ΓΕΥΣΗ

Στην οδό Τρώων στα Πετράλωνα για μεζέδες, μπίρες και τσίπουρα

Σε μια από τις πιο γνωστές οδούς των Άνω Πετραλώνων, βρίσκεις ένα συνονθύλευμα μαγαζιών, από κλασικά μαγειρεία μέχρι νεο-καφενεία για όλες τις ώρες της ημέρας.

Η Τρώων είναι αντιπροσωπευτικός δρόμος των Πετραλώνων, αφού αρκεί να τον περπατήσεις για να πάρεις μια γεύση από αυτή την όμορφη αθηναϊκή γειτονιά. Εκεί θα βρεις ένα συνονθύλευμα μαγαζιών, από κλασικά μαγειρεία μέχρι νεο-καφενεία για όλες τις ώρες της ημέρας.

Όταν ο καιρός είναι καλός, τα τραπέζια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο αποτελούν σημείο συνάντησης για τσιπουρομεζέδες και μπύρες κάτω από τον ήλιο. Η Τρώων έχει και μέρη – ορόσημα, όπως ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» που στέκει εκεί από το 1932, για να δίνουν ραντεβού οι λάτρεις του ανεξάρτητου σινεμά.

Δε χρειάζεται να απομακρυνθείς πολύ, αφού απέναντι από τον κινηματογράφο είναι παρατεταγμένα αρκετά μαγαζιά, δημιουργώντας μια ζωντανή πιάτσα. Εδώ, θα φας μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό, θα πιεις τσίπουρα ξεκινώντας από το μεσημέρι, θα χαλαρώσεις και θα διασκεδάσεις ανεπιτήδευτα.

Ο Οικονόμου για μαγειρευτά

Τρώων instagram/the_funhaver

Μπορεί να άλλαξε χέρια η διεύθυνση του μαγαζιού αλλά όχι και η φιλοσοφία του όσον αφορά στο φαγητό. Το πιο ιστορικό μαγαζί της περιοχής άνοιξε το 1930, άντεξε στο πέρασμα των χρόνων και συνεχίζει να αποτελεί στέκι για τους κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες που αγαπούν τη γειτονιά αλλά και τους απανταχού καλοφαγάδες.

Το μενού του συνεχίζει να βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Χειροποίητες πίτες, όσπρια, λαδερά στην εποχή τους, αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, λαχανοντολμάδες και κόκκορας κοκκινιστός με μακαρόνια είναι μερικά από τα κλασικά του καταλόγου.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στο Άστερ για κρητική κουζίνα

Τρώων

Φτιαγμένο με γούστο και καταβολές από την ελληνική παράδοση, το Άστερ δίνει εδώ και χρόνια τη δική του ερμηνεία στο μοντέρνο καφενείο. Αρκεί να κατέβεις δύο – τρία σκαλάκια για να βρεθείς σε έναν χαλαρό χώρο, ιδανικό για μία έξοδο νωρίς το βράδυ. Η κουζίνα συνδυάζει το κρητικό φαγητό με κλασικά πιάτα, όπως οι πατάτες και αυγά, η προβατίνα, το λουκάνικο και οι πατάτες με τη φλούδα τους.

Στο τσιπουράδικο του Αποστόλη για μεζέδες

Τρώων

Αν αναζητάς ένα παρεϊστικο στέκι, το Τσιπουράδικο του Αποστόλη είναι ακριβώς αυτό, απέναντι από τον «Ζέφυρο». Μετράει πλέον αρκετά χρόνια στην οδό Τρώων και συγκεντρώνει θαμώνες κάθε ηλικίας. Ξύλινα τραπεζοκαθίσματα καφενείου απλώνονται σε έναν λιτό χώρο, χωρίς να υπάρχει πολύς χώρος για ιδιωτικότητα.

Η ατμόσφαιρα του μαγαζιού άλλωστε δεν είναι παρά αυτή ενός συνοικιακού καφενείου, όπου δίνουν ραντεβού γνωστοί και φίλοι κάθε ώρα της ημέρας. Προτίμησε να παραγγείλεις μεζέδες και μικρά πιατάκια, με επιλογές σε τηγάνι όπως τα κεφτεδάκια και η τηγανιά, ιδανικά συνοδευτικά για το τσίπουρο, το ούζο ή την μπίρα.

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ