ΓΕΥΣΗ

Τα κοσμοπολίτικα μπαρ και high end εστιατόρια της αθηναϊκής ριβιέρας

Δίπλα στη θάλασσα για cocktails, φίνες γεύσεις και φημισμένα πάρτι διεθνών προδιαγραφών.

70 περίπου χιλιόμετρα, από το λιμάνι του Πειραιά έως το ακρωτήρι του Σουνίου, φιλοξενούν αμμουδερές παραλίες, βραχώδεις και απομονωμένους όρμους, ταβέρνες με τραπέζια στην άμμο, beach bars και high end εστιατόρια. 35 χιλιόμετρα χωρίζουν την αθηναική ριβιέρα από το κέντρο της Αθήνας, που είναι αναμφίβολα ό,τι πιο κοντινό έχουν σε καλοκαιρινή εξόρμηση οι κάτοικοι αυτής της πόλης.

Κρυμμένα σημεία σού δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μόνος όπως στην αγαπημένη σου παραλία στο νησί, ενώ σε λίγα λεπτά μπορείς να απολαμβάνεις ένα παγωτό ή τον καφέ σου σε γνώριμα στέκια των νοτίων προαστίων. Την ίδια στιγμή όμως έχεις την επιλογή να ζήσεις την άλλη όψη της αθηναϊκής ριβιέρας απολαμβάνοντας cocktails σε κοσμοπολίτικα μπαρ και φίνες γεύσεις σε high end εστιατόρια αλλά και να διασκεδάσεις μέχρι το πρωί σε φημισμένα πάρτι.

Με Head Chef τον αστεράτο Luca Piscazzi το Pelagos του ξενοδοχείου Four Seasons Hotel Astir Palace Athens (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη) προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μία κουζίνα που βασίζεται στα θαλασσινά και αναμειγνύει εκλεπτυσμένες γαλλικές τεχνικές με εξαιρετικές μεσογειακές πρώτες ύλες.

Pelagos

Το εστιατόριο βρέθηκε στον Οδηγό Michelin το 2021 κι έκτοτε ο σεφ δεν σταματά να δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια, επιλέγοντας τα καλύτερα εποχιακά και τοπικά προϊόντα και δίνοντας σημασία στην άρτια τεχνική. Συμπληρωματικά με το μενού του εστιατορίου, θα βρεις τα μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour με πιάτα που εμπνέονται από τα γαστρονομικά ταξίδια του σεφ στα ελληνικά νησιά. Η κάβα περιλαμβάνει τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου και ενισχύεται από τις αριστοτεχνικές δημιουργίες των mixologists. Εσωτερικά, οι χώροι παραπέμπουν σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, ενώ στους εξωτερικούς, βρίσκει κανείς υπέροχες γωνιές για να θαυμάσει τη θάλασσα.

Mέσα στο Four Seasons, το Avra bar είναι μία από τις πιο όμορφες μπάρες της πόλης. Επικεφαλής της ομάδας των bartenders είναι η Γαλλίδα Manon Kapfer, όπου όλοι μαζί δημιουργούν σύγχρονη αλχημεία από το εργαστήριο μιξολογίας τους στον χώρο. Το Seasonal-Original- Sustainable Cocktail Menu του Avra για το 2024 εξερευνά το μέλι, το λεμόνι, το μήλο και την ελιά, ενώ οι cocktail επιλογές έχουν ως βάση το O/Purist.

Manon Kapfer

Αυτή την Κυριακή 26 Μαΐου, το Great Sunday Club του Avra καλωσορίζει το Alquímico από την Καρταχένα και το The Bar Ιn Front Οf Τhe Bar. Από τις 18:30 έως τις 23:00, δύο από τα Καλύτερα 50 Μπαρ του Κόσμου και πρωταθλητές της Γης θα αναδείξουν καινοτόμα ποτά φτιαγμένα με προϊόντα από τον κήπο του Avra. Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του δεύτερου έτους του ετήσιου Seasonal-Original-Sustainable Cocktail Menu του Avra, παρουσιάζοντας τέσσερα τοπικά συστατικά μέσω των διάφορων εποχιακών τους καταστάσεων.

Στην καρδιά του Grand Resort Lagonissi (40ο χλμ. Αθηνών – Σουνίου), δίπλα στο κύμα, βρίσκεις και αυτή τη σεζόν τα Kohylia. Με επικεφαλής τον έμπειρο και βραβευμένο chef Θάνο Στασινό, το εστιατόριο πορεύεται προς μία Nikkei κατεύθυνση αλλά ενσωματώνει στο μενού κορυφαία ελληνικά, τοπικά προϊόντα.

Το δείπνο, σε μία βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από το νερό, ξεκινά με στρείδια με μπεσαμέλ chorizo, περουβιανά folders, δηλαδή τραγανά φύλλα από tortilla γεμισμένα με μοσχάρι, ιαπωνικά μοσχαρίσια tsukune και gyoza γεμιστά με ιβηρικό χοιρινό. Το μενού περιλαμβάνει μια ενότητα με signature nigiri ενώ από τα κυρίως ξεχωρίζει η σφυρίδα με γαλάκτωμα από ρίζα Αμαζονίου tarο. Η οινική λίστα, που έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Σαλίβερος ανανεώνεται διαρκώς και περιλαμβάνει κορυφαίες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και προσεχτικά διαλεγμένες ετικέτες παραγωγών του εξωτερικού, ενώ για τους λάτρεις των cocktails στα Kohylia υπάρχει μια μικρή λίστα με signature προτάσεις.

Στο επίκεντρο της γαστρονομικής εμπειρίας του One&Only Aesthesis (Λ. Ποσειδώνος 58) βρίσκονται δύο εστιατόρια από τους Έκτορα Μποτρίνι και Paco Morales, οι οποίοι φέρνουν στο τραπέζι την ιταλική, ελληνική και μαυριτανική μαγειρική τους τέχνη.

Χαλαρή κομψότητα αποπνέει το εστιατόριο Ora all-day dining, με τον Μποτρίνι να εμπνέεται από τις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις και τη δική του οικογενειακή κληρονομιά, παρουσιάζοντας μια παιχνιδιάρικη, εφευρετική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας μέσα από ένα ιταλικό πρίσμα. Στο El Bar de Paco Morales, ο τριάστερος Ισπανός σεφ Paco Morales μοιράζεται μια πιο ελαφριά, φωτεινή εκδοχή των μαυριτανικών και μεσογειακών γεύσεων, με οικογενειακά πιάτα και χαλαρή ατμόσφαιρα.

 

Προορισμός κάθε καλοκαιριού παραμένει το Island (27o χλμ Αθηνών Σουνίου) ο εμβληματικός χώρος των νοτίων προαστίων που δίνει την αίσθηση των διακοπών στα αθηναϊκά βράδια. Παγωμένα cocktails από έμπειρους mixologists, lounge μουσικές αλλά και dance parties, συνθέτουν ένα μωσαϊκό για την ιδανική βραδινή έξοδο. Εστιατόριο και club είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του Island. Από τη μία, η κουζίνα εξελίσσεται κάθε χρόνο και από την άλλη, τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής παίζουν στα decks.

Τα πάρτι του άλλωστε έβαλαν την Αθήνα στον χάρτη των μεγάλων event παγκοσμίως. Ο θεσμός Gastronomy Wednesdays κηρύσσει την έναρξη του γευστικού καλοκαιριού, αφού το Island υποδέχεται τον βραβευμένο με αστέρι Michelin chef Παύλο Κυριάκη και τον φιλοξενεί στην κουζίνα του για ένα μενού με μεσογειακές επιρροές και γαλλικές τεχνικές.