Roberto Panucci - Corbis/Corbis via Getty Image/Ideal Image
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Τι συνέβη με τη συναυλία των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ

Η μη ακύρωση της συναυλίας από τη διοργανώτρια εταιρεία, ενώ η κακοκαιρία σφυροκοπούσε την Αθήνα και το 112 είχε ενεργοποιηθεί, οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν τον ανοιχτό χώρο του ΟΑΚΑ, οι αντιδράσεις στα social media και η εκ των υστέρων απάντηση της εταιρείας.

Η Βασιλίσσης Σοφίας μετατράπηκε σε χείμαρρο που παρέσυρε ανθρώπους και κόντεψε να τους πνίξει. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας επίσης, με ένα αγόρι να σώζει μία γυναίκα από τον πλημμυρισμένο δρόμο. Έξω από το Μετρό Ευαγγελισμός δύο άντρες πάλευαν να ξεσφηνώσουν έναν άντρα που τα ορμητικά νερά σχεδόν τον σφήνωσαν κάτω από το καπό ενός αυτοκινήτου.

Κι ενώ η κακοκαιρία που όμοιά της δεν είχαμε ξαναζήσει στο κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες δεκαετίες, σφυροκοπούσε από χθες το απόγευμα μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί την πόλη και το 112 είχε ενεργοποιηθεί για περιορισμό των μετακινήσεων, είδαμε κι αυτή την εικόνα.

Χιλιάδες κόσμου να διασκεδάζουν μέσα στη βροχή και τη λάσπη, φορώντας αδιάβροχα και κρατώντας ομπρέλα, παρακολουθώντας τη συναυλία των Imagine Dragons στον ανοιχτό χώρο του ΟΑΚΑ. Διεξήχθη κανονικότατα λες και ζούσαμε σε μία κανονικότητα.

Οι οργισμένες αντιδράσεις κατέκλυσαν γρήγορα τα social media.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η διοργανώτρια εταιρεία προχώρησε σε σχετικές συστάσεις στα δικά της social media δίνοντας οδηγίες στους παρευρισκόμενους προκειμένου να προφυλαχθούν από τη βροχή και να φροντίσουν να μείνουν ασφαλείς γιατί η συναυλία θα γινόταν κανονικά. 

Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε ανοιχτές σκηνές και χώρους ακυρώνονταν, όπως για παράδειγμα η προγραμματισμένη για τις 6 Σεπτεμβρίου εμφάνιση της Άννας Βίσση στο Ηρώδειο. 

Από την άλλη, οι διοργανωτές ήταν υποχρεωμένοι να ακυρώσουν τη συναυλία αν όχι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά κυρίως λόγω της ενεργοποίησης του 112 ή επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός το τι θα πράξει; 

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του NEWS 24/7, «δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο από την Πολιτεία και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους συναυλιακούς χώρους και τις θεατρικές παραστάσεις το οποίο οφείλουν να ακολουθούν οι διοργανωτές.

Η ενεργοποίηση του 112 είναι απλώς μία σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και δεν αποτελεί υποχρέωση ακύρωσης κάποιου event από την πλευρά των διοργανωτών. Τουτέστιν επανερχόμαστε στο θέμα της ατομικής ευθύνης. Ο καθείς είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και δεν πρέπει να εφησυχάζει πως στις πλάτες της Πολιτείας θα βρει τη σωτηρία του. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω λοιπόν.

Όσο για ακόμη ένα βασικό ερώτημα, για το τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν αγοράσει εισιτήριο, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στο venue λόγω κακοκαιρίας, η απάντησή του είναι θολή και έγκειται στην ευαισθησία των διοργανωτών».

Η ανακοίνωση-απάντηση της εταιρείας

Σήμερα, μία ημέρα μετά τη συναυλία και με τον θόρυβο για τη μη ακύρωσή της να μην έχει κοπάσει, οι διοργανωτές έσπευσαν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας. 

«Εκ μέρους των Imagine Dragons, της High Priority Promotions και της Live Nation, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που παραβρεθήκατε στη χθεσινή συναυλία.

Σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι διοργανωτές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η συναυλία να διεξαχθεί με ασφάλεια, σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές όλων των αρμόδιων φορέων με τους οποίους ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία.

Το συγκρότημα, αφού εκτίμησε την κατάσταση και τις συνθήκες διεξαγωγής, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εμφάνισή του. Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο τεχνικός εξοπλισμός και κυρίως η σκηνή είναι πιστοποιημένοι για να λειτουργούν με ασφάλεια σε τέτοιες καιρικές συνθήκες όπως οι χθεσινές, τόσο για το κοινό, όσο και τους εργαζομένους και τους συντελεστές της συναυλίας.

Το δε Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο διαθέτει επαρκή αντικεραυνική προστασία που καλύπτει ολόκληρη την έκτασή του που εξασφάλιζε την ασφάλεια των παρευρισκομένων στον συναυλιακό χώρο. Όλες οι εγκαταστάσεις του συναυλιακού χώρου πληρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τη σχετική νομοθεσία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν υπό βροχή.

Από την αρχή της εβδομάδας, ενημερωνόμασταν από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους έδειχναν ασθενή βροχή στον χώρο του ΟΑΚΑ και βελτίωση την ώρα της εμφάνισης του κυρίου συγκροτήματος.

Μάλιστα, κατόπιν διαβουλεύσεως που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας και τη Διοίκηση του ΟΑΚΑ, συζητήθηκε και αποφασίστηκε το πλάνο που θα υλοποιηθεί σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ κατατέθηκε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε αμέσως μετά τη σύσταση από το 112, και την παράλληλη επιδείνωση της βροχόπτωσης, με το κοινό να κατευθύνεται υπό τις οδηγίες του προσωπικού ασφαλείας στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και κολυμβητήριο, όπου και παρέμεινε έως ότου κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα και τους επιτραπεί ξανά η είσοδός τους στον συναυλιακό χώρο στις 20:50, δέκα λεπτά πριν την έναρξη της εμφάνισης του συγκροτήματος.

Κατόπιν εκτίμησης όλων των παραπάνω δεδομένων, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της συναυλίας, όπου κοινό και συγκρότημα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για μια αξέχαστη εμφάνιση των Imagine Dragons στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ιατρικό προσωπικό και οι διασώστες της διοργάνωσης δεν ανέφεραν κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της βροχόπτωσης, η οποία δεν είναι μια συνηθισμένη συνθήκη για την πραγματοποίηση συναυλιών στην Ελλάδα, όπως είναι στο εξωτερικό. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η διοργάνωση δεν θα λάμβανε μια απόφαση, η οποία θα διακύβευε την ασφάλεια του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων.

Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστούμε και θα φροντίσουμε να απαντήσουμε σε όλους όσους επικοινώνησαν μαζί μας ξεχωριστά το συντομότερο δυνατόν».