Aris Oikonomou/ SOOC
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε εικόνες – Η μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στα Προπύλαια

Στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, καλλιτέχνες και εργατικά σωματεία για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

H μεγάλη συγκέντρωση-διαμαρτυρία για «να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού» το βράδυ της Δευτέρας (13/05) στα Προπύλαια, πραγματοποιήθηκε και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαζί με καλλιτέχνες, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς, έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο.

Οι χιλιάδες συμμετέχοντες στην ολονύκτια διαμαρτυρία, άφησαν φαναράκια στον ουρανό και ζήτησαν να «σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», «να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας», «να αναγνωριστεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος», «η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ», «να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο» και «να γυρίσει πίσω η Φρεγάτα Ύδρα».

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν επίσης φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της Μπολόνια, του Μάντσεστερ, της Κοπεγχάγης, του Παρισιού, του Βερολίνου και της Κύπρου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα χόρεψαν έναν χορό από την πατρίδα τους, λέγοντας πως «ο λαός αυτός δεν θα σκύψει το κεφάλι!».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών δημιούργησαν μια μεγάλη τοιχογραφία βασισμένη στην αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού μοίρασε φαγητό στους παρευρισκόμενους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το «ευχαριστώ» της Παλαιστίνιας Suzan Tayseer Salam, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων που σε τηλεφωνική επικοινωνία ένωσε τη φωνή της με τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια.

Το μήνυμα της Suzan Tayseer Salam

«Από την Παλαιστίνη σας καλώ να δυναμώσουμε τον αγώνα ακόμα περισσότερο, να υψώσουμε δυνατά τις φωνές μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η επίθεση κατά της Παλαιστίνης και της Λωρίδας της Γάζας, ιδιαίτερα εναντίον της Ράφας.

»Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, αυτή τη στιγμή στη Ράφα, δηλαδή στο 20% μιας έκτασης όσο η ‘Ανδρος, έχουν συγκεντρωθεί 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την πείνα και τις επιδημίες».

Κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε πως «αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι ένα έγκλημα σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, Ισραήλ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δολοφονούν τον λαό της Παλαιστίνης. Ό,τι και να κάνουν εμείς δεν θα υποκύψουμε, η Παλαιστίνη δεν θα υποκύψει, λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Ραχίμ Σίχα, Παλαιστίνιος φοιτητής, εκ μέρους της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Η κατάσταση στην πατρίδα μας είναι δραματική! Καθημερινά εικόνες από σφαγιασμένα παιδιά και γυναίκες έρχονται στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας μόνο λίγα από τα κτηνώδη εγκλήματα που διαπράττει η δολοφονική μηχανή του Ισραήλ».

Στην ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια βρέθηκε και η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές μας, γινόμαστε όλοι μαζί ο κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας που ξεσηκώνεται και στη χώρα μας αλλά και σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού».