URBAN

6 λόγοι για να μη χάσεις το επετειακό Athens Bike Festival

Ενδιαφέρουσες ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και δοκιμές μοντέλων, οι κόσμοι του αθλητικού trial και της ποδηλατικής ηλεκτροκίνησης είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ της 10ης διοργάνωσης του Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ που έρχεται στο Γκάζι.

Η δοκιμή της περσινής χρονιάς με την επιλογή του Παλιού Αμαξοστασίου του ΟΣΥ για τη διοργάνωση του Athens Bike Festival δούλεψε: είναι ένα σημείο κεντρικό, με εύκολη πρόσβαση από τα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και τον ποδηλατόδρομο που συνδέει την Καλλιθέα με το Γκάζι, έτσι ώστε από τη μία να εξυπηρετούνται εύκολα όσοι χρησιμοποιούν σταθερά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη, και από την άλλη η διοργάνωση να λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι για το ευρύ κοινό, υπό τη μορφή ερώτησης – μήπως να δοκιμάσω να μετακινηθώ με το ποδήλατο στην Αθήνα, ξεκινώντας από την επίσκεψή μου στο Athens Bike Festival;

Η απάντηση είναι «ναι» και προσυπογράφεται από του περίπου 15.000 επισκέπτες που μετράει η διοργάνωση ανά έτος. Αθλητές, ερασιτέχνες, απλοί φίλοι του ποδηλάτου, παιδιά, καθημερινοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μετακίνηση αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με κάποιο από τα πολλά είδη ποδηλασίας (από βουνό και trial μέχρι τα vintage μοντέλα) έχουν ένα σταθερό κοινό σημείο αναφοράς, το Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ που φέτος σημειώνει τη 10η διοργάνωση απ’ όταν ιδρύθηκε.

Από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, το Παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι πλημμυρίζει από ζωή. Ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και δοκιμές μοντέλων, πρώτη ημερίδα για τον ποδηλατικό τουρισμό στη χώρα, οι κόσμοι του αθλητικού trial και της ποδηλατικής ηλεκτροκίνησης είναι μερικές από τις ψηφίδες που συνθέτουν το πλούσιο μωσαϊκό του φεστιβάλ. Παρακάτω, μερικοί από τους λόγους που θα μας οδηγήσουν στο φεστιβάλ αυτή την επετειακή χρονιά.

Μοντέλα από όλες τις κατηγορίες: Το κυρίως πιάτο του φεστιβάλ παραμένει η βόλτα στα περίπτερα με τους εκθέτες – είναι μια μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά, συγκεντρωμένα, τα τελευταία μοντέλα της αγοράς, ποδήλατα πόλης, βουνού, δρόμου, gravel, διπλωτά, ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, και να δοκιμάσεις μάλιστα μερικά από αυτά, αποκτώντας έτσι σαφή εικόνα πριν από μια ενδεχόμενη αλλαγή ή αγορά νέου οχήματος.

Athens Bike Festival © Athens Bike Festival

Τα vintage ποδήλατα του Volante: Ο Μάριος Φωτόπουλος είναι ένας από τους πιο γνωστούς αναπαλαιωτές ποδηλάτων στη χώρα, έχοντας λύσει και δέσει δεκάδες μοντέλα των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60 στο εργαστήριο που διατηρεί στον Υμηττό, με αποτέλεσμα να αστράφτουν ξανά σαν καινούργια με την ιδιαίτερη συναισθηματική και ιστορική αξία του vintage. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα που διαθέτει στην συλλογή του ο Volante, θα παρουσιαστούν στο φετινό Athens Bike Festival, ενώ κάποια από τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα και για δοκιμή στους επισκέπτες.

Πρώτη επαφή με τον αθλητικό κόσμο του trial: Όπως η ανάλογη κατηγορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η trial ποδηλασία είναι ένα άθλημα (άγνωστο σε γενικές γραμμές στο ελληνικό κοινό) που στηρίζεται στην ευκινησία, τους ελιγμούς και τελικά τον έλεγχο του δίκυκλου σε ασκήσεις και κόλπα τα οποία παραπέμπουν σε γυμναστικές επιδείξεις. Δύο αθλητές του trial, ο Γεράσιμος Γιαννούτσος και ο Ιάσονας Ιωαννίδης θα δώσουν το παρών καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης φέτος, περιμένοντας για ταχύρυθμα μαθήματα και πληροφορίες τους επισκέπτες στην πίσω αυλή του Αμαξοστασίου.

Βόλτες με ηλεκτρικά ποδήλατα στην Αθήνα: Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας στην πόλη άμα υιοθετούσαμε τη μετακίνηση με ηλεκτρικά ποδήλατα για τα καθημερινά δρομολόγια; Είναι τελικά απροσπέλαστο και επικίνδυνο το οδικό δίκτυο της Αθήνας για μέσα ήπιας μετακίνησης ή προκαταβάλουμε για λάθος λόγους το αποτέλεσμα; Ευκαιρία να διερευνήσουμε το ζήτημα επί του πρακτέου, με τις δωρεάν προγραμματισμένες βόλτες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Athens Bike Festival, συγκεκριμένα με ηλεκτρικά ποδήλατα. Απαιτείται προκράτηση εδώ.

Ημερίδα για τον ποδηλατικό τουρισμό: Ποιες δυνατότητες και ευκαιρίες κομίζει η διεθνής τάση του ποδηλατικού τουρισμού σε μια χώρα που εξαρτάται γενικότερα από τον τουρισμό; Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται μία ημερίδα αποκλειστικά για τον ποδηλατικό τουρισμό, την πρώτη ημέρα του Athens Bike Festival (12/4), με τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου και χαιρετισμό αρμόδιων υφυπουργών, βάζοντας στο τραπέζι τη στρατηγική που χαράσσεται για τη χώρα.

Ένα τεστ δύναμης: Στο περίπτερο της Garmin Greece στο φετινό Athens Bike Festival θα περιμένει τους επισκέπτες το Neo Bike Plus, ένα μοντέλο αιχμής από τον κόσμο της ποδηλατικής γυμναστικής, που υπόσχεται σήμερα την πιο ρεαλιστική προσομοίωση διαδρομής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πρόκειται να είναι επιλεγμένη μια συγκεκριμένη διαδρομή, θέτοντας το challenge στο κοινό να προσπαθήσει να πετύχει το ρεκόρ.

***

INFO

Athens Bike Festival

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ
12-14 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.