρης Κοντιζάς άνοιξε το Nolan πριν από δέκα χρόνια περίπου και ανέπτυξε ελεύθερα όλη τη δημιουργική του μαεστρία επηρεασμένος από το κράμα της διπλής του καταγωγής.

Ο αγαπημένος chef έχει δημιουργήσει ένα μενού με ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και ασιατικές επιρροές. Ένα μητροπολιτικό μπιστρό με μοντέρνο και πάνω από όλα νόστιμο φαγητό.

Sweet nolan

Δίπλα ακριβώς βρίσκουμε το Sweet Nolan, το οποίο είναι η γλυκιά πλευρά του Nolanverse. Εδώ θα βρεις άρτια εκτελεσμένα διάσημα γλυκά από όλο τον κόσμο όπως το βάσκικο cheesecake, τα πορτογαλικά pasteis de nata, choux, ταρτάκια και πολλά ακόμα, αφού οι δημιουργίες και οι επιλογές ανανεώνονται συνεχώς. Αν είσαι λάτρης δοκίμασε το brioche ψωμί τους το οποίο θα σε ανταμείψει με τη μυρωδιά και τη γεμάτη γεύση του.

Ami Italian Bistrot

Εκεί που μέχρι πριν δυο χρόνια υπήρχε η αγαπημένο Σοκολάτα 56, άνοιξε το Ami. Το εγχείρημα των Γιώργου Μελισσάρη, Γιώργου Κανελλόπουλου και Δημήτρη Μπαμπούρη ξεκίνησε σαν ένα όμορφο γαλλικό μπιστρό με υπέροχες επιλογές σε κρασί και cocktail. Έναν χρόνο μετά, στα πρώτα του γενέθλια βίωσε δυο αλλαγές. Η μία είναι η επέκταση δίπλα ώστε να ομορφύνει όλη την πλευρά της Απόλλωνος και να μεγαλώσει η μπάρα του. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην κουζίνα, καθώς από γαλλικό προσανατολισμό γύρισε σε ιταλικά μονοπάτια.

Το όνομά του πια Ami Italian Bistrot με τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη να υπογράφει το μενού και τον Βασίλη Μαυρίδη να εκτελεί χρέη head chef. Το πρωί μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε αυγά και σάντουιτς, ενώ από το απόγευμα σε πίτσες και ιταλικά πιάτα που δε θα σε αφήσουν αδιάφορο.

Στα cocktails, τα οποία φέρουν ονόματα έργων τέχνης βρίσκουμε τον Γιάννη Ρούσσο. Αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Birdman

Ίσως, το πιο ιδιαίτερο concept όχι μόνο της γειτονιάς αλλά και ολόκληρης της πόλης. Ο Άρης Βεζενές λάτρεψε την ιαπωνική κουλτούρα και δούλεψε πολύ ώστε να φέρει τα izakaya και yakitori restaurant bars της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

Το Birdman είναι ατμοσφαιρικό, όμορφο και προσφέρει τα πάντα. Υπέροχο ήχο και μουσική, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μοναδικές γεύσεις και ακόμα πιο ιδιαίτερα ποτά. Ένα μαγαζί που σχεδόν κάθε μέρα είναι γεμάτο και όχι αδίκως. Είναι τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο που δε μένεις στη μία φορά. Θες να πας και να ξαναπάς.

Μπορεί στο μενού πια να μη βρίσκεις το ασυναγώνιστο smash burger, αλλά έχει άλλα καλούδια να δοκιμάσεις.

Lobby

Από μια γειτονιά που τα έχει όλα δε θα μπορούσε να λείπει το burger. Ένα από τα καλύτερα της πόλης, το βρίσκεις πια στη γωνία του Electra Metropolis Athens, φτιαγμένο από τον chef του ξενοδοχείου, Χάρη Ζευγούλη. Τα mini burgers δεσπόζουν μαζί με το κλασικό του cheeseburger, τα hot dogs, τα lobster rolls, bao bun και άλλες νόστιμες επιλογές. Ένα ιδιαίτερο spot που μπορείς να τρως American dine επιλογές και να βλέπεις από τα την τζαμαρία τη ζωντάνια της διασταύρωσης.

Neropistolo

Η πιο πρόσφατη άφιξη της γειτονιάς δε βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση, αλλά συμπληρώνει τέλεια το παζλ. Ένα new age bakery με περίεργο όνομα και μια ακαταμάχητη βιτρίνα.

Πίσω από το Neropistolo βρίσκονται οι Kamel Saci και Γεωργιάννα Φοντριέ, οι οποίοι προσφέρουν ψωμί αργής ωρίμανσης, εκπληκτικό croissant και σάντουιτς που δε θα ξέρεις τι να διαλέξεις. Θα σταθώ λίγο παραπάνω στο croissant αφού είναι τραγανό, αφράτο και μπορείς να το δοκιμάσεις είτε βουτύρου είτε με σοκολάτα. Επίσης, πρέπει να δοκιμάσεις και το εκπληκτικό bun γεμισμένο με κρέμα βανίλια.

Ξέχασα να σου πω ότι σε όλα υπάρχει ένα μικρό μπλε νεροπίστολο για να δείχνει τι είναι και την τιμή του.