© Meritt Thomas / Unsplash
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ξεναγήσεις και δωρεάν γευστικές δοκιμές σε 3 ζυθοποιεία κοντά στην Αθήνα

Η μπύρα έχει την τιμητική της στα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών που επιστρέφει δριμύτερη. Εμείς σταχυολογούμε τις μονάδες παραγωγής που καλούν για συνάντηση γνωριμίας.

Η κουλτούρα της μπύρας αφρίζει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια: μάθαμε ότι από τη βύνη του κριθαριού δεν βγαίνουν απλά «ξανθιές» και «μαύρες», αλλά μια ολόκληρη βεντάλια που περιλαμβάνει αφροζύμωτες stout, μπύρες φυσικής ζύμωσης, μπύρες μοναστηριακές διπλής ή τριπλής ζύμωσης, άλλες ανάλαφρες και καλοκαιρινές κι άλλες έντονα πικρές, όπως εκείνες του είδους I.P.A. που κάποια στιγμή έγιναν η λαμπρή ανακάλυψη για τους ψαγμένους του είδους. Πλέον, περιλαμβάνονται σε όλα τα hip μαγαζιά της πόλης.

Πώς ξεκίνησε αυτή η εξέλιξη; Πρώτα, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία –κάπως οργανικά– εξελίχθηκαν σε θερμοκοιτίδες παραγωγών μπίρας, παράλληλα με εκείνους που ακολουθούσαν τον παραδοσιακό δρόμο του κρασιού: ενδεικτικό είναι ότι το 2011 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν μόλις 17 ζυθοποιίες και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 45 καταγεγραμμένες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μικρής κλίμακας.

Λογικό ήταν να αυξηθούν μετά οι ενημερωμένες κάβες, να έρθουν και να ανθίσουν τα taprooms στην πόλη που προσφέρουν μπύρα «από την παραγωγή στην κατανάλωση» και να φουντώσει η όρεξη σε όλους μας για ετικέτες που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει – αλλά αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε τη διαδικασία προτού το τιμημένο υγρό καταλήξει στην κάνουλα και το ποτήρι μας;

Τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: την ενημέρωση του κοινού γύρω από την παραγωγή του ζύθου, μέσω δωρεάν ξεναγήσεων στα καζάνια και τις δεξαμενές. Ύστερα από το κενό των δύο χρόνων, η διοργάνωση επιστρέφει αυτό το σαββατοκύριακο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου. (Πρώτη φορά διοργανώθηκε το 2018, πιστώνοντας έμμεσα και την εξέλιξη του ζύθου στη χώρα).

Ποια ζυθοποιεία μπορείς να επισκεφθείς εύκολα

Στο κάλεσμα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για το τρέχον έτος ανταποκρίθηκαν 14 ζυθοποιεία σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι και πάλι μικροζυθοποιίες. Μέσα από τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες, που προγραμματίζει το κάθε ζυθοποιείο αυτό το διήμερο, ανάλογα με το πρόγραμμά του, οι επισκέπτες μαθαίνουν από τους ίδιους τους παραγωγούς τα στάδια που ακολουθούν, διαπιστώνοντας πώς προκύπτουν τόσοι τύποι μπύρας από την ίδια πρώτη ύλη.

Ακολουθούν τα προγράμματα των ζυθοποιείων στην Αττική και κοντά σε αυτή:

  • Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE (Αθηνέο)
    Το Σάββατο 10/9 προγραμματίζεται μια σειρά ενημερωτικών ξεναγήσεων στο αδελφικό μικροζυθοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο Αιγάλεω: πέρα από την ξενάγηση στον χώρο περιλαμβάνονται και γευστικές δοκιμές.
    Ώρες ξεναγήσεων: 11:00-13:00 & 13:30-15:30
    Απαιτείται προκράτηση στο: [email protected] ή 6956633226

  • Ολυμπιακή ΖυθοποιίαΤο Σάββατο ανοίγει τις πόρτες του το ζυθοποιείο της Ολυμπιακής στη Ριτσώνα πριν τη γέφυρα της Χαλκίδας, μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Μισάωρες ξεναγήσεις παράλληλα με γκρουπ γευσιγνωσίας είναι στο πρόγραμμα.Ώρες ξεναγήσεων για ομάδες 15 ατόμων: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30
    Ώρες γευσιγνωσίας για ομάδες 7 ατόμων: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00
    Απαιτείται προκράτηση στο: 6972 319387 ή 6936750580
  • Κορινθιακή Ζυθοποιία
    Μία ώρα μακριά από την Αθήνα βρίσκεται επίσης το ζυθοποιείο της Κορινθιακής. Θα είναι ανοιχτό το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, με πρόγραμμα ξεναγήσεων για το κοινό.
    Ώρες ξεναγήσεων για ομάδες 10 ατόμων: μεταξύ 11:00 με 16:00
    Απαιτείται προκράτηση στο: 2741028500