ORIGINALS

Οι 10 φίλοι που πρέπει να έχεις από κοντά

Από τον συνάδελφο και τον γείτονα μέχρι τον κουλτουριάρη, μαζέψαμε όλους εκείνους τους τύπους που πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή σου. Έστω και ως συνομιλία στο κινητό.

Έχουν γραφτεί και έχουν γραφτεί κείμενα για την αντρική φιλία. Άλλα καλά, άλλα κακά, άλλα εξαιρετικά. Με έναν σχεδόν διαφανή τρόπο, η ισχύς της έχει θεσμοθετηθεί ως κανόνας ο οποίος μάλιστα, βρίσκεται και σε περίοπτη θέση στο μεγάλο εκείνο βιβλίο περί ανθρωπίνων σχέσεων και άλλων δαιμονιών.

Όχι η αλήθεια είναι ότι ο εξωτερικός παρατηρητής στην περίπτωση της αντρικής φιλίας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και ως εκ τούτου, όχι, σήμερα δεν είναι αυτή η μέρα που θα αλλάζουν τα δεδομένα. Σε αυτόν ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Τις Κυριακές άλλωστε, δεν αλλάζει τίποτα γενικά. Τέλος πάντων άλλο θέμα αυτό. Σήμερα, σκοπεύουμε να αγγίξουμε το θέμα της αντρικής φιλίας εντελώς επιδερμικά αφού ουσιαστικά, οι τύποι με τους οποίους θα ασχοληθούμε έτσι ώστε μετέπειτα να ασχοληθείς και εσύ είναι οι άνθρωποι που οφείλουν αν μη τι άλλο να βρίσκονται στο κοντινό σου περιβάλλον.

Στην παρέα σου. Ή τέλος πάντων, όπως λέει και ο τίτλος να τους έχεις από κοντά με τον όποιο τρόπο. Για να το θέσουμε λίγο πιο μπακαλίστικα*: Να τους έχεις σε τουλάχιστον ένα γκρουπ στο whatsapp, το viber, το Facebook, το Skype(;), το όποιο app του κινητού σου τέλος πάντων. 

*αυτό που έζησα για να συνοδέψω τη λέξη μπακαλίστικα με τις λέξεις whatsapp, viber, Facebook, Skype, πραγματικά με ξεπερνάει.

Και κάπου εδώ, έρχεται η ερώτηση: ‘Γιατί να τους έχω όλους αυτούς από κοντά;’. Προτρέχεις.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Το ‘party animal’

 

Ο γνωστός και ως παρτάκιας, με την καλή έννοια.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Εντάξει, μετρημένα κουκιά. Αρχικά, γιατί όλοι θέλουμε να έχουμε έναν party φίλο. Να είναι πάντα μέσα στην τρελή χαρά, να μην κουράζεται ποτέ (ούτε στις 9 το πρωί), να μας καλεί στα πιο hot μέρη της πόλης και να μας γνωρίζει τους πιο hot καλεσμένους των πιο hot πάρτι της πόλης.

Μην πιάσετε και κοριούς: Ο party φίλος, αν δεν είσαι ακριβώς στη φάση του, ενδεχομένως γίνει λίγο κουραστικός ή να γίνει η αιτία που θα μείνεις σέκος κάπου εκεί στα μέσα της εβδομάδας. Γενικά, ας συμφωνήσουμε ότι δεν είναι και για χόρταση.

Είναι ιδανικός: Αν μόλις χώρισες.

Ο ‘σπιτάκιας’

Ο γνωστός και ως μουρόχαβλος, με την κακή έννοια.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Εκείνες οι ημέρες που είσαι ταπί είναι περισσότερες από όσες μπορείς να διαχειριστείς. Και ‘κομμάτια’ επίσης.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί η κατάθλιψη θερίζει και γιατί εντάξει, κακά τα ψέμματα δεν είναι και το απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση. Εντάξει, καλός είναι για μία με δύο φορές την εβδομάδα αλλά μέχρι εκεί.

Είναι ιδανικός: Αν έχεις κορίτσι, γυναίκα, αίσθημα τέλος πάντων είναι ο μοναδικός φίλος που δεν θα σου πουν ποτέ ‘πάλι με αυτόν θα είσαι’. Σημαντικό.

Ο κουλτουριάρης

 

Ο γνωστός και ως ξενέρωτος, με την καλή έννοια.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Λίγη Τέχνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν αλλά κυρίως, γιατί κουλτουριάρηδες δεν υπάρχουν πολλοί. Κοινώς, θα έχει άκρες, κοινώς θα μπαίνεις τσάμπα.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί η γραμμή ανάμεσα στον Φάουστ της Ευαγγελάτου και την ποιητική συλλογή της Αικατερίνης τάδε είναι πολύ λεπτή. Η καλή εκδοχή του να την περάσεις, είναι το ότι θα βρεθείς από το πουθενά να τα πίνεις με τον Κωνσταντίνο Τζούμα στο Όσκαρ. Η κακή, είναι ο Τζούμας να λείπει.

Είναι ιδανικός: Αν περνάς εκείνη τη φάση του ‘ποιος είμαι’ ή αν θέλεις να το παίξεις ‘intellectuel’.

Ο ‘κοσμικός’

 

Ο γνωστός και ως μαϊντανός (εντάξει, δεν υπάρχει καλή έννοια). Ο τύπος που έχεις την εντύπωση ότι είναι σε όλα τα event του κόσμου. Γιατί είναι. 

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Όσο και αν δεν αντέχεται παραπάνω από μία ώρα, καλώς ή κακώς ξέρει κόσμο. Κόσμο που μπορεί να σου φανεί χρήσιμος. Επαγγελματικά, ερωτικά, να σου βρει σπίτι, να σου βρει οικόπεδο, οτιδήποτε. Ξέρουν κάθε κατηγορία.

Μην πιάσετε και κοριούς: Είπαμε, δεν παλεύεται παραπάνω από μία ώρα. Αν δεις ότι τον παλεύεις, ψάξτο λίγο. Ξέρω έναν καλό ψυχοθεραπευτή.

Είναι ιδανικός: Αν ψάχνεις δουλειά. Όχι σοβαρά τώρα, είναι ίσως ο καλύτερος που μπορείς να απευθυνθείς.

Ο συνάδελφος

Ο γνωστός και ως ‘κάλυψέ με λίγο, έρχομαι’.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Γιατί όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους σε ετούτη τη ζωή και γιατί ο επαγγελματικός τομέας είναι το The Walking Dead με πρωταγωνιστή το Harvey Specter.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί τα στρατόπεδα αλλάζουν πιο γρήγορα και από την Μιμή Ντενίση στο Παρά Πέντε (fyi: 28.41′).

Είναι ιδανικός: Για να φάτε, να πιείτε, να παραγγείλετε καφέδες.

*Αν γίνετε και φίλοι φίλοι, εννοείται είναι το ιδανικότερο σενάριο.

Ο ‘fit’

 

Ο γνωστός και ως ‘σήμερα έτρεξα δύο μαραθώνιους’.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Ένα και ένα κάνουν δύο. Το νους υγιής εν σώματι υγιή πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνει φιλοσοφία ζωής σου και όσο περισσότεροι υπάρχουν τριγύρω να στο θυμίζουν τόσο το καλύτερο. Άσε που είναι και λιγότερο βαρετό. Άσε που σου δίνει και ένα επιπλέον κίνητρο. Έχω και άλλα ‘άσε’ αλλά πιστεύω φτάνουν.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί θα σε μαζεύουμε με το κουταλάκι. Και η υγεία, τη θέλει τη ρέγουλα της.

Είναι ιδανικός: Για να σου προτείνει το καλύτερο brunch. Όχι αλήθεια. Δες το Instagram του.

Ο γείτονας-παλαιός συμμαθητής

 

Ο γνωστός και ως ‘χαθήκαμε ρε συ’.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Θα μάθεις όλα τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, του σχολείου, της πολυκατοικίας. Άσε που, εντάξει, λίγη νοσταλγία δεν κάνει κακό. Λίγη, το τονίζουμε.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί θα μάθει και τα δικά σου κουτσομπολιά η γειτονιά, το σχολείο, η πολυκατοικία. Αλλά κυρίως γιατί συνήθως πρόκειται για τον τύπο που δεν έχει και πολλούς φίλους, μένει με τη μάνα του και δεν έχει κοπέλα. Αλήθεια, δεν ξέρω γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις αυτών των τύπων έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Να ρωτήσουμε την Τένια Μακρή.

Είναι ιδανικός: Για να σου δανείσει ζάχαρη, να σου δώσω λίγο από το γλυκό που έφτιαξε η μαμά του, να κάνει τα στραβά μάτια που ακόμα δεν έχεις πληρώσει το νοίκι.

Ο τυπικός

Ο γνωστός και ως σπασίκλας.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Ειδικά αν ανήκεις στην περίπτωση του ζαμανφουτίστα, πρέπει να έχεις κάποιον να σου κρατάει τα λουριά και να σου στέλνει μηνύματα υπενθύμισης του στυλ: ‘Έχει γενέθλια η κοπέλα σου’, ‘έχεις ραντεβού για δουλειά στις 8’.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί τον ψυχαναγκασμό δεν τον γλιτώνεις. Άσε που, αν σκοπεύεις να τον στήσεις, λογικά θα πεθάνεις για να γλιτώσεις την γκρίνια του.

Είναι ιδανικός: Για το πρώτο σου ραντεβού με κοπέλα.

Ο ευρηματικός

 

Ο γνωστός και ως ‘ό,τι του φανεί’.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Είναι ο μόνος που θα σε ξεκουνήσει να πας καμιά εκδρομή της προκοπής. Άσε που θα στα έχει και όλα οργανωμένα. Άσε που λογικά, οι προτάσεις του θα είναι οι ιστορίες ζωής που θα αφηγείσαι στα εγγόνια σου.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί μπορεί να βρεθείς από το πουθενά να τρως αυγά μυρμηγκιών πίνοντας τεκίλες. Και καλά το δεύτερο, αλλά το πρώτο;

Είναι ιδανικός: Αν νιώθεις ότι η ζωή σου έχει βαλτώσει. (πόσο ατάκα Λάμψης ήταν αυτή)

Ο πολυτεχνίτης

 

Ο γνωστός και ως ‘πιάνουν τα χέρια του’ ή ‘βλέπω tutorial στο Youtube’.

Να τον έχεις από κοντά γιατί: Οι μετακομίσεις δεν είναι του φόρτε σου αλλά πρέπει να γίνουν. Όπως οι λάμπες του μπάνιου, πρέπει να αλλάξουν. Όπως το τραπέζι από τα ΙΚΕΑ πρέπει επιτέλους να μπει στο σαλόνι. Συναρμολογημένο.

Μην πιάσετε και κοριούς: Γιατί θα καταλήξεις να περνάς τα βράδια σου παρακολουθώντας βίντεο στο Youtube. Πιο άκυρα και από αυτά.

Είναι ιδανικός: Αν εσύ είσαι ο ερημοσπίτης, στην ομώνυμη ταινία.

*υ.γ.: Ο φίλος από το στρατό είναι φίλος ζωής. Δεν έχει θέση σε αυτό το κείμενο.