ΠΟΛΗ

Ένας αθηναϊκός δρόμος ανάμεσα στους 30 πιο cool του κόσμου

Δεν είναι η Αγίας Ζώνης ούτε η Ασκληπιού. Ένας δρόμος των Πετραλώνων βρέθηκε στη λίστα κατάταξης του καταξιωμένου περιοδικού με τους πιο cool δρόμους του κόσμου αυτή τη στιγμή.

«Τα στενά είναι η καρδιά της ντόπιας καθημερινότητας», λέει το Time Out στον πρόλογο της νέας ταξιδιωτικής λίστας για το 2024 με την οποία κατατάσει σε σειρά προτίμησης τους τριάντα «πιο cool δρόμους» που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο χάρτη, με βάση τα σχόλια των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται ανά χώρα και περιοχή το καταξιωμένο περιοδικό του Λονδίνου.

Από τις λεωφόρους και τις αρτηρίες μέχρι τα πιο μικρά σοκάκια που εύκολα διαφεύγουν της προσοχής των τουριστών, το περιοδικό έψαξε τα πιο ζωντανά σημεία των πόλεων, όπου ανθίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, συναντιούνται εκεί οι ντόπιοι και περνούν καλά με τις ώρες, προτιμώντας συνήθως να αράξουν με το ποτό τους στα πεζούλια του (πεζοδρομημένου, σε μερικές περιπτώσεις της λίστας) δρόμου, παρά στις καρέκλες των μπαρ. Και φυσικά δεν θα γινόταν να λείπει απ’ τη λίστα ο ultra-hip προορισμός που ακούει στο όνομα Αθήνα και σε πρόσφατο γκάλοπ της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας φάνηκε να αποτελεί περισσότερο από ποτέ «must στάση» για τους τουρίστες.

Με τα παραπάνω κριτήρια, το μυαλό μας πήγαινε ίσως στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη που γέμισε νέα στέκια, στην Ασκληπιού όπου κάθε Σάββατο θα δεις κόσμο να καλύπτει κάθε πιθανή σπιθαμή για να μη χάσει το hype, στην κλασική Βαλτετσίου ή στην Αρχελάου στο Παγκράτι. Αλλά, για την ομάδα του Time Out η φάση είναι στη γνωστή κι αγαπημένη οδό Τρώων στα Πετράλωνα.

Ο αθηναϊκός δρόμος βρέθηκε στην 28η θέση της λίστας των πιο cool δρόμους του κόσμου, με τη συντακτική ομάδα να επισημαίνει ότι ο «δρόμος αυτός φαίνεται να αποτυπώνει τέλεια τη σημερινή στροφή στην ενέργεια της ελληνικής πρωτεύουσας, συνδυάζοντας την ατημέλητη παλιά γοητεία της πόλης με το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον στη σύγχρονη τέχνης και το μοντέρνο fine dining». Το γεγονός ότι συνδέεται με τον λόφο του Φιλοπάππου έπαιξε τον ρόλο του, επίσης.

Τι να κάνεις στην οδό Τρώων στα Πετράλωνα

Αποτελεί τον πλέον αντιπροσωπευτικό δρόμο των Πετραλώνων, από την άποψη ότι συμπυκνώνει το χαλαρό και ανεπιτήδευτο vibe που γνωρίζει η περιοχή κάτω απ’ τον λόφο του Φιλοπάππου τα τελευταία χρόνια. Ειδικά τώρα που φτιάχνει ο καιρός, τα τραπέζια βγαίνουν στο πεζοδρόμιο και η Τρώων αποκτά τη ζωηράδα της περαντζάδας, με τσουγκρίσματα και γέλια να φτάνουν τα αυτιά σου όσο κατηφορίζεις προς την πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα. Η σκηνογραφία, από την άλλη, είναι όσο ιδανική χρειάζεσαι – πέτρινες μονοκατοικίες, ιστορικά θερινά σινεμά και νεοκλασικά σπίτια με κεραμίδια και ακροκέραμα.

Παρακάτω, μερικές από τις στάσεις που αξίζει να κάνεις περνώντας.

  • Στον Οικονόμου για μαγειρευτά: Μπορεί να άλλαξε χέρια η διεύθυνση αλλά όχι η φιλοσοφία αυτού του μαγαζιού που είναι το ιστορικότερο της περιοχής (από το 1930), συνεχίζοντας να γεμίζει με παραδοσιακά πιάτα τα στομάχια των καλοφαγάδων.
  • Στο Άστερ για κρητική κουζίνα: Φτιαγμένο με γούστο και καταβολές από την ελληνική και ειδικότερα την κρητική παράδοση, το Άστερ δίνει εδώ και χρόνια τη δική του ερμηνεία στο μοντέρνο καφενείο.
  • Στου Αποστόλη για μεζέδες: Το Τσιπουράδικο του Αποστόλη είναι ένα παρεΐστικο στέκι για μεζέδες και μικρά πιατάκια.
  • Στο Adad Books για καφέ και βιβλία: Μια ζεστή γωνιά για να βρεις έμπνευση μέσα από πληθώρα coffee table books και όχι μόνο.
  • Στο Botella για cocktails: Μια γουστόζικη μπάρα για να απολαύσεις το ποτό σου με σόουλ, τζαζ, bossa nova και μπλουζ ήχους.

Δεν ξέρουμε αν είναι ο πιο χαρακτηριστικός δρόμος για να αντιπροσωπεύει την «καρδιά της ντόπιας καθημερινότητας» (που δεν είναι), ωστόσο παραμένει μια καλή επιλογή για βόλτα ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός.