© Μουσείο Ακρόπολης / Γιώργος Βιτσαρόπουλος
ΜΟΥΣΕΙΑ

Τι είναι το Μουσείο της Ανασκαφής που ανοίγει μέσα στο Μουσείο Ακρόπολης

Ένα «μουσείο μέσα στο μουσείο», ένα νέο θεματικό εκθετήριο με πάνω από 1.100 αντικείμενα προστίθεται στους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης, αυτό το καλοκαίρι.

Ήταν στην επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, όταν για πρώτη φορά βρεθήκαμε να περπατάμε στα έγκατα του μουσείου, ζώντας μια εμπειρία πρωτόγνωρη: είχε μόλις προστεθεί στους επισκέψιμους χώρους το επίπεδο της αρχαιολογικής ανασκαφής στη βάση του κτιρίου, ένα τεράστιο in situ έκθεμα που έφερε στο σήμερα την αυθεντική ατμόσφαιρα της αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς νότια της Ακρόπολης.

Το όραμα το οποίο είχε παρουσιάσει με περηφάνια τότε στους παρευρισκόμενους ο εκλιπών Δημήτρης Παντερμαλής, ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι:

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό του Μουσείου Ακρόπολης, ανακοινώθηκε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ανοίγει στο κοινό το Μουσείο της Ανασκαφής, ένα «μουσείο μέσα στο μουσείο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Νικόλαος Σταμπολίδης, που φάνηκε να μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό για το εγχείρημα στο επίπεδο της ανασκαφής, όσο και τη συνεχή εξέλιξη της εμπειρίας του μουσείου χωρίς να επαναπαύεται στα ρεκόρ των εισιτηρίων.

Όπως αναμενόταν, το σταθερά νο1 στην προτίμηση των επισκεπτών μουσείο ακολουθεί ανάλογη πορεία με την τουριστική κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023 τα νούμερα έδειξαν συνολική επισκεψιμότητα 1.904.456 ατόμων, που σε σχέση με το 2022 είναι κατά 31.11% υψηλότερη. Μάλιστα, η προσέλευση στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους ξεπέρασε τους 904.000 επισκέπτες.

Την ίδια περίοδο, το Μουσείο Ακρόπολης υποδείκνυε ένα δραστήριο προφίλ με εκθέσεις υποδειγματικού επιπέδου (όπως τα Νοήματα) και τις τοποθετήσεις στον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως μετέφερε ο διευθυντής στη συνέντευξη Τύπου.

Παρεμπιπτόντως, στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης οι επισκέπτες θα βρουν αυτή την περίοδο (και τους επόμενους μήνες) το πρωτότυπο διαβατήριο του Βύρωνα – ένα αναπάντεχο πραγματικό επίσημο σουλτανικό έγγραφο που εκτίθεται για πρώτη φορά με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για το θέμα της επανένωσης των γλυπτών, μετά τη δημόσια ανακοίνωση της Τουρκίας σε σχέση με το ανύπαρκτο φιρμάνι του Έλγιν.

Ακόμα καλύτερα, να οργανώσετε την επόμενη επίσκεψή σας στο μουσείο των μουσείων μετά τις 26 Ιουνίου, απ’ όταν δηλαδή θα είναι ανοιχτό και το Μουσείο της Ανασκαφής.

Το «μουσείο μέσα στο μουσείο»

Από την πρώτη ξενάγηση του κοινού στο επίπεδο της αρχαιολογικής ανασκαφής το 2019 είχε ανακοινωθεί το πλάνο δημιουργίας ενός επιμέρους εκθετηρίου, σε διάλογο με την αρχαία γειτονιά και τα κατάλοιπα που εξερευνάς περπατώντας στους χωμάτινους δρόμους. Στη μία πλευρά, όπως θα διαπιστώσουν από τις 26 Ιουνίου οι επισκέπτες, έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό περιβάλλον για να υποδεχθεί συνολικά 1.150 αντικείμενα – όλα τους είναι ευρήματα από την αρχαία γειτονιά στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, που γνωρίζουμε ότι κατοικήθηκε για περισσότερα από 4.500 χρόνια.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2019, έχει ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των αντικειμένων αυτών από το Τμήμα Συλλογής Κλασσικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων και παράλληλα με τη φυσική έκθεσή τους στο νέο εκθετήριο της ανασκαφής, πρόκειται να αναρτηθούν και στον ιστότοπο του Μουσείου Ακρόπολης. Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τα είδη των αντικειμένων που διασώζονται, αλλά από τον τόσο μεγάλο αριθμό καταλαβαίνουμε πως θα καλύπτουν όλο το εύρος της καθημερινής ζωής στην αρχαία γειτονιά, κάνοντας ακόμη πιο πλούσια την εμπειρία για το κοινό.

Όσον αφορά τα εισιτήρια, υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο: η προσάρτηση του νέου εκθετηρίου στους επισκέψιμους χώρους του Μουσείου τον Ιούνιο δεν θα συνοδεύεται από επιπλέον επιβάρυνση στο εισιτήριο εισόδου, ωστόσο από την επόμενη χειμερινή σεζόν (δηλαδή, από 1 Νοεμβρίου) το αντίτιμο πρόκειται να αυξηθεί από τα 15€ στα 20€, διατηρώντας όμως το μειωμένο εισιτήριο στην τιμή των 10€.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη προσαρμογή στην τιμολογιακή του πολιτική έκανε πρόσφατα και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, με απόφαση του Υπουργείου.