iStock
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Το άγνωστο ηφαίστειο που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας

Πότε εξερράγη για τελευταία φορά και γιατί συνεχίζει να εμφανίζει ακόμη και σήμερα μετεκρηκτική δραστηριότητα.

Όταν ακούμε τη λέξη ηφαίστειο, το μυαλό μας πάει στην Αίτνα, τον Βεζούβιο και τη Σαντορίνη. Και τα τρία είναι ενεργά, κάτι που σημαίνει πως έχουν εκραγεί κατά τους ιστορικούς χρόνους και εμφανίζουν μέχρι σήμερα εκρηκτική δράση ή σεισμική δραστηριότητα. Πόσοι, όμως, από τους κατοίκους της Αθήνας γνωρίζουν πως μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης υπάρχει ένα από τα πιο φημισμένα ηφαίστεια της χώρας;

Ο λόγος για το ηφαίστειο στους Αγίους Θεοδώρους και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σουσακίου. Ποια είναι η ιστορία του, πότε εξερράγη τελευταία φορά και πώς μπορεί να φτάσει κανείς ως εκεί σήμερα;

Η ιστορία πίσω από το ηφαίστειο της Αττικής

Το ηφαίστειο απλώνεται στις νότιες πλαγιές των Γερανείων Ορών και αρκετά κοντά στους Αγίους Θεοδώρους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων, ενώ αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ηφαίστεια των Μεθάνων, του Πόρου, της Αίγινας, της Νισύρου, ακόμη και της Σαντορίνης.

Δεν διαθέτει κρατήρα, ενώ η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τις καταγραφές των ηφαιστειολόγων που έχουν ασχοληθεί αρκετά με την περίπτωσή του, η τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη ήταν πλάγια και οδήγησε στη δημιουργία νέας ξηράς στον κόλπο των Μεγάρων, εκεί όπου σήμερα υπάρχει λιμάνι και διυλιστήρια.

Μπορεί όλον αυτό τον καιρό το ηφαίστειο να «κοιμάται», ωστόσο, εμφανίζει μέχρι σήμερα μετεκρηκτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή εκλύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδρόθειου. Αν συνδυάσει κανείς τα εντυπωσιακά πετρώματα που υπάρχουν τριγύρω, δημιουργείται η εντύπωση σε όλους τους επισκέπτες του, πως το ηφαίστειο είναι ακόμη εδώ.

Το εντυπωσιακό τοπίο γύρω από αυτό

Η περιοχή βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ανήκει στον νομό Αττικής και είναι ό,τι πρέπει για πεζοπόρους και λάτρεις του motorcross. Το τοπίο είναι σεληνιακό, εξαιτίας των πετρωμάτων του που είναι χρώματος λευκού, κίτρινου και γκρίζου.

Από τις εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως, εξαιτίας της τελευταίας έκρηξής του, έχουν σχηματιστεί δύο πολύ μεγάλα πετρώδη φαράγγια γύρω από το ηφαίστειο. Σε αυτά, μάλιστα, τρέχουν νερά που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης, κάτι που κάνει ακόμη πιο μαγικό το τοπίο.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί ορειβάτες, το έδαφος παραμένει θερμό μέχρι σήμερα. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, εάν βάλει τα χέρια του σε αυτό και σκάψει. Στην περιοχή, επίσης, έχουν σχηματιστεί αρκετές φυσικές πετρώδεις στοές, στις οποίες έχουν βρεθεί ακόμη και νεκρά ζώα που πέθαναν εξαιτίας της συνεχούς τους έκθεση στα τοξικά αέρια.