ΦΥΤΑ

Το Horafi είναι η αθηναϊκή φλοριστερία που φέρνει κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια σπίτι σου

Μια συνδρομητική υπηρεσία διαφορετική από τις άλλες, που φιλοδοξεί να ομορφύνει τον χώρο σου και να φέρει λίγη φύση στο σπίτι ή το γραφείο σου.

«Η Αθηναϊκή Φλοριστερία είναι ένα μικρό μπουκέτο με άλλοτε ιδιαίτερα, άλλοτε καθημερινά, μα πάντα πολύχρωμα και μοσχοβολιστά λουλούδια που έχει σκοπό να γίνει Horafi», κάπως έτσι μου απαντά ο Ανδρέας Βαμβακάς όταν του ζητάω να μου εξηγήσει με λίγα λόγια τι είναι το Horafi, το πρότζεκτ που έχει ως σκοπό να ομορφύνει τα σπίτια των Αθηναίων.

«Όταν ήμουν μικρός, η αγαπημένη μου εποχή ήταν η άνοιξη. Πήγαινα εκεί γύρω στον Απρίλιο/Μάιο στο χωριό μου – στον παππού και στη γιαγιά, που πίσω από το σπίτι είχαν ένα χωράφι άσπαρτο, σαν αυτά που βλέπεις στις διαφημίσεις. Καταπράσινο, με κόκκινες, κίτρινες, άσπρες πινελιές. Παπαρούνες, μαργαρίτες και χρυσάνθεμα. Εγώ είχα και έχω ακόμα διάφορες αλλεργίες την άνοιξη, αλλά δεν νοιαζόμουν και πολύ. Κυριολεκτικά, βούταγα μέσα στο χωράφι και το θέριζα. Μετά τα μοίραζα στη μαμά, στη γιαγιά, στη γειτόνισσα. Έπαιρνα σιρόπι για τις αλλεργίες και έμπαινα για μπάνιο. Και την επόμενη μέρα πάλι απ’ την αρχή», εξηγεί με μια δόση παιδικής νοσταλγίας, όπως αξίζει στα σπίτια των γιαγιάδων και στις αναμνήσεις που φτιάξαμε σε αυτά.

«Αυτή η αγάπη, μεγάλωνε μαζί μου. Συνέχισα να κόβω λουλούδια, να διαβάζω για αυτά, να μαθαίνω για τα χαρακτηριστικά, την φροντίδα και τους μύθους τους. Είμαι αυτός ο φίλος που απευθύνεται όλη η παρέα για να σώσουν το φυτό τους, ποια άνθη αντέχουν περισσότερο στο σπίτι, κι όμως εγώ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό.

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο και δουλεύοντας κάποια χρόνια στο HR σε μικρές και μεγάλες εταιρείες, καταλάβαινα πως έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι πιο δημιουργικό. Ευτυχώς, το είχαν δει και οι φίλοι μου, που με παρότρυναν να σκεφτώ λίγο πιο σοβαρά την ιδέα των λουλουδιών. Και κάπως παράδοξα, συνειδητοποίησα πως η σωστή στιγμή ή δεν θα έρθει ποτέ ή είναι κάθε στιγμή. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Horafi – Αθηναϊκή Φλοριστερία».

Το Horafi είναι η αθηναϊκή φλοριστερία που φέρνει κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια σπίτι σου

Το online creative floral studio του Ανδρέα παρέχει δύο βασικές υπηρεσίες. Η πρώτη είναι η μηνιαία συνδρομή λουλουδιών, δηλαδή η αποστολή σύνθεσης φρέσκων εποχιακών λουλουδιών στο χώρο σου κάθε εβδομάδα, που απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες που αγαπούν τα λουλούδια. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας και αποστολής custom σύνθεσης για κάποια ιδιαίτερη περίσταση, ανεξάρτητα της συνδρομής. Η δεύτερη υπηρεσία που προσφέρει το Horafi έχει να κάνει με το στολισμό σε events όπως γάμοι, επαγγελματικά events, private dinners, κ.α.

Όσο για το όνομα, ο Ανδρέας εξηγεί πως ήθελε να είναι κάτι απλό και συγχρόνως αρκετά χαρακτηριστικό. «Η σκέψη ακολούθησε διάφορα μονοπάτια. Όλα όμως, κατέληγαν στην αρχή των πάντων. Τη γη, το χώμα, το χωράφι. Εκεί που ρέει ο κύκλος της δημιουργίας της φύσης». Εκεί που μάζευε τις παπαρούνες μικρός.

Το Horafi είναι η αθηναϊκή φλοριστερία που φέρνει κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια σπίτι σου

Αυτή τη στιγμή το Horafi βρίσκεται μόνο στο Instagram, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή το επίσημο e-shop που θα έχει όλες τις υπηρεσίες και πληροφορίες για το πρότζεκτ. Τα σχέδια του Ανδρέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ανθίζουν, όπως και τα λουλούδια την άνοιξη. «Στο μέλλον οραματίζομαι έναν χώρο προσβάσιμο στο κοινό. Μην βάλεις με το νου σου, το τυπικό ανθοπωλείο. Θα είναι περισσότερο ένας πολυχώρος που θα προσφέρει μια πιο προσωπική εμπειρία σε σχέση με τα λουλούδια», εκμυστηρεύεται.

Τα λουλούδια είναι ίσως ο πιο οικονομικός τρόπος να ομορφύνεις έναν χώρο και να φέρεις λίγη φύση στο σπίτι ή το γραφείο σου. Από τις πιο ωραίες αθηναϊκές εικόνες τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία, είναι να βλέπεις κόσμο να κυκλοφορείς στους δρόμους με λουλούδια στο χέρι.

Τα μπουκέτα με λουλούδια που παλαιότερα προορίζονταν σχεδόν αποκλειστικά για δώρα σε κάποια επίσκεψη ή κάποια αποφοίτηση, πλέον προορίζονται για δώρα στο ίδιο μας τον εαυτό. Μάλιστα, από τα λουλούδια που θα διαλέξει κάποιος για το μπουκέτο, μπορείς πολλές φορές να καταλάβεις και πολλά για την προσωπικότητά του. Ακόμα και για τους Αθηναίους, που μοιάζουν συνεχώς να βιάζονται.

«Οι Αθηναίοι όπως μπορείς να δεις να αντανακλάται σε όλη την πόλη, είναι μοντέρνοι και παραδοσιακοί, με καμπύλες και ταυτόχρονα με οξείες γωνίες. Πολυδιάστατοι και ιδιαίτεροι τύποι. Και αυτό βλέπεις και στα λουλούδια που προτιμούν. Καταρχάς, όμως, είναι εντυπωσιακό, το πόσο τα προτιμούν», λέει ο Ανδρέας Βαμβακάς.

Το Horafi είναι η αθηναϊκή φλοριστερία που φέρνει κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια σπίτι σου

«Μου δημιουργεί μια αισιοδοξία, το ότι ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, επιστρέφουν σε αυτήν την όμορφη συνήθεια και αναζητούν την πολυχρωμία και τη ζωντάνια στην καθημερινότητά τους μέσα από τα φρέσκα λουλούδια. Οι διάφορες συνδρομητικές πλατφόρμες για ταινίες, σειρές, μουσική, που όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι, έδωσαν την ευκαιρία στα λουλούδια, στις καθημερινότητες των ανθρώπων – και σε μένα κατα συνέπεια, μέσω του project –  να ανθίσουν ξανά. Γιατί μέσα από τις  συνδρομές λουλουδιών μπορεί ο καθένας να έχει δύο, τρεις ή τέσσερις φορές το μήνα φρέσκα λουλούδια σε μια προσιτή τιμή. Όπως είπε και μια κοπέλα που παρέλαβε μια ανθοσύνθεση από το Horafi πρόσφατα – the most affordable luxury».

Ποια είναι όμως τα λουλούδια που προτιμούν οι Αθηναίοι για τα μπουκέτα τους; Όπως εξηγεί ο Ανδρέας, υπάρχει ένα ενδιαφέρον προς τα πιο ιδιαίτερα άνθη, όπως το ερύγγιο – ή αλλιώς πεδινό μοσχάγκαθο – με το βαθύ μπλε χρώμα και τα αγκάθια ή την πρωτέα με το ζωηρό ροζ χρώμα της που δεν περνά απαρατήρητη. Εκείνος πάλι, αγαπά εκείνα που μπορείς να βρεις ελεύθερα στη φύση.

Το Horafi είναι η αθηναϊκή φλοριστερία που φέρνει κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια σπίτι σου

«Λουλούδια και πρασινάδες του αγρού που μπορείς να τις μαζέψεις απλά και με τα χρώματα και τις μυρωδιές τους, μαζί με ένα πεντάμορφο rustic μπουκέτο, να σου δημιουργήσουν αναμνήσεις και συναισθήματα. Και αυτό ενσαρκώνει το χωράφι μέσα από τις συνθέσεις των λουλουδιών. Την ομορφιά και την απλότητα στις ευτυχισμένες στιγμές. Αν δεν προλαβαίνεις να τις μαζέψεις, θα στις φέρει το Horafi σπίτι σου, στο γραφείο σου ή στην ιδιαίτερη στιγμή σου».