ΠΟΛΗ

3 αθηναϊκές διαδρομές για βόλτες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Τρεις διαδρομές στην πόλη για να περπατήσεις, να χαλαρώσεις και - γιατί όχι - να ανακαλύψεις κάτι καινούριο.

Συχνά αγνοούμε πώς αρκεί μία βόλτα για να μας φτιάξει τη διάθεση. Μόνο εμείς, η μουσική μας (προαιρετικά) και αν είναι δυνατόν χωρίς καθόλου περιττό βάρος (βλέπε backpack, tote κτλ.). Το κινητό μπορεί να παραμείνει στην τσέπη σου, αφού σκοπός αυτής της βόλτας είναι να είσαι παρών. Επίσης, δε χρειάζεται να ξοδέψεις τίποτα, είναι εντελώς δωρεάν.

Ακόμα κι ένας περίπατος σε γνώριμους δρόμους, μπορεί να κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, αν αφιερώσεις χρόνο και την προσοχή.

Υπάρχουν μάλιστα ήδη ενδιαφέρουσες χαρτογραφημένες διαδρομές από ανθρώπους που τις έκαναν πριν από σένα, όπως οι Χartες, μία σελίδα που έφτιαξε η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη, στην οποία εντοπίζει σπίτια που κάποτε κατοικούνταν από καλλιτέχνες.

Μπορείς όμως πάντα να κινηθείς βάσει ενστίκτου και να πας κυριολεκτικά όπου σε βγάλει ο δρόμος. Οι παρακάτω διαδρομές έχουν αρχή, μέση και τέλος για να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και ποιος είναι ο τελικός προορισμός.

Βόλτα από την Πατησιών στην Καλλιδρομίου

Πατησίων βόλτα iStock

Η Πατησίων είναι από τους πιο ωραίους δρόμους της Αθήνας, αφού μόλις περάσεις το ύψος της πλατείας Αμερικής, ξεπροβάλλει μπροστά σου η Ακρόπολη και όσο κλισέ κι αν είναι αυτό, αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση.

Είναι επίσης ένας δρόμος αντιπροσωπευτικός του πόσο σαρωτική υπήρξε η οικονομική κρίση για τις μικρές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά έχει σημεία ορόσημα, όπως το Au Revoir και στενά που κρύβουν εκπλήξεις, όπως μικρούς χώρους τέχνης.

Μία από τις πιο ωραίες διαδρομές από την Πατησιών είναι αυτή που καταλήγει στην Καλλιδρομίου. Μπορείς να περάσεις μέσα από το Πεδίον του Άρεως, να βγεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη συνέχεια να στρίψεις στην Τρικούπη, με τελικό προορισμό την Καλλιδρομίου.

Βόλτα από το Μοναστηράκι στην Ακρόπολη

βόλτα © Peter Eastland/Alamy/VISUALHELLAS.GR

Αφήνοντας πίσω την πολύβουη πλατεία στο Μοναστηράκι, δεν έχεις παρά να στρίψεις στην οδό Διόσκουρων για να βρεις ησυχία και να νιώσεις την αύρα της περιοχής. Από εκεί, θα αρχίσεις την ανάβαση μέχρι να στρίψεις ξανά δεξιά στην οδό Θεωρίας. Αξίζει να κάνεις μια στάση στον λόφο του Αρείου Πάγου (στην κορυφή του βρισκόταν το αρχαίο Ανώτατο Δικαστήριο) και να απολαύσεις τη θέα.

Το τέλος του δρόμου θα σε οδηγήσει στη Διονυσίου Αεροπαγίτου κι από εκεί μπορείς να κατευθυνθείς είτε προς το Μουσείο της Ακρόπολης είτε να στρίψεις στη Ροβέρτου Γκάλι και να περιηγηθείς στη συνοικία που βρίσκεται κάτω από τη σκιά του ιερού βράχου. Ένας όμορφος δρόμος είναι η Τσάμη Καρατάσου που θα σε οδηγήσει με τη σειρά της στις παρυφές του Φιλοπάππου.

Βόλτα από το Παγκράτι στο Μετς

ραντεβού βόλτα @feggaropetra_

Αφήνοντας πίσω το Καλλιμάρμαρο και με προορισμό το Μετς, υπάρχει ένα μικρό μυστικό που αξίζει να μάθεις. Αντί να στρίψεις δεξιά στη Μάρκου Μουσούρου μπορείς να περάσεις κατευθείαν απέναντι και να ανακαλύψεις το Άλσος Λογγίνου.

Το πάρκο χωρίζεται κατά μήκος με έναν τοίχο από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και βρίσκεται στον ομώνυμο πεζόδρομο Λογγίνου και στην οδό Κοσμά Μπαλάνου, όπου συναντάς ακόμα μερικές όμορφες μονοκατοικίες που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου.

Στο Άλσος λειτουργεί παιδική χαρά κι ένα γήπεδο μπάσκετ, ενώ βρίσκεις επίσης αρκετά παγκάκια για να καθίσεις και να χαλαρώσεις.