ΠΟΛΗ

Γωγώ Τσαμπά και χαρταετοί στου Φιλοπάππου

Οι Αθηναίοι γιόρτασαν τα Κούλουμα με λαγάνες, σαρακοστιανά εδέσματα και κλαρίνα δίπλα από την Ακρόπολη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GIANNIS DIMITROPOULOS / SOOC

Για άλλη μια χρονιά οι κάτοικοι της πόλης ανέβηκαν στον λόφο του Φιλοπάππου, που έχει συνδεθεί όσο κανένας άλλος με την Καθαρά Δευτέρα, για να πετάξουν τους πολύχρωμους χαρταετούς στον αττικό ουρανό.

Οι κάτοικοι της πόλης έδωσαν το καθιερωμένο ραντεβού που σημαίνει τη λήξη της Αποκριάς και την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας, μέχρι να έρθει η Κυριακή του Πάσχα, όπου θα μπορούν να φάνε και πάλι κρέας.

Το πέταγμα του χαρταετού στου Φιλοπάππου είναι μια από εκείνες τις παραδόσεις που η πόλη καταφέρνει να κρατά ζωντανές παρά τις όποιες κοινωνικές αλλαγές. Ειδικά φέτος μετά από δύο χρόνια κορονοϊού και απανωτών lockdowns ο κόσμος έμοιαζε να έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να βρεθεί με φίλους και γνωστούς και να γλεντήσει.

 

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μικροί και μεγάλοι ανέβηκαν στου Φιλοπάππου για να γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνες, θαλασσινά, φασολάδα χωρίς λάδι και πολλά άλλα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα. Ένα μεγάλο πικ-νικ στήθηκε και δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα γλέντι με μουσική, κέφι και χορό.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων άνοιξε την αυλαία, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή που είχε στηθεί ειδικά για την ημέρα, η σταρ των δημοτικών και παραδοσιακών τραγουδιών, Γωγώ Τσαμπά.

Η γνωστή τραγουδίστρια μαζί την ορχήστρα της έδωσε το έναυσμα για να πιαστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι χέρι-χέρι και να ξεκινήσουν οι χοροί.

Όσο οι μουσικές έδιναν τον ρυθμό και το γλέντι άναβε, χαρταετοί με έντονα χρώματα και ευφάνταστα σχέδια πετούσαν ψηλά, κάνοντας τον μπλε ουρανό πάνω από τον λόφο του Φιλοπάππου να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Το πέταγμα του χαρταετού που ξεκίνησε από την Κίνα πριν από περίπου 2.000 χρόνια, στη χριστιανική πίστη συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.