OPINIONS

Για την Τατιάνα Στεφανίδου, έρχονται οι πρόσφυγες και μας παίρνουν τα ασθενοφόρα

Η σιδηρά κυρία της ελληνικής TV έσπειρε για άλλη μία φορά τη διχόνοια και τον τρόμο.

Μια φωτογραφία με ανθρώπους στοιβαγμένους σε ένα αλιευτικό σκάφος, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ήταν -ακόμα- ζωντανοί, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου φωτίζει εκ νέου τη «Διαδρομή της Καλαβρίας», όπως ονομάζεται το μεγάλο και ριψοκίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία. Το επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, αντί του σύντομου περάσματος στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπό τον φόβο να επαναπροωθηθούν παράνομα.

Στο άκουσμα της είδησης και μπροστά στις εικόνες που κυκλοφορούν, δεν μπορείς παρά να νιώσεις μούδιασμα. Κι ύστερα θυμό. Για τις ανεπιτυχείς στρατηγικές της Ελλάδας και της Ευρώπης στις προσφυγικές ροές και για το γεγονός ότι ανθρώπινες ψυχές θυσιάζονται στον βωμό πολιτικών παιχνιδιών. Υπάρχει άραγε διαφορετική πλευρά για να σταθεί κανείς εκτός από δίπλα στους κατατρεγμένους; Στους ανθρώπους που μπαίνουν σε μία βάρκα, που βάζουν τα παιδιά τους -συχνά βρέφη ακόμα- για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή;

Φαίνεται πώς ναι. Αυτή της κυρίας Τατιάνας Στεφανίδου. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής της, η παρουσιάστρια συνέδεσε τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα με την επιχείρηση διάσωσης στην Πύλο, σχολιάζοντας ότι οι «κατατρεγμένοι» αυτοί άνθρωποι «επιβαρύνουν την Ευρώπη και τη χώρα μας».

«Γιατί λέω επιβαρύνοντας; Διότι προχθές κάναμε την κουβέντα για τα ασθενοφόρα που δεν υπάρχουν. Τα ασθενοφόρα που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Και εδώ βλέπουμε μια κολοσσιαία κινητοποίηση, έχουν πάει οκτώ-δέκα ασθενοφόρα, για να βοηθήσουν την κατάσταση. Εάν αυτή τη στιγμή κάποιος χρειαστεί ασθενοφόρο στον νομό Πελοποννήσου, αν κάποιος σε ένα χωριό πάθει καρδιακό επεισόδιο, πού θα βρεθεί ασθενοφόρο να τον μεταφέρει;» είπε η παρουσιάστρια, για να καταλήξει ότι πρόκειται για μία τραγωδία όπου χάθηκαν αθώες ψυχές.

Είναι οι πρόσφυγες που μας παίρνουν τα ασθενοφόρα και τα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Αυτές οι απόψεις -ιδίως όταν ακούγονται δημόσια- είναι τρομακτικές. Η άποψη της κυρίας Στεφανίδου βρίσκει συμμάχους, κινητοποιεί μύχιες σκέψεις να βρουν πρόσφορο έδαφος και να ενισχυθεί ο μισανθρωπισμός.

Το Ε.Σ.Υ. έχει ρωγμές από παντού αλλά μία πιο ταιριαστή κίνηση για κάποιον με δημόσιο βήμα θα ήταν να ασκήσει πίεση στους αρμόδιους, όχι να σπέρνει διχόνοια και τρόμο.

«Η κοινωνική συναίνεση στο έγκλημα είναι ο ταχύτερος δρόμος προς τον εκφασισμό μας» γράφει μεταξύ άλλων ο ιστορικός και συγγραφέας, Κωστής Παπαϊωάννου.

Για την κυρία Στεφανίδου όμως μάλλον δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Θα έπρεπε να κάτσουν στις πατρίδες του ή τέλος πάντων να μην έρθουν εδώ. Αρκετά πιεσμένο σύστημα υγείας έχουμε σύμφωνα με τη σιδηρά κυρία της ελληνικής τηλεόρασης.

Άλλωστε, στο μυαλό της αλλά και στο μυαλό πολλών θεατών που ασπάζονται τις απόψεις της, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι.

Άλλοι έχουν δικαίωμα σε ασθενοφόρο, και άλλη πρέπει να πνιγούν στα βαθιά και σκοτεινά νερά της αδιαφορίας, του ρατσισμού και του τρόμου απέναντι στο διαφορετικό, όποιο και αν είναι αυτό – φύλο ή φυλή ή χρώμα. Έτσι πιστεύει η Τατιάνα Στεφανίδου.