© Collection Xenakis family
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει όπερα στο Ηρώδειο και εκθέσεις σε Τεχνόπολη, ΕΜΣΤ και Πειραιώς

Αν οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου σε βρίσκουν στην Αθήνα, προλαβαίνεις να δεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις και ένα σπουδαίο έργο του Giuseppe Verdi.

Υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα για να κάνεις στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Όσο περιμένεις τις διακοπές ή αν έχεις μόλις επιστρέψει, είναι μία καλή ευκαιρία να βάλεις στην ατζέντα σου εκθέσεις που δεν πρόλαβες να δεις και φυσικά να παρακολουθήσεις μία παράσταση στο Ηρώδειο.

Ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη

Ένας διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τις ιστορικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη είναι η έκθεση Hic sunt dracones (Εδώ υπάρχουν δράκοι). Χαρτογραφώντας το άγνωστο: Ένα project του Rick Lowe.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το Victoria Square Project (VSP), το «κοινωνικό γλυπτό» που εγκατέστησε το 2016 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Μαρία Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της documenta 14. Στη διάρκεια αυτών των επτά ετών, το VSP έχει αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα σύγχρονης τέχνης με απτή κοινωνική διάσταση, που βοηθά να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες, σε πρόσφυγες, σε μετανάστες και στις κοινότητες της περιοχής.

Η δημιουργία μιας σειράς από κοινωνικά project οδήγησε τον Rick Lowe ακόμα πιο βαθιά στην εξερεύνηση και στη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών του ανησυχιών, με αισθητικούς και με υποκειμενικούς όρους.

Ως προέκταση των δράσεων του στο κοινωνικό πεδίο, ο καλλιτέχνης έστρεψε την προσοχή του στα εικονογραφικά και αλληγορικά εργαλεία της χαρτογραφίας, και (επαν)έφερε στο προσκήνιο θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες, όπως τα ίχνη κατοίκησης και ιδιοποίησης του χώρου σε αποσταθεροποιημένες μητροπολιτικές περιοχές και/ή εμπόλεμες ζώνες.

HIC SUNT DRACONES

Ανθρωπογεωγραφία στις Δεξαμενές Καθαρισμού

Στη 19η ατομική του έκθεση με τίτλο Ανθρωπογεωγραφία, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο χώρο Δεξαμενές Καθαρισμού, ο Κώστας Λάκης παίζει με τις λέξεις, τις μνήμες, τα λάθη και τα όνειρα και δημιουργεί τις δικές του συντεταγμένες.

Ζωγραφισμένα πλάσματα επάνω σε φθαρμένες σελίδες λεξικών, σε χάρτες πλοίων και σε ξύλα κομμένα με μυτερό πριόνι, σχηματίζουν μία υβριδική ανθρωπογεωγραφία που χαράζει απροσδόκητες διαδρομές στον κόσμο μας. Η αγνότητα, η αγάπη και η ομορφιά της ζωντανής μορφής χαρτογραφούν την ανθρώπινη πορεία σε αναζήτηση ενός αντίδοτου στην απαισιοδοξία, στο φόβο, στα δειλά όνειρα. Λέξεις και κείμενα -οδηγοί των ίσως, των θα, των μπορεί- σε μη προσχεδιασμένη ιχνηλάτηση, δημιουργούν νέα μονοπάτια.

Ιπτάμενοι παρατηρητές, ισορροπιστές, πληγωμένοι, θαρραλέοι, ονειροπόλοι, μοναχικοί, γεμίζουν αυτόν τον κόσμο με την εικόνα τους να σημαδεύει το αύριο. Και κάπου εκεί το είδωλό μας, η δική μας φωνή ψιθυρίζει: «Ένας χάρτης είναι η ζωή, γεμάτος από ξεθωριασμένα ίχνη και ανομολόγητα όνειρα».

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ο Ναμπούκκο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Εθνική Λυρική Σκηνή

Μία από τις σπουδαιότερες όπερες του Giuseppe Verdi, ο Ναμπούκκο παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Σε προσωπικό επίπεδο, πρόκειται για το έργο που ανέδειξε τον Verdi ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Η όπερα είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. Εκτός όμως από το πασίγνωστο χορωδιακό, η όπερα περιλαμβάνει μουσικά και ερμηνευτικά απαιτητικούς ρόλους για τον βαρύτονο, την υψίφωνο και τον βαθύφωνο.

ΝΑΜΠΟΥΚΚΟ
  • Ωδείο Ηρώδου Αττικού
  • 27, 29, 30 Ιουλίου 2023, Ώρα έναρξης: 21:00

Ο Ιάννης Ξενάκης στο ΕΜΣΤ

Ξενάκης © Collection Xenakis family

Τις πόρτες του στον Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) έχει ανοίξει το ΕΜΣΤ από τις 29 Ιουνίου, διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση διεθνώς για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Στο ισόγειο του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες, η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, παρουσιάζεται στον 3ο όροφο του Μουσείου μια νέα παραγωγή του ΕΜΣΤ, η έκθεση Ο Ξενάκης και η Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης, και στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών.

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ