© Dimitris Kapantais / SOOC
ΕΡΕΥΝΑ

Πώς βαθμολογούν οι τουρίστες την Αθήνα ως προορισμό

Το προφίλ των τουριστών στην πρωτεύουσα, τα χρήματα που δαπανούν ανά ημέρα και οι τομείς που αξιολόγησαν με τη χαμηλότερη βαθμολογία, όπως προκύπτει από έρευνα για το 2023.

Ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών, καλύτερες τουριστικές υπηρεσίες, αλλά ίδια και απαράλλαχτα τα μελανά σημεία στη γενικότερη ποιότητα ζωής που προσφέρει το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας.

Αυτό δείχνει με δύο λόγια το αποτέλεσμα της έρευνας για την περσινή χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σχετικά με το προφίλ και την αξιολόγηση των τουριστών που επισκέπτονται την πρωτεύουσα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις απαντήσεις των επισκεπτών σε ένα κλειστού τύπου ερωτηματολόγιο (το οποίο διανέμεται μέσω των επιχειρήσεων που είναι μέλη της Ένωσης), όπως και τα στοιχεία του αερολιμένα.

Το 2023 υπήρξε «θεαματική για τον τουρισμό και το ταξίδι στην Αθήνα και στη χώρα μας», όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. «Η Αθήνα τα έχει όλα και έχει γίνει μια ελκυστική πόλη για κάθε τύπο ταξιδιώτη: αρχαιόφιλους, φιλότεχνους, δραστήριους, διερχόμενους, νυχτόβιους, αγοραστές, καλοφαγάδες, θαλασσινούς, ανθρωποκεντρικούς, επαγγελματίες, όσο και εκείνους που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο προφίλ αλλά επιθυμούν να την επισκεφθούν».

Φυσικά, οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν στην κορυφή των λόγων που επικαλούνται οι τουρίστες για την επίσκεψή τους (56%), ένα ποσοστό αφορά σε περιπτώσεις που έκαναν στάση στην Αθήνα για να μεταβούν σε άλλο προορισμό εντός χώρας (32%), ενώ ένα 39% αναγνώρισε στο ερωτηματολόγιο πως «η Αθήνα είναι must προορισμός».

Τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας

© Dimitris Kapantais / SOOC

  • Χρονιά-ρεκόρ: Με σημείο αναφοράς το αεροδρόμιο, καταγράφηκαν πάνω από 7 εκατομ. διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού το 2023, σε σύγκριση με τα 6,4 εκατομ. του 2019 (+10%) και τα 3,4 εκατομ. του 2014 (+55%). Μάλιστα, το 36% είχε επισκεφθεί ξανά την Αθήνα στο παρελθόν.
  • Περισσότερα καταλύματα: Ειδικά στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, το δυναμικό των ξενοδοχείων και των δωματίων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία κατά 26% και 21% αντίστοιχα (μεγαλύτερες αυξήσεις στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων), ενώ τα καταλύματα βραχυχρόνιας έχουν μεταπηδήσει συνολικά στα 14.000, όταν οι αντίστοιχες επιλογές σε δωμάτια ξενοδοχείων είναι 18.000.
  • Το σταθερό «χαρτί»: Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας με κύριο αξιοθέατο την Ακρόπολη (το οποίο κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2023) και ο πολιτισμός της είναι στην κορυφή των προτιμήσεων της τουριστικής κίνησης – το 83% των επισκεπτών αναψυχής επισκέφθηκε την Ακρόπολη.
  • Προφίλ τουριστών: Οι νεότεροι ηλικιακά επισκέπτες είναι οι αποκαλούμενοι στην έρευνα ως «νυχτόβιοι» –μια κατηγορία η οποία φαίνεται να λαμβάνει λίγο υπόψη τα ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας–, ενώ γηραιότεροι είναι οι επισκέπτες της κατηγορίας φιλότεχνοι, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση το 2023 στα οργανωμένα τουρ αρχιτεκτονικής που παρακολούθησαν.
  • Πόσα δαπανούν: Οι ημερήσιες δαπάνες των επισκεπτών μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο στα 35 ευρώ/μέρα. Ωστόσο, υψηλός ήταν ο βαθμός ικανοποίησης σε σχέση με τα εστιατόρια (8,7/10 για τις εγκαταστάσεις και 8,3/10 για τη σχέση ποιότητας-τιμής), αλλά και με τα μπαρ της (8,7/10 και 8,2/10, αντίστοιχα).
  • Πηγαίνουν παραλία: Με την πάροδο του χρόνου, προστίθεται στο τουριστικό αφήγημα ότι μιλάμε για μια πόλη που βρέχεται από θάλασσα – Ένας στους δύο επισκέφθηκαν το παραλιακό μέτωπο και το 67% εξ αυτών έκανε μπάνιο. Παράλληλα, όπως τονίζεται στην έρευνα, την τελευταία πενταετία έχει ανέβει η αναγνώριση και η επισκεψιμότητα των νησιών του Αργοσαρωνικού (με πρώτο την Αίγινα), αν και ακόμη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
  • Τα μελανά σημεία: Σταθερά χαμηλή παραμένει η βαθμολογία σε μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται με την ποιότητα ζωής του ατόμου στην πόλη – στο θέμα της δημόσιας καθαριότητας (6,4/10), της κατάστασης της ατμόσφαιρας (6,5/10), του θορύβου (6,3/10), των πεζοδρομίων-πλατειών (6,9/10) και του πρασίνου (7,2/10)
  • Συνολικός βαθμός: Πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πρωτεύουσα και τις προσφερόμενες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες φαίνονται οι τουρίστες, αποδίδοντας τον συνολικό βαθμό του 8,4/10 (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά). Μάλιστα, το 97% πρόκειται να προτείνει την Αθήνα σε φίλους και συγγενείς, ενώ το 90% δήλωσε πρόθυμο να επισκεφθεί ξανά την πρωτεύουσα στο μέλλον.

Όχι και άσχημα. Μάλλον, θα ευθύνεται που κάθονται λίγες μέρες.