TopSphere Media/Unsplash+
ΠΟΛΗ

Ποιες είναι οι 10 φθηνότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Έρευνα πλατφόρμας ανακαίνισης ακινήτων ανέδειξε τις περιοχές όπου οι τιμές αγοράς είναι όχι φθηνές, αλλά τουλάχιστον φθηνότερες από τις υπόλοιπες.

Εντάξει, δεν είναι δα και κάτι ακατόρθωτο. Χρειάζεται απλώς δώδεκα χρονάκια υπομονής, με προσεκτική και φρόνιμη εξοικονόμηση χρημάτων, μακριά από έξοδα ανούσια, μακριά από απολαύσεις που στην τελική είναι υπερεκτιμημένες, και με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο, ώστε να γίνει επιτέλους το μεγάλο όνειρο κάθε νοικάρη πραγματικότητα: να αγοράσει το δικό του διαμέρισμα.

Για την ακρίβεια, αναφερόμαστε σε ένα χαριτωμένο διαμέρισμα μεγέθους το πολύ 60 τ.μ. που θα είναι σε θέση να αγοράσει έπειτα από το διάστημα της δωδεκαετίας ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον μέσο μισθό σήμερα, όπως κατέδειξε σε πρόσφατο συνέδριο ο Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO της Cerved Property Services, με στοιχεία από την Εργάνη και την UBS.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το διάστημα για την αγορά του ίδιου ακινήτου στην Ελλάδα ήταν αισθητά πιο σύντομο (στα 8,5 χρόνια), αλλά με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα της ψαλίδας που καταγράφεται ανάμεσα στους μισθούς και τις τιμές της αγοράς ακινήτων –ένα άνοιγμα το οποίο αγγίζει σήμερα διαφορά της τάξης του 40% μεταξύ των δυο δεικτών, όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Δ. Ανδρίτσος–, η Αθήνα φαίνεται να έχει βάλει στόχο την κορυφή.

Χρειάζεται να ξεπεράσει μόνο το Παρίσι, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και το Τελ Αβίβ για να γίνει η πόλη με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των κατοίκων σε επίπεδο αγοράς ακινήτων. Αυτή τη στιγμή είναι πέμπτη στη σειρά, δείχνοντας παρεμπιπτόντως ότι προγράμματα όπως το Σπίτι Μου δεν απέδωσαν.

Και ενώ οι τιμές των ακινήτων εν τη απουσία ουσιαστικής στεγαστικής πολιτικής καλπάζουν αγέρωχα (+13,7% στις τιμές διαμερισμάτων του νομού Αττικής μέσα στο 2023 έγραψαν οι δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ο πληθωρισμός και οι ανάγκες συμπιέζουν συνεχώς τα περιθώρια του μέσου μισθωτού εργαζομένου προς τα κάτω, παρατηρείται το παράδοξο –τουλάχιστον, εκείνο που θα καταλάβαινε ως τέτοιο ένας εξωτερικός παρατηρητής– τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα εντός του ίδιο νομού να γίνονται ανάρπαστα. Χαρακτηριστικά, στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos δείχνουν ότι ανάλογα με το είδος του ακινήτου (εάν είναι π.χ. μονοκατοικία ή διαμέρισμα) οι περισσότερες αγγελίες έχουν κατέβει σε διάστημα οκτάμηνου το πολύ, στοιχείο που σημαίνει ότι πιθανότητα βρέθηκε αγοραστής.

Πιο αστραπιαία, κάνουν φτερά οι αγγελίες για τα στούντιο και δη στα δυτικά και τα ανατολικά προάστια. Κατά μέσο όρο, μια τέτοια αγγελία χρειάζεται τέσσερις με τεσσερισήμισι μήνες για να κατέβει, όπως επεσήμανε το report του Spitogatos. Ο ανταγωνισμός δηλαδή για τα μικρά διαμερίσματα είναι μεγάλος, με το παράλληλο κυνήγι από ξένους επενδυτές που διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στο ελληνικό (και αθηναϊκό) real estate, όπως Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι και Κινέζοι.

Μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στη γενική στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στα οικιστικά ακίνητα, όπως αναφέρει σε έρευνα ο οργανισμός Eteron, ήταν «η πτώση των τιμών ακινήτων την περίοδο της κρίσης, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η υπερχρέωση των νοικοκυριών και το αυξημένο κόστος ιδιοκτησίας.

Υπάρχουν περιοχές με φτηνά ακίνητα στην Αθήνα;

Η γενική κατάσταση είναι γνωστή: από το 2017 που οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν για πρώτη φορά αυξητική τάση μετά την κατάπτωση των χρόνων της Κρίσης, δεν έχει υπάρξει σταθεροποίηση και οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ειδικά στην Αττική αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη χώρα (στα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας βλέπουμε αύξηση 27,6 μονάδων την περίοδο 2018-2022).

Επομένως, όποτε λέμε «φθηνές» περιοχές σήμερα, εννοούμε σχεδόν αυτόματα «φθηνότερες από τις υπόλοιπες», κάτι που παρουσίασε πρόσφατα σε έρευνα η Protio, μια πλατφόρμα που ασχολείται με την αξιοποίηση ακινήτων μέσω ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η πλατφόρμα από τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

  • Οι πιο χαμηλές τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Αθήνας που έχουν χαρακτηριστεί υποβαθμισμένες.
  • Πρώτη και με διαφορά στις χαμηλότερες τιμές πώλησης ήταν η Πλατεία Αμερικής, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα 1.505 €/τ.μ.. Ακολουθούν τα Κάτω Πατήσια (1.550 €/τ.μ.), η Αγία Παρασκευή στην περιοχή των Αχαρνών αλλά και η Πλατεία Αττικής (1.571 €/τ.μ.).
  • Ενώ τα Δυτικά Προάστια δεν αποτελούν εξαίρεση στο κύμα ανατιμήσεων των τελευταίων ετών, υπάρχουν περιοχές και συνοικίες όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Αττική. Ενδεικτικά, τα ακίνητα στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα οι «Φυλακές» έχουν κόστος πώλησης ακινήτων στα 1.694 €/τ.μ.
  • Πολλές από αυτές τις περιοχές (όπως Πλατεία Αμερικής, πλατεία Αττικής, πλατεία Βικτωρίας, Κορυδαλλός και Αιγάλεω) βρίσκονται επίσης στη λίστα με την υψηλότερη επενδυτική απόδοση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας πλατφόρμας.

Από την άλλη πλευρά, όπως παραθέταμε σε πρόσφατο κείμενο, το μεγαλύτερο και πιο απότομο άλμα στις τιμές έχει δει ο Πειραιάς, ένα φαινόμενο το οποίο θα μπορούσαμε να στηρίξουμε σε σειρά παραγόντων, όπως το μετρό, τα έργα ανάπλασης του δήμου και η έντονη δραστηριότητα εταιριών με έργα που αφήνουν αποτύπωμα όπως ο Πύργος Πειραιά, αλλά περισσότερο καθοριστικός απ’ όλους τους παράγοντες είναι το πρόγραμμα Golden Visa.