ΦΥΤΑ

Κώστα, γιατί αποφάσισες να συγκατοικήσεις με δεκάδες φυτά;

Ο πολυπράγμων Αθηναίος μοιράζεται το σπίτι του με σπάνιες μονστέρες, κρεμαστούς πόθους, ψηλόλιγνες κέντιες και ένα handmade θερμοκήπιο που φιλοξενεί πάνω από 100 φυτά, που περιμένουν να μεταφυτευτούν.

«Είμαι ο Κώστας, είμαι 35 χρονών, είμαι e-commerce product manager σε ένα πολυκατάστημα του κέντρου, ασχολούμαι γενικά με το digital πολλά χρόνια και είμαι και plant daddy», κάπως έτσι μας συστήνεται ο Κώστας Μπομπόγιας όταν του ζητάμε να μας πει λίγα πράγματα για τον εαυτό του. Παρόλο που ασχολείται με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ταυτόχρονα, εμάς αυτό που μας οδήγησε στο σπίτι του, ήταν τα φυτά, με τα οποία «συγκατοικεί» εδώ και κάποια χρόνια.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μοιάζουν να έχουν αντικαταστήσει τα κατοικίδια, ειδικά για τους millennials που βρήκαν σε αυτά ένα καταφύγιο από τον online κόσμο και ένα τρόπο να έρθουν λίγο πιο κοντά στη φύση, ακόμα κι αν μένουν σε διαμερίσματα στα κέντρα μεγαλουπόλεων.

«Άρχισα να ασχολούμαι με τα φυτά και να τα συλλέγω όταν ξεκίνησε η πολλλή δουλειά και προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να αποτοξινωθώ από τον digital κόσμο», εξηγεί. «Όλη μου η ζωή είναι χωμένη μέσα σε gadgets και υπολογιστές. Η ενασχόλησή μου με τα φυτά είναι το μόνο offline πράγμα που κάνω. Λειτουργεί αγχολυτικά για εμένα».

Φαίνεται πως την ίδια άποψη με τον Κώστα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, μοιράζονται εκατομμύρια συνομήλικοί του ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, 7 στους 10 millennials αποκαλούν τους εαυτούς τους plant parents, ενώ παραδέχονται πως ακόμα και 15 λεπτά ενασχόλησης με τα φυτά, τους μειώνουν τα επίπεδα στρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το gardenpals.com, όσοι έχουν φυτά στον εργασιακό τους χώρο παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες μέσα στον χρόνο.

Τα φυτά συνδέονται επίσης και με την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και με την ευτυχία. Το 93% των millenials που συμμετείχαν σε έρευνα του gpnmag.com, δήλωσαν πως τα φυτά εσωτερικού χώρου τους κάνουν πιο χαρούμενους.

Ένας πόθος από την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ήταν εκείνο το φυτό που έκανε τον Κώστα Μπομπόγια να συνειδητοποιήσει την αγάπη που είχε για τα φυτά. «Ήταν πολύ όμορφος πόθος και μου άρεσε να τον φροντίζω και να τον βλέπω να μεγαλώνει. Κάπως έτσι το ένα έφερε το άλλο και αφού ένιωσα ασφαλής και ήξερα πως μπορώ να τα περιποιούμαι σωστά, άρχισα να επενδύω στα φυτά και να πειραματίζομαι μαζί τους».

Ο 35χρονος που ανάμεσα σε όλα τα άλλα είναι και dj, αλλά και μέλος της ομάδας που διοργανώνει τα Purple Nights στο six dogs, παραδέχεται πως του αρέσει να αναπαράγει τα φυτά του, να τα δίνει σε φίλους, αλλά και να ανταλλάζει με «άλλους τρελούς του είδους μου», όπως τους αποκαλεί. «Στην Ελλάδα η κοινότητα που έχουμε φτιάξει είναι πολύ δυνατή. Δε μένουμε μόνο στην ανταλλαγή, αλλά φυτεύουμε δέντρα και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές».

Το πιο παλιό φυτό που έχει ο Κώστας στη συλλογή του είναι μια μονστέρα που στέκεται περήφανη και τεράστια πια, στη γωνία δίπλα στην κουζίνα. Η θέση της είναι μόνιμα εκεί και την έχει κατακτήσει επάξια. «Είναι το αγαπημένο μου φυτό», παραδέχεται ο Κώστας. «Αυτή και η λευκή μονστέρα είναι τα φυτά που αγαπάω περισσότερο. Γενικά οι μονστέρες μου αρέσουν πολύ. Το φύλλωμά τους είναι πολύ ιδιαίτερο και γίνονται τέλειο διακοσμητικό για ένα σπίτι».

Αυτό που αγχώνει τους περισσότερους plant parents είναι ομολογουμένως το πότισμα. Η συμβουλή του Κώστα είναι απλή. Καλύτερα να τα αφήνεις στην ησυχία τους τα φυτά.

«Δεν ποτίζω με πρόγραμμα, γιατί δεν προλαβαίνω και γενικά αυτό είναι κάτι που θα πρότεινα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα φυτά. Καλύτερα να ποτίζεις λιγότερο, παρά να υπερποτίζεις. Πρέπει να μάθεις το φυτό σου. Το χώμα και το φύλλωμά του θα σου δείξει τι ανάγκες έχει».

Ομολογεί βέβαια, πως το αγαπημένο του κομμάτι στη φροντίδα των φυτών του, είναι όταν βγάζει όλα τα φυτά στο μπαλκόνι και τα ποτίζει με το λάστιχο, για να πλυθούν και τα φύλλα τους και να μπορεί να γίνεται καλύτερη φωτοσύνθεση.

Μπαίνοντας στο διαμέρισμα του αυτοαποκαλούμενου plant daddy στον Κεραμεικό και αφού σε χαιρετίσει ο Gomez, το σκυλάκι του Κώστα, το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή είναι το αυτοσχέδιο θερμοκήπιο που έχει φτιάξει και καταλαμβάνει μια ολόκληρη γωνία στο σαλόνι. Μέσα θα δεις δεκάδες φυτά, κάποια από αυτά μάλιστα και αρκετά σπάνια, εκείνη όμως που κλέβει αναπόφευκτα την παράσταση είναι η λευκή μονστέρα με το γυαλιστερό φύλλωμα. Ένα φυτό που δε συναντάς εύκολα σε σπίτια και που δύσκολα βρίσκεις ακόμα και σε φυτώρια, αλλά και μαγαζιά με φυτά.

«Το θερμοκήπιο είναι ένα project που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, γιατί πλέον τα τροπικά φυτά μου ήταν πολλά», εξηγεί ο Κώστας. «Έπρεπε να βρω ένα τρόπο για να τα κρατήσω ζωντανά. Έτσι, έψαξα να βρω έναν τρόπο να τα φέρω μέσα στο σπίτι, χωρίς όμως να είναι κάτι άσχημο. Έψαξα πολύ online και τελικά το παρήγγειλα από ένα site στην Ολλανδία και δούλεψε πολύ καλά».

Βέβαια, ομολογεί πως αν και είναι ένα άνθρωπος που αγαπά το DIY, το στήσιμο του θερμοκηπίου ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει χρειαστεί να κάνει.

Λίγο πριν φύγουμε από το πιο πράσινο σπίτι του Κεραμεικού, ρωτήσαμε τον Κώστα να μας προτείνει μερικά εύκολα φυτά για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη συλλογή τους. «Σίγουρα ένας πόθος είναι ό, τι πρέπει για να αρχίσει κάποιος την ενασχόλησή του με τα φυτά εσωτερικού χώρου». Η απάντησή του έρχεται χωρίς πολλή σκέψη. Άλλωστε έχει μελετήσει και πειραματιστεί πολύ.

«Είναι ένα πολύ υποτιμημένο φυτό. Υπάρχουν υπέροχες ποικιλίες πόθου με πάρα πολύ όμορφα φύλλα. Εύκολη επίσης είναι και η μονστέρα, η οποία είναι και πολύ ινσταγκραμική. Αγαπημένου μου και επίσης πολύ εύκολο, είναι ένα κρεμαστός scindapsus. Είναι ξαδερφάκι του πόθου και ομορφαίνει πολύ έναν χώρο».