@kypseli__hood
ΠΟΛΗ

Μια βόλτα στην Κυψέλη μέσα από 12 ινσταγκραμικά κλικ

Η δημιουργός του @kypseli_hood στο Instagram μάς ξεναγεί στην αγαπημένη της περιοχή, μέσα από τα δικά της κλικ στις τοπικές επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και τις ομορφιές της εμβληματικής αθηναϊκής γειτονιάς.

Ξεχωριστή είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Έμη, απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κάθε φορά που θέλει να περιγράψει σε κάποιον την Κυψέλη. Ήταν ένα πρωινό του Ιουλίου πριν από δύο χρόνια όταν η δημιουργός του @kypseli_hood αποφάσισε να φτιάξει έναν λογαριασμό στο Instagram για την αγαπημένη της περιοχή.

Σήμερα, έχει καταφέρει να στήσει μία διαδικτυακή κοινότητα με όσα αγαπάει η ίδια στη γειτονιά που ζει από το 2011 και που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη: τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους, τα μοναδικά νεοκλασικά, τις εισόδους των πολυκατοικιών, τα μπαλκόνια και όλους εκείνους τους κρυμμένους θησαυρούς που σου αποκαλύπτονται μόνο αν είσαι παρατηρητικός και θέλεις να γνωρίσεις την Κυψέλη καλύτερα.

Σε κάθε της βόλτα νιώθει σαν τουρίστρια. Κάθε οδός είναι για την ίδια ένα φωτογραφικό κλικ. «Ίσως επειδή έζησα χρόνια στο Λονδίνο, μου αφήνει αυτή την αίσθηση της πολυπολιτισμικότητας. Διαφορετικές κουλτούρες σε κάθε στενό της. Παντρεύεται το παλιό με το καινούργιο. Νεοκλασικά κτίρια που κάθεσαι απλά και τα χαζεύεις. Υπέροχες πόρτες που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή».

Έχοντας καθημερινή επαφή με αρκετό κόσμο που δραστηριοποιείται στην Κυψέλη, σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραίο να υπάρχει για την περιοχή της ένα προφίλ όπου θα μπορεί να βρίσκει τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές. Να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αλλά και να γνωρίζει καινούργιες της πλευρές.

«Έτσι, λοιπόν, δημιούργησα έναν λογαριασμό που δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά έφτιαξαν κι άλλοι προφίλ για την Κυψέλη, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Έχοντας βιώσει όλα τα στάδια από τα οποία έχει περάσει η περιοχή, άρχισα να βλέπω σιγά – σιγά την Κυψέλη να αποκτά παλμό. Να γίνεται ξανά μία ζωντανή γειτονιά. Νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές τους κατοικίες ή μετακομίζουν εδώ για πρώτη φορά και θέλουν να επενδύσουν ανοίγοντας επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ θετικό».

Η Έμη χρησιμοποιούσε ήδη τα δικά της social media για να μοιράζεται στιγμιότυπα από τη γειτονιά της, αλλά η δημιουργία του @kypseli_hood πλαισίωσε την αγάπη και τον ενθουσιασμό της για την Κυψέλη. Στο διάστημα που λειτουργεί ο λογαριασμός της, έχει γνωρίσει κατοίκους που είναι ανάμεσα στους followers της και λαμβάνει τακτικά θετική ανταπόκριση για τις πληροφορίες που παρέχει, όπως καινούργιες ανακαλύψεις ή διάφορες εκδηλώσεις.

«Ωραίες στιγμές ήταν, επίσης, όταν έμαθα πως βρήκαν δουλειά κάποιοι άνθρωποι μέσω των αγγελιών εργασίας που ανεβάζω στα IG Stories, όπως και ότι μέσω των repost βρέθηκαν ζωάκια που είχαν χαθεί. Το να μπορούν μέσω του προφίλ να βρίσκουν εργασία οι κάτοικοι ήταν κάτι που το ήθελα πολύ και χαίρομαι που ανταποκρίνονται και οι επιχειρήσεις σε αυτό. Γενικά λαμβάνω καθημερινά μηνύματα από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για την περιοχή και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά».

Στο προφίλ του @kypseli_hood θα δεις κυρίως τα δικά της κλικ από βόλτες που κάνει στην περιοχή, καθώς όπως λέει και η ίδια: «δε γίνεται να βγεις στην Κυψέλη και να μη σου κεντρίσει κάτι το ενδιαφέρον». Κατά καιρούς επιλέγει και φωτογραφίες από τους φίλους του λογαριασμού και χαίρεται όταν βλέπει αρκετούς πλέον να χρησιμοποιούν στις φωτογραφίες και το hashtag #kypseli_hood όπου έχει γεμίσει με όμορφες εικόνες.

«Η Κυψέλη είναι υπέροχη, αρκεί να θες να εστιάσεις στο όμορφο. Αν κάτι μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως μία βόλτα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη θα εκπλήξει ευχάριστα όποιον την επισκεφθεί. Δεκάδες μαγαζιά με τραπεζάκια σε όλο το μήκος της, με δέντρα και συντριβάνια. Είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε μια αστική περιοχή. Εδώ επίσης, θα βρεις το παραδοσιακό καφεκοπτείο, το καφενείο, το ζαχαροπλαστείο. Είναι γειτονιά».

«Θα ήθελα να σωθούν τα παλιά σπίτια και να μην γκρεμιστούν για να χτιστούν μεγάλες πολυκατοικίες. Ευτυχώς, κάποια τα ανακαινίζουν και αυτό είναι πολύ θετικό. Κάτι που θα ήθελαν όλοι οι κάτοικοι, όπως και εγώ προσωπικά, αλλά και οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλάω καθημερινά, είναι να βελτιωθεί το κομμάτι της καθαριότητας. Με 65.000 κατοίκους χρειάζεται από τον καθένα μας ξεχωριστά υπευθυνότητα. Να μην πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, να κρατάμε καθαρά τα πεζοδρόμια όταν βγάζουμε βόλτα τα σκυλάκια. Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια όμορφη και καθαρή περιοχή».