Unsplash Simon Moore
ΠΟΛΗ

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε κατακόρυφα το ενοίκιο από πέρσι

Χαρτογραφούμε την κατάσταση με τα ενοίκια στην Αττική, βάσει των νεότερων στοιχείων από έρευνες και πλατφόρμες ακινήτων. Σε ποιες περιοχές καταγράφονται ρεκόρ προς τα πάνω;

Βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου και η αγορά ακινήτων μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί: είναι οι μήνες που τα σπίτια γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα και η εύρεση κατοικίας μετατρέπεται σε κανονικό αγώνα σπριντ ανάμεσα σε οικογένειες που σπεύδουν να προλάβουν τη μετακόμιση προτού το παιδί τους χάσει μαθήματα απ’ το σχολείο, όπως και πρωτοετείς φοιτητές που εγκαθίστανται στις πόλεις όπου θα φοιτήσουν.

«Παραδοσιακά, το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις σε περιοχές με υψηλό ενδιαφέρον», όπως δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός απ’ την εταιρεία του Spitogatos, που παρακολουθεί σταθερά την κίνηση της αγοράς.

Το διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι οι διακυμάνσεις στα ενοίκια συναντούν τα τελευταία μάλλον περιθώρια στα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών, με τη βενζίνη να έχει σκαρφαλώσει και πάλι στα ύψη, τα τρόφιμα σε νέο κύμα ανατίμησης μετά την κακοκαιρία Daniel, και πολύ κόσμο να κόβει συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες προϊόντων από το διαιτολόγιο του, όπως έδειξε έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα χρειάζεται να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για να καλύψει το ενοίκιο 80 τ.μ. (από 42,4% που ίσχυε το ’18), σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor.

Ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ του στεγαστικού, με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, μάλιστα, να προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις στις μέσες τιμές των ενοικίων ανά περιοχή το επόμενο και τελευταίο τρίμηνο του έτους. Προς το παρόν, συνολικά σε όλη τη χώρα καταγράφηκε +12% στις τιμές πώλησης και +7% αύξηση στις τιμές ενοικίασης, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Το προηγούμενο τρίμηνο είχε δείξει πως το ενοίκιο κάτω των 300 ευρώ σε αξιοπρεπές οίκημα είναι «είδος προς εξαφάνιση» σήμερα στην Αττική, ενώ με τα νεότερα δεδομένα βλέπουμε ότι ο γενικός κανόνα για κατοικίες κατάλληλες για οικογένειες είναι ότι ξεπερνούν τα 800 ευρώ, ιδίως σε περιοχές του βόρειου τομέα (κατά 95,80% σύμφωνα με το E-Real Estates) και τον νότιο (κατά 80,40%). Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ένας γεμάτος μισθός, πάνω από το όριο του κατώτατου.

Οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας

Ελλείψει ενός κρατικού φορέα που να παρακολουθεί και να καταγράφει τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων στη χώρα (π.χ. όπως τα Παρατηρητήρια Τιμών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή), μοναδική πηγή είναι οι πλατφόρμες αγγελιών και μεσιτικών γραφείων, με ενδεικτικό και δημοφιλέστερο παράδειγμα εκείνη του Spitogatos. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Spitogatos Insights, λοιπόν, που μετράει τα πραγματικά δεδομένα αγγελιών ανά χρονική στιγμή, το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε νέα ρεκόρ απόλυτων τιμών, αλλά και ανατιμήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Εκτίναξη τιμών εμφανίστηκε στις κατεξοχήν φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια είτε σε θέση βολική για την πρόσβαση των ενοίκων σε αυτά. Μια κατοικία στο Γουδή, για παράδειγμα, έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ. (αύξηση +26% σε σχέση με πέρυσι), και σπίτια στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών φτάνουν τα 7,9 €/τ.μ. (+14%). Το ίδιο παρατηρήθηκε και στα προάστια του Πειραιά, όπως τα Καμίνια (+23,20%).
  • Συνολικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε περιοχές με αρκετό πράσινο και υψηλό βιοτικό επίπεδο, παρότι απέχουν από μέσα σταθερής τροχιάς και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολη η μετακίνηση των κατοίκων με αστική συγκοινωνία. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πεύκη (αύξηση +34%) και η Αγία Παρασκευή (+25% σε σχέση με πέρυσι).
  • Στην Αττική, πρωτιά στις απόλυτες τιμές κατέχουν οι περιοχές κοντά στο κέντρο ή τη θάλασσα που παραδοσιακά συγκαταλέγονταν στις πιο προνομιούχες. Είναι η Βούλα και η Γλυφάδα (κατά μέσο όρο 14,3 €/τ.μ.), έπειτα το Παλαιό Ψυχικό (15,3 €/τ.μ.) και το Κολωνάκι (15,8 €/τ.μ.) και στην κορυφή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Βουλιαγμένη (17,8 €/τ.μ.), πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.

Τη γενική εικόνα της κατάστασης δίνει έρευνα της Attica Bank σε συνεργασία με Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ): από το 2015 έως σήμερα, στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από τις μεγαλύτερες μεταβολές στον δείκτη τιμών πώλησης προς ενοίκια, συγκεκριμένα η τέταρτη υψηλότερη στα ευρωπαϊκά κράτη.