© EUROKINISSSI
ΠΑΙΔΙΑ

Ποιες παιδικές χαρές κλείνει ο Δήμος Αθηναίων και γιατί

Χωρίς να έχουν ανανεώσει την καταλληλότητα λειτουργίας τους και με σοβαρά προβλήματα παρέμεναν ανοιχτές αρκετές από τις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων. Παρακάτω, το πλάνο της νέας δημαρχίας.

Ένα απ’ τα κατορθώματα για τα οποία δηλώνει περήφανη η δημαρχία Μπακογιάννη ήταν οι παιδικές χαρές που με ταχύρρυθμες διαδικασίες παρέδιδε στους κατοίκους, μια περίοδο-τετραετία μάλιστα που οι ανάγκες για ελεύθερους χώρους στο κέντρο αυξήθηκαν απότομα, με τα εργοτάξια της νέας γραμμής του Μετρό (που είτε είχαν ήδη ξεκινήσει ή θα ξεκινούσαν άμεσα) να εκμηδενίζουν τις εναλλακτικές επιλογές για τους γονείς σε περιοχές όπως η Κυψέλη και τα Εξάρχεια. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές είχαν ολοκληρωθεί περίπου 35 νέες παιδικές χαρές, αρκετές από τις οποίες βλέπουμε τώρα να τίθενται σε αναστολή λειτουργίας από τη δημαρχία Δούκα, για λόγους ασφαλείας.

Τι έχει συμβεί; Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση, «οι περισσότερες παιδικές χαρές του Δ. Αθηναίων λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς την ανανέωση της καταλληλότητας λειτουργίας τους, με ευθύνη και γνώση της προηγούμενης δημοτικής αρχής». Πρόκειται για ένα σύνολο από 16 παιδικές χαρές στις οποίες είχαν διαπιστωθεί προβλήματα (οι 11 από τις οποίες δεν είχαν λάβει πιστοποιήσεις εξαιτίας αυτών το 2022 και το 2023), αλλά παρέμεναν σε λειτουργία, με κίνδυνο να καταγραφούν ατυχήματα εις βάρος παιδιών και γονέων.

Δεν ήταν λίγες φορές άλλωστε που τα γεγονότα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: μετά τον Covid είχε καταγραφεί μια ανησυχητική σειρά από ατυχήματα στις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων, όπως στον χώρο της οδού Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων όπου είχαν σημειωθεί τρεις τραυματισμοί παιδιών σε διάστημα δέκα μηνών, με τραγικό παράδειγμα την καγκελόπορτα που καταπλάκωσε ένα πεντάχρονο παιδί τον Μάιο του 2022. Περιστατικά τραυματισμών από ελλιπή συντήρηση είχαν σημειωθεί, επίσης, σε παιδική χαρά στα Σεπόλια αλλά και στο Δουργούτι.

Οι φωνές της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, τότε, είχαν αναδείξει τα προβλήματα που κρύβονται πίσω από τα ατυχήματα αλλά και την τακτική με την οποία προχωρούσε η δημαρχία Μπακογιάννη στην κατασκευή των παιδικών χαρών και των δημόσιων χώρων γενικότερα (βλ. pocket parks): από τη μία, οι δημοτικές υπηρεσίες προχωρούσαν μειούμενες και υποστελεχωμένες κατά τη διάρκεια της τετραετίας, χωρίς να είναι σε θέση να εποπτεύουν τις δημόσιες υποδομές (στην προκειμένη, να διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των παιδικών χαρών), από την άλλη άνθιζε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με τις παιδικές χαρές να μην εξαιρούνται από τον κανόνα – η πιστοποίηση ασφάλειας σε αυτές γινόταν από ιδιωτική εταιρεία.

Ποιες παιδικές χαρές κλείνει ο Δήμος Αθηναίων και γιατί © EUROKINISSSI

Το πλάνο του Χάρη Δούκα για τις παιδικές χαρές

Η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., όπως ανακοίνωσε, προχωράει στις εξής ενέργειες: Διακόπτει τη λειτουργία σε 12 παιδικές χαρές και προχωράει στην ανακατασκευή τους κατά βάση με ανοιχτούς διαγωνισμούς (εκτός δύο, για τις οποίες θα αξιοποιηθεί χορηγία ώστε να ανοίξουν άμεσα), προχωράει επίσης στην ανακατασκευή μέσω χορηγίας δύο άλλων παιδικών χαρών που έμεναν κλειστές για καιρό, ενώ δρομολογεί την επισκευή και έπειτα την παράδοση 15 παιδικών χαρών που έχρηζαν εργασιών συντήρησης.

Σε σχέση με τη διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας, έχει γίνει πρόσκληση για ανάθεση σε πιστοποιημένη εταιρία για να κάνει να κάνει επανέλεγχο όλων των παιδικών χαρών (μένει να δούμε εάν η αυστηρότητα της νέας εταιρείας θα είναι ανάλογη με την προηγούμενη), προαναγγέλθηκε η εφαρμογή ενός νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παιδικών χαρών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σύμβαση διετούς διάρκειας με εταιρεία (μέσω διαγωνισμού) για τη σύμβαση συντήρησης όλων των παιδικών χαρών.

Προς το παρόν, για λόγους ασφαλείας, έκλεισαν προσωρινά οι παρακάτω παιδικές χαρές εντός Δ.Α.:

 • Σίνα & Αραχώβης
 • Δεινοκράτους – Κολωνάκι
 • Ραυτοπούλου & Σουλιωτών – Ν. Κόσμος
 • Α – Άλσος Προμπονά
 • Β – Άλσος Προμπονά
 • Καβάφη & Ζαφειροπούλου – Κ. Πατήσια
 • Σαβαγηνών & Διοπόλεως – Λαμπρινή
 • Ερμωνάσσης & Πιτυούντος – Θερμίδα
 • Βικέλα & Λαμπάκη – Κ. Πατήσια
 • Βαλλιάνων & Δαιρπφελδ – Πατήσια
 • Πλ. Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών
 • Βαφειοχωρίου & Παπαστράτου – Γκύζη