ISTOCK
ΠΟΛΗ

Ψάχνεις τα πιο cool κεραμικά για την κουζίνα σου; Ξέρουμε που θα τα βρεις

Μίνιμαλ σχέδια, funky συλλογές και σκεύη - έργα τέχνης, όλα φτιαγμένα από πηλό, για το φαγητό, τον καφέ ή το τσάι σου.

Η σχέση γαστρονομίας και χειροποίητων tableware βρίσκεται στην καλύτερή της φάση τα τελευταία χρόνια. Αρκετά είναι τα εστιατόρια της Αθήνας που αποφεύγουν σκεύη μαζικής παραγωγής και επιλέγουν χειροποίητα κεραμικά για να σερβίρουν το φαγητό τους, αλλά και για τα coffee shops που υπηρετούν το τρίτο κύμα καφέ.

Στο Soil, για παράδειγμα, η φιλοσοφία της βιωσιμότητας και η fine dining εμπειρία που προσφέρει ο Τάσος Μαντής και η ομάδα του, ενισχύεται με τα χειροποίητα και custom-made σκεύη του Mud Lab. Στο Williwaw, το μοντέρνο café στην οδό Κερκύρας, απολαμβάνεις τον καφέ σου σε κεραμικές κούπες από το Trabala Studio στο Κουκάκι. Και η λίστα συνεχίζεται με αρκετά αθηναϊκά μαγαζιά που συνεργάζονται με ταλαντούχους κεραμίστες της πόλης, προάγοντας τις όμορφες συνέργειες.

Η κεραμική έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο χόμπι των κατοίκων της πόλης κι αν κρίνουμε από τα στούντιο που ξεπετάγονται στην Αθήνα, η ενασχόληση με τον πηλό έχει μάλλον χαλαρωτικές ιδιότητες. Και φυσικά, το να φεύγεις από το μάθημα, παίρνοντας μαζί σου ένα αντικείμενο που έφτιαξες με τα χέρια σου, ενισχύει την αξία της απασχόλησης. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι κούπες, μπολ και πιατέλες, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου.

Δε χρειάζεται όμως να σηκώσεις – κυριολεκτικά – τα μανίκια για να αποκτήσεις τα δικά σου χειροποίητα σκεύη, αφού εκεί έξω υπάρχουν επαγγελματίες κεραμίστες που φτιάχνουν μοναδικά χρηστικά αντικείμενα.

Οι funky συλλογές του Val Goutsi

Η ενασχόληση της Βάλιας με την κεραμική δεν ξεκίνησε από ένα παντοτινό όνειρο, αλλά προέκυψε ύστερα από περιπλανήσεις της ενήλικης ζωής. Αφού άφησε στη μέση τις σπουδές της στην Καλών Τεχνών στο Λονδίνο και δούλεψε σε διαφορετικά πόστα, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμική στο Θησείο. Ήταν αυτή της η απόφαση που την οδήγησε και στο σημερινό της βήμα, ένα υπέροχο workshop στο Κουκάκι όπου δουλεύει τον πηλό μόνο στο χέρι, στο δικό της καμίνι.

Στο Val Goutsi workshop, που άνοιξε τις πόρτες του στο Κουκάκι τον Οκτώβριο του 2018, η Βάλια συνδυάζει την αγγειοπλαστική με τη ζωγραφική. Έτσι, κάθε σεζόν, δημιουργεί συλλογές από κούπες, πιατέλες, πιάτα και μπολ αποτυπώνοντας την εκάστοτε έμπνευσή της. Δεδομένου ότι η ίδια δε δουλεύει με παραγγελίες, βρίσκεις πραγματικά limited edition κομμάτια. Από τα highlights των τελευταίων συλλογών της είναι η αλατιέρα και πιπεριέρα σε σχήμα στήθους.

Σκεύη έργα τέχνης στο Sealed Earth

Σε δύο ταχύτητες λειτουργεί το Sealed Earth στους πρόποδες της Ακρόπολης, αφού συνδυάζει μια γκαλερί κεραμικής τέχνης και ένα εργαστήριο για όλους όσοι έλκονται από την κατασκευή με πηλό, από τους αρχάριους μέχρι τους πιο έμπειρους αγγειοπλάστες.

Το στούντιο απλώνεται σε έναν ανοιχτό χώρο 175 τ.μ. και είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για τα μαθήματα κεραμικής. Υπάρχει επίσης πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη με μεγάλη βιβλιογραφία για κεραμίστες και καλλιτέχνες, συνδρομές σύγχρονης κεραμικής τέχνης σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά περιοδικά για περισσότερη έμπνευση κι ένας χώρος χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρίσκεις, ξεχωρίζει η σειρά Peoplakia της ταλαντούχας κεραμίστριας Leonie Yagdjoglou, η οποία περιλαμβάνει μπολ, φλιτζάνια και κούπες, όσον αφορά στα χρηστικά σκεύη.

Τα μίνιμαλ σχέδια του Kaolin

Σε έναν ήρεμο δρόμο του Παγκρατίου που καταλήγει στην πλατεία Βαρνάβα, βρίσκεις το Kaolin, ένα μοντέρνο στούντιο που πρεσβεύει τη σύγχρονη κεραμική.

Οι λάτρεις του μινιμαλισμού θα βρουν κομψά φλιτζάνια και κούπες, τα οποίες μπορούν να συνδυάσουν σε διαφορετικά χρώματα για mix and match αποτέλεσμα. Αξίζει να επενδύσεις επίσης σε τσαγιέρα και γαλατιέρα, αν είσαι φανατικός του καφέ και των ζεστών ροφημάτων.