© Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΠΟΛΗ

Κυριακές στην Αθήνα: Δωρεάν δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά από τον Δήμο Αθηναίων

Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του ΟΠΑΝΔΑ και της Τεχνόπολης ανοίγουν τις πόρτες τους στα παιδιά αυτής της πόλης, που ψάχνουν νέα ερεθίσματα, παιχνίδια, διάδραση και έμπνευση. Δείτε το πρόγραμμα.

Κατά πώς φαίνεται, οι δράσεις με ολιγομελή γκρουπ αποτελούν τη μοναδική λύση αυτή τη στιγμή, ώστε να μη μείνει άλλο σιωπηλός ο Δήμος Αθηναίων, υπό το φόβο διασποράς της πανδημίας. Το είδαμε στο πρόγραμμα των Χριστουγέννων, όπως και στο πρόγραμμα της Αποκριάς: πολλά μεμονωμένα καλέσματα στους πολιτιστικούς χώρους του δήμου, με κύριο πρωταγωνιστή τα παιδιά και το δοκιμασμένο πάντρεμα ψυχαγωγίας-εκπαίδευσης με δημιουργικά εργαστήρια.

Την ίδια συνταγή βλέπουμε να εφαρμόζει και στο πρόγραμμα Κυριακές στην Αθήνα, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε, αποδεσμεύοντας τις δράσεις από τις γιορτές και τα έθιμα του ημερολογίου: κάθε Κυριακή, από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Νοέμβριο, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του ΟΠΑΝΔΑ μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγουν τις πόρτες τους σε μικρά και μεγάλα παιδιά (ηλικίας 3-17 ετών), μαζί με τους γονείς τους, για μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, που δεν ζητάνε εισιτήριο.

«Στόχος μας με αυτό το πρόγραμμα είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα στις Αθηναίες και τους Αθηναίους να περάσουν περισσότερο δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους αλλά και να τους συστήσουμε μερικούς από τους πιο αξιόλογους πολιτιστικούς χώρους του δήμου», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Αλήθεια, ποιος γνωρίζει την πανέμορφη αυλή που κρύβει στην πίσω πλευρά η κεντρική βιβλιοθήκη του ΟΠΑΝΔΑ, στον Σταθμό Λαρίσης, είτε το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας;

Ποιες είναι οι θεματικές των δράσεων

Παιδικά εργαστήρια

Πενήντα μία είναι στο σύνολο οι δωρεάν δράσεις που διαμορφώνουν το πρόγραμμα Κυριακές στην Αθήνα του Δήμου Αθηναίων, με μια ξεχωριστή θεματική να ενώνει ως συνδετικός κρίκος τις δράσεις κάθε φορά. Μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι διαμορφώνεται ένα ταξίδι εννέα στάσεων, οι οποίες καλύπτουν το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, τα μουσεία, το περιβάλλον, το βιβλίο, τη διατροφή και τη διαφορετικότητα.

Συγκεκριμένα, για να κυκλώσετε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει, οι θεματικές κινούνται ως εξής στο ημερολόγιο: στις 13 Μαρτίου «Παίζουμε… θέατρο!», στις 17 Απριλίου οι «Τέχνες παντού», στις 22 Μαΐου «Τα Μουσεία γιορτάζουν!», στις 5 Ιουνίου το πρόγραμμα λέει «Η γη… το σπίτι μας!», στις 11 Σεπτεμβρίου είναι «Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!», στις 16 Οκτωβρίου βάζουμε «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!» και, τέλος, στις 6 Νοεμβρίου ξεκαθαρίζεται ότι «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι».

Σε κάθε μία από αυτές τις Κυριακές των επόμενων μηνών, διαφορετικές δράσεις –λχ θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, εργαστήρια χορού και κίνησης και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα– λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά σημεία πολιτισμού της πρωτεύουσας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως αναφέραμε, αλλά επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο εκάστοτε εργαστήριο που σας ενδιαφέρει.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της πρώτης Κυριακής

Παιδικά εργαστήρια

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας από το πρόγραμμα Κυριακές στην Αθήνα δίνει το στίγμα: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η σωματική έκφραση επάνω στο σανίδι έχει την τιμητική της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Μια ιντριγκαδόρικη θεατρική περφόρμανς γίνεται ο τρόπος για να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να γνωρίσουμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου στο ομώνυμο μουσείο στο Γκάζι (11 π.μ.-1 μ.μ.), ενώ αμέσως μετά, λίγα μέτρα πιο δίπλα, στο σύγχρονο αμφιθέατρο Μιλτιάδη Έβερτ, ανεβαίνει η παράσταση «Οι κυρίες Πορτατίφ» που αφηγείται την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία που ίδρυσε τούτο το εργοστάσιο (προσβάσιμη και σε βαρήκοους ή κωφούς).

Την ίδια ημέρα το πρωί εργαστήριο κατασκευής θεατρικού προσωπείου αναμένει συμμετέχοντες στο Κέντρο Τεχνών (10.30 π.μ.), ένα άλλο εργαστήριο ξετυλίγει τα στάδια της μιας θεατρικής παράστασης στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (11.30 π.μ.), ενώ οι μικροί και μεγάλοι που θα βρεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» θα δημιουργήσουν από κοινού το δικό τους θεατρικό σενάριο.