© Entropia Records
ΠΟΛΗ

7 δισκάδικα στο αθηναϊκό κέντρο (που τους έχουμε αδυναμία)

Από μαγαζιά-εγγύηση στα μεταχειρισμένα μέχρι ιστορικά δισκοπωλεία, αυτά είναι τα μέρη που αποτελούν σημεία αναφοράς για την εμπειρία του digging.

Όχι, τα δισκάδικα δεν πέθαναν, όπως έγραφαν το 2014. Υπήρξαν πολλά μαγαζιά που άντεξαν στο διπλό χτύπημα των 00s: σε πρώτη φάση από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς που χτυπούσαν τις τιμές, και σε δεύτερη φάση από την οικονομική κρίση. Ο κόσμος τότε που έβαζε το πικάπ ήταν πολύ συγκεκριμένος και σκληροπυρηνικός, αλλά σε γενικές γραμμές αρκετός για να συντηρήσει τα δισκάδικα που εμπιστευόταν.

Έπειτα, έφτασε το νέο κύμα και το βινύλιο πήρε τα πάνω του. Μας είχε λείψει η εμπειρία του να αγγίζουμε τη μουσική που ακούμε και, σαν αντίδραση, πήγαμε ένα βήμα πίσω στο timeline για να σταματήσουμε στα LPs.

Πλέον νομίζω, έχουμε ξεπεράσει και αυτό το στάδιο –άλλωστε το νέο καλτ είναι στα 90s–, οπότε όποια δισκάδικα κρατούν το κοινό τους πάει να πει ότι κάτι κάνουν καλά.

Από μαγαζιά-εγγύηση στα μεταχειρισμένα μέχρι ιστορικά δισκοπωλεία με τα οποία συνδεθήκαμε, αυτά είναι τα μέρη που αποτελούν σημεία αναφοράς για την εμπειρία του digging.

Rock & Roll Circus στη Σίνα

Rock & Roll Circus Δισκάδικο

Άνοιξε πάνω στο 2000 κι αυτό ίσως δηλώνει κάτι παραπάνω για την ταυτότητά του συγκεκριμένου μαγαζιού: γεννήθηκε σαν τόλμημα, πάνω που είχε αλλάξει η εποχή κι η επιστροφή στο αναλογικό σήμαινε ναφθαλίνη. «Μαύρη μουσική» ήταν πάντοτε η αφετηρία, όπως λένε τώρα οι ιδιοκτήτες του, Δήμος Πασάς και Άγγελος Κυρούσης.

Έχουν τακτικά ταξίδια στο εξωτερικό για τα μεγάλα παζάρια και ανεξάρτητα μουσικά labels που συναντούν για να πάρουν τα κομμάτια τους χέρι με χέρι. Δυο φορές το χρόνο διοργανώνουν μπαζάρ με προσφορές σε μεταχειρισμένα και καινούργια (μείον 50% και 30% αντίστοιχα), για να αδειάσουν τα ράφια και να μπουν νέες παραλαβές. Αγαπάνε να μιλάνε για μουσική, οπότε ρωτήστε τους.

Σίνα 21, τηλ.: 2103620144

Discobole στη Χαριλάου Τρικούπη

Το Discobole κάποτε ήταν βασικό σημείο αναφοράς για την ηλεκτρονική μουσική –έζησε το ξεκίνημα της Ίμπιζα όπως και τα χρυσά χρόνια του rave– και παραμένει σημείο αναφοράς για όσους ψάχνουν ένα μέρος-εγγύηση, διότι πολύ απλά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να το επιλέγεις.

Βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη από το 1984 (παλιότερα ήταν απέναντι βέβαια), έχει τη χαρά που –ας μην κρυβόμαστε– σου δίνει το ότι υποδέχθηκε ονόματα όπως ο Paul Van Dyk και Paul Oakenfold, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαθέτει παράλληλα ηλεκτρονικό κατάστημα, με λίστα φυσικά ατελείωτη. Αλλά θα ήταν αμαρτία εάν δεν κάνεις ο ίδιος παραλαβή.

Χαριλάου Τρικούπη 24, τηλ.: 2103817632. Εδώ το ψηφιακό κατάστημα του Discobole

Mr. Vinylios στο Μοναστηράκι

Για κάθε νέα γενιά αυτής της πόλης, αυτό το μαγαζί είναι μια τυχαία γνωριμία σαν από ρομαντική ταινία: δεν γίνεται να κατέβεις πρώτη φορά στο κέντρο ως έφηβος και να μην κατηφορίσεις την Ηφαίστου για Θησείο, όπως επίσης δε γίνεται να μη σταθεί το μάτι σου σ’ αυτή τη (δεύτερη) στοά του δρόμου, όπως και στις παραφουσκωμένες κούτες και τους γεμάτους σε χρώμα και πραμάτεια τοίχους του Mr. Vinylios.

Η ατμόσφαιρα εξάπτει για diggin’: ο «κύριος Βινύλιος» είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Μαύρος, που ίδρυσε το κατάστημα το 1985. Ξεκίνησε ο ίδιος ως συλλέκτης, μεταπωλούσε δίσκους και αποφάσισε κάποια στιγμή να το κάνει επάγγελμα. Στα ράφια του μαγαζιού θα βρεις χιλιάδες δίσκους από όλο το φάσμα, όπως και πολλούς ξένους να τους ξεφυλλίζουν. Συχνάζουν και διάσημοι απ’ το χώρο της μουσικής.

Ηφαίστου 24, εντός στοάς, Μοναστηράκι, τηλ.: 2103312813

LoFi Concept στο Κουκάκι

Ένα δισκάδικο νέας γενιάς που μας έχει κλέψει την καρδιά: δύο νέα παιδιά με σπουδές στη μουσική τεχνολογία, τη διαφήμιση, τη ζωγραφική και το κόσμημα, ο Δημήτρης και η Νατάσα, συνδύασαν διαφορετικά θέλω τους, παραδίδοντας στην πόλη ένα μοναδικό στο είδος του μαγαζί, όπου μπορείς να αγοράσεις χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα, έργα τέχνης και δίσκους κυρίως μαύρης μουσικής.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι υπάρχει δυνατότητα χάραξης νέου βινυλίου: επιλέγετε το ψηφιακό αρχείο που προτιμάτε και με μια διαδικασία ανάστροφη της ψηφιοποίησης θα παραλάβετε στα χέρια σας το δικό σας LP. Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν «μουσικό γλυπτό».

Οδυσσέα Ανδρούτσου 38, Κουκάκι, τηλ.: 2130457027

Homcore στο Σύνταγμα

Το αποκαλεί «Homecore» και είναι βαθιά πεπεισμένος ότι «η μουσική θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας σε κάθε μοντέρνο ή κλασικό σπίτι», όπως αναφέρει επί λέξει ο Leon Segka (Λεωνίδα Σέγκας), ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το music store στη γωνία Βουλής και Ηπίτου. Είναι επίσης ο άνθρωπος, συνθέτης και παραγωγός, που έκανε την Αθήνα να χτυπιέται στα 90s, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τις ένδοξες εποχές του clubbing.

Γι΄αυτό και στο «σπιτίσιο» μαγαζί του στο κέντρο, ένα φωτεινό ισόγειο με ξύλινο παρκέ, πέρα από τους εκατοντάδες δίσκους απ’ όλο το φάσμα της μουσικής (αλλά κυρίως μεταξύ electro και πειραματικής), θα βρεις συμβουλές και τρόπο να στήσεις το ιδανικό HiFi για τα μέτρα και τις δυνατότητές σου. Μίκτες, πικάπ και ενισχυτές περιμένουν νέα χέρια.

Βουλής και Ηπίτου, τηλ.: 2155159757

Plan 59 στα Εξάρχεια

Φημίζεται για την ποικιλία του σε second hand, οπότε είναι πρώτη επιλογή εάν πας για τυφλό digging, με διάθεση ενός impulse buyer: ίσως, εάν πέσει κάτι που δεν έχεις ξαναδεί στα χέρια σου σε καλή τιμή, είτε στο προτείνει ο μαγαζάτορας, είτε απλά σ’ αρέσει το εξώφυλλο (παίζει κι αυτό το ρόλο του), να χτυπήσεις το κομμάτι χωρίς πολλή ανάλυση. Το Plan 59 είναι αυτό το μέρος.

Άνοιξε στα μέσα των 00’s, το οποίο σημαίνει ότι μπήκε στην κρίση (του βινυλίου και γενικότερα), χωρίς να έχει προλάβει να φτιάξει όνομα και φήμη, όπως άλλα μαγαζιά αυτής της λίστας – και άντεξε. Περασμένες δεκαετίες, ’60s, ’70s και ’80s, είναι το φόρτε του.

Ζωοδόχου Πηγής 59, Εξάρχεια, τηλ.: 2103840589

Entropia στην Κυψέλη

Έχουν πλάσει έναν ωραίο κόσμο τα παιδιά του Entropia Records, τον οποίο με τους όρους που μάθαμε στον εγκλεισμό θα χαρακτηρίζαμε phygital: ανεβάζει συχνά mixtape τύπου επεισόδια στα διαδικτυακά κανάλια, έχει έναν πλήρως ενημερωμένο κι ευχάριστο ιστότοπο για να ψαχτείς από το σπίτι (άλλωστε απ’ το ίντερνετ ξεκίνησε το όλο εγχείρημα), ενώ ο φυσικός χώρος τον οποίον άνοιξαν μέσα στη «στοά» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι η αλτέρνατιβ νότα στην παρέα των επιχειρήσεων εκεί.

Ηλεκτρονική και μαύρη μουσική είναι τα πεδία με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για όποιον ψάχνει κάτι διαφορετικό. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με το κυριακάτικο pop up brunch της ΔΑΚ που είναι σαν μικρή γιορτή.

Εντός Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης