iStock
ΜΟΥΣΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Όσα αξίζει να δεις στην πόλη

Τα μεγάλα, εμβληματικά μουσεία της πρωτεύουσας ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο και ανεβάζουν τη θερμοκρασία με παράλληλα dj set ηλεκτρονικής μουσικής, σπαρταριστές ξεναγήσεις και ταράτσες-έκπληξη. Πού θα σε βγάλει ο δρόμος;

Μπορούν τα μουσεία να φέρουν την κοινωνική αλλαγή; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει έμμεσα η φετινή θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με τίτλο «Η δύναμη των μουσείων». Πρόκειται για την ίδια προβληματική που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσεγγίζει ο παγκόσμιος θεσμός τα τελευταία χρόνια, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας: ποιος είναι ο ρόλος των μουσειακών οργανισμών στην εποχή της τεχνολογικής κυριαρχίας και των NFTs, στην εποχή του πολέμου, της αυστηροποίησης και της κοινωνικής αποσταθεροποίησης;

Δεν είναι παρά ελάχιστοι, βέβαια, που απασχολούν το μυαλό τους με όλα αυτά, μπροστά στο κάλεσμα που έχει θεσπιστεί από το 1977 και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως ευκαιρία για δράσεις και ξεναγήσεις σε όλο τον κόσμο. Πολλοί είναι και οι Αθηναίοι που στηρίζουν σταθερά τον θεσμό με την παρουσία τους, ειδικά στα μουσεία-πρωταγωνιστές της πόλης, όπως είναι το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που κατέχουν εδώ και δεκαετίες τις πρώτες θέσεις σε επισκεψιμότητα.

Αφού διευκρινίσουμε το εξής σημαντικό για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, ότι τα κρατικά μουσεία είναι που δεσμεύονται για ελεύθερη είσοδο από τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ενώ τα ιδιωτικά είναι ελεύθερα να πράξουν κατά το δοκούν, πάμε να δούμε όσα ραντεβού ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα.

Μουσείο Γουλανδρή

Τα μεγάλα, εμβληματικά μουσεία της πρωτεύουσας ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο και ανεβάζουν τη θερμοκρασία με παράλληλα dj set ηλεκτρονικής μουσικής, σπαρταριστές ξεναγήσεις και ταράτσες-έκπληξη. Πού θα σε βγάλει ο δρόμος; © George Vitsaras / SOOC

Το μουσείο-κόσμημα δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι, μέσα στους ορόφους του οποίου φυλάσσεται η μυθική συλλογή του ζεύγους Γουλανδρή, ανοίγει δωρεάν τις πόρτες του για το κοινό στις 18 Μαΐου.

Με μερικά βήματα ξεφυλλίζεις την ιστορία τέχνης του 19ου και κυρίως του 20ου αιώνα, πλησιάζεις σε απόσταση αναπνοής τη νεκρή φύση του Van Gogh, το βλέμμα του El Greco, τη γεωμετρία του Georges Braque και του Kandinsky, τα πρόσωπα του Klee και τη γλυπτική δύναμη του Rodin, ανάμεσα σε άλλα τόσα. Τούτες οι εμβληματικές αντιπροσωπεύονται κατά βάση με ένα έργο αποκλειστικά, αλλά αυτό δεν κόβει την ανατριχίλα.

Στον όροφο των νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων, θα δείτε κομμάτια των Παρθένη, Μπουζιάνη, Μόραλη, Τσαρούχη, Στάμου, Takis κ.ά., όπως επιλέχθηκαν από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, με βασικό κριτήριο την αισθητική τους διορατικότητα.

Συνίσταται προκράτηση εδώ.

Μουσείο Ακρόπολης

© Aris Oikonomou / SOOC

Είναι από τις λίγες φορές που οι Αθηναίοι κοντράρουν σε αριθμό τους τουρίστες στο μουσείο έναντι του Ιερού Λόφου, το οποίο με κάποιον περίεργο, σχεδόν υπερβατικό τρόπο βρίσκει τρόπους να σε εκπλήσσει, όσες φορές κι αν το έχεις επισκεφθεί: από την υπόγεια ανασκαφή στα έγκατα του κτιρίου που προσφέρεται ως εκθεσιακή εμπειρία –μια διαδρομή στη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας– μέχρι την κορυφή και την εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα από την κλασική εποχή, το μουσείο σκηνοθετεί ένα ταξίδι-βουτιά στις ρίζες της πόλης μας.

Εκτός από την ελεύθερη είσοδο, στις 18 Μαΐου προσφέρει δύο θεματικές ξεναγήσεις δωρεάν στους επισκέπτες – η μία αφορά τις «Κρυφές ιστορίες διασποράς» για τα αγάλματα που βρίσκονται αδίκως στο βρετανικό μουσείο (στις 5 μ.μ. και 6 μ.μ.), ενώ η δεύτερη αφορά τη νέα εποχή του μουσείου με τίτλο «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές».

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Κάθε χρονιά επιλέγεται από τη χώρα ένα τιμώμενο μουσείο, το οποίο απαντά καλύτερα στην παγκόσμια θεματική, και φέτος δεν είναι άλλο από το MOMus – τη μουσειακή οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη βιωσιμότητα και τη συντονισμένη δράση των οργανισμών.

Το τμήμα που υφίσταται στην πόλη μας από τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο. Εκεί ήταν το ατελιέ και πλέον στεγάζεται το έργο της αφαιρετικής γλύπτριας, που άφησε μεταπολεμικά το ισχυρό στίγμα της.

Το ραντεβού με την ομάδα του μουσείου για την ξενάγηση εντός του κομψού οικήματος έχει οριστεί την Τετάρτη στις 7 μ.μ., ενώ αμέσως μετά η πλακόστρωτη ταράτσα θα είναι ανοιχτή για ένα αναπάντεχα γαλήνιο βλέμμα στο κέντρο.

 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης © Eurokinissi

Με την ξενάγηση από τους τρεις επιμελητές που ξέρουν από πρώτο χέρι τη συλλογή του ΕΜΣΤ και τους άξονες, πάνω στους οποίους αρθρώνεται το στήσιμο (πολιτικές αφηγήσεις, μυθολογίες του οικείου, όρια και διελεύσεις), θα μπορέσει κάθε επισκέπτης να διαβάσει τα έργα καθαρά, χωρίς να αποθαρρύνεται από το δυσνόητο της σύγχρονης τέχνης, που πιθανότατα έχει στο μυαλό του.

Οι Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτης Σχιζάκη διοργανώνουν τουρ στις 12 μ., 2 μ.μ. και 4 μ.μ. την Τετάρτη 18 Μαΐου, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο θα τρέχει το πρόγραμμα προβολών «Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα» με δύο ξεχωριστά φιλμ για τη γεμάτη αντιθέσεις καλλιτεχνική περίοδο των 80s στην Ελλάδα, ενώ στο καφέ του μουσείου θα στηθεί από το πρωί dj set.