Κωνσταντίνος Μπαντούνας
TIKTOK

Σοφία Δαούλη vs Αντώνιος Κωνσταντίνου: Συγκρίναμε τις viral φωνές του TikTok

Σημειώσαμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, τη σκηνική τους παρουσία και, εντελώς αντικειμενικά, αναδείξαμε τον νικητή.

Στην κοσμική αυγή του TikTok, εκεί όπου ένα βίντεο μπορεί να σε κάνει φλεγόμενο αστέρα και μία λάθος εκτίμηση μπορεί να σε ρίξει στη μαύρη τρύπα του #cancel. Εκεί βρίσκουμε τον Αντώνιο Σπύρου Κωνσταντίνου και τη Σοφία Δαούλη, τις δύο viral φωνές της πλατφόρμας να αποφεύγουν υποδειγματικά τα βαρυτικά πεδία, εκτοξεύοντας τις προβολές τους στο άπειρο του ελληνικού ίντερνετ.

Οι δυο τους μπήκαν σφήνα ανάμεσα στους λαμπερούς content creators και τις ακριβές παραγωγές τους, παραδίδοντας μαθήματα για το πώς ένας απλός χρήστης των social media, που δεν βιοπορίζεται από αυτά, μπορεί από το δωμάτιo ή την κουζίνα του σπιτιού του να κατακτήσει δίκαια μια θέση στο καθημερινό μας σκρόλινγκ.

Ο Αντώνιος (antonisk77), ως πιο παλιός και με χρόνια παρουσία στο YouTube, μετράει 63.2K ακόλουθους και 2.1Μ likes ενώ η Σοφία, με το μικρόφωνο να αποτελεί πλέον προέκταση του χεριού της και το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους 47.5K ακόλουθους και τα 1.2M likes. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, συνεργάστηκαν και τραγούδησαν το ZARI της Μαρίνας Σάττι:

 

Σε αυτό το κείμενο, οι φωνές τους συγκρούονται, με τα υπέρ και τα κατά τους, αφήνοντας πίσω ένα νέφος αυθεντικότητας το οποίο αποδεικνύεται πιο ισχυρό από τα σωστά κομμένα βίντεο των influencers, τον σωστό φωτισμό και την κρυστάλλινη ακουστική που θα ζήλευε μέχρι και ο αείμνηστος Steve Albini.

Έτσι, λοιπόν, τοποθετήσαμε under the microscope τα προφίλ τους στο TikTok, συγκρίναμε τις φωνές τους, σημειώσαμε τα δυνατά τους σημεία, υπογραμμίσαμε με κόκκινο στυλό τα αδύναμα, εξετάσαμε τη σκηνική τους παρουσία και, εντελώς αντικειμενικά, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον νικητή από αυτή τη μάχη των παλλόμενων φωνητικών χορδών και των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων.

Δεν ήταν εύκολο, πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε από τη στιγμή που και οι δύο είναι συμπαθέστατοι;

Αντώνιος Σπύρου Κωνσταντίνου

Ξεκινάμε με τον παλιό, βγάζουμε το καπέλο μας (χοπ!) και με ένα ελαφρύ σκύψιμο του κορμού μας δείχνουμε τον σεβασμό μας στον Κύπριο antonisk77. Η επιλογή και η σειρά των κομματιών είναι τυχαία. Η επιτυχία του, από την άλλη, μόνο τυχαία δεν είναι.

Unique – Rack

Flashing Lights – Kanye West

Τα παπάκια στη σειρά

Νοικιάστηκε – Κατερίνα Λιόλιου

Τι κρατάμε και τι αφήνουμε: Ο Αντώνιος Σπύρου Κωνσταντίνου, χωρίς καμία αμφιβολία, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Με την ίδια άνεση ερμηνεύει Rack, Kanye West, Κατερίνα Λιόλιου μέχρι και γνωστά παιδικά τραγούδια, κάτι που μας αρέσει πολύ. Πειραματίζεται, νιώθει παιδί και παράλληλα ένας άντρας βαρύς που θρηνεί τον έρωτα (ή το σπίτι) της ζωής του μετά από έναν αναπάντεχο χωρισμό.

Από φωνή, για να είμαστε δίκαιοι, δεν σκίζει όμως σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνει και καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του με την σκηνική του παρουσία. Για την ακρίβεια, με την επιβλητική του παρουσία.

Στα περισσότερα ξεκινήματά του, όταν προσπαθεί δηλαδή να πατήσει στις μελωδίες και να συγχρονιστεί με τους στίχους, μοιάζει αρκετά με τον Τrevor George Smith Jr aka Busta Rhymes. Αυτό είναι καλό και κακό ταυτόχρονα καθώς ναι μεν δείχνει ένα μέρος των δυνατοτήτων του, όμως γίνεται ξεκάθαρο πως δεν έχει «δουλέψει» το κομμάτι.

Ο Αντώνιος Σπύρου Κωνσταντίνου χάνεται μέσα στο λαβύρινθο του υπέρμετρου ενθουσιασμού του, πάντα όπως βρίσκει τη δύναμη να βγει από αυτόν θριαμβευτής, σκορπίζοντας θετική ενέργεια στον κόσμο του TikTok.

Σοφία Δαούλη

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την έχει πάρει κάπου το μάτι σου (ή το αφτί σου), άσχετα με το αν την ακολουθείς ή όχι. Η Σοφία Δαούλη έχει αποκτήσει πλέον ένα σταθερό fan base καθώς κάνει πράξη κάθε τους επιθυμία με τις παραγγελιές που δέχεται.

Σήμερα είναι η μέρα μου – Μάκης Δημάκης

Sukarie – Trannos

Σιγά το πράγμα – Αναστασία

Θα πάρω τα βουνά – Έφη Θώδη

Τι κρατάμε και τι αφήνουμε: Τραγουδάει ακαπέλα και αυτό από μόνο του, είναι κάτι. Η φωνή της είναι καλή ενώ παράλληλα, δημιουργεί με το στόμα της ήχους από κρουστά και μπουζούκι (το ακούτε και στο Σήμερα είναι η μέρα μου). Φαίνεται, δηλαδή, πως στον ελεύθερό της χρόνο και όταν δεν τραγουδάει, κάνει beatboxing. Μας αρέσει επίσης ο τσαμπουκάς της, ο τρόπος που διεκδικεί αυτά που της ανήκουν. Για παράδειγμα, στο σχόλιο «δες το μήνυμα που σου έστειλα», απάντησε «δεν είδα το like σου πρώτα».

Το ρεπερτόριο είναι κάπως μονότονο, δεν ρισκάρει ιδιαίτερα ενώ κάθε φορά που δείχνει να πιέζεται, τραγουδάει το ZARI της Μαρίνας Σάττι ώστε να κερδίσει εύκολα views. Βέβαια, κάθε τραγούδι το φέρνει στα μέτρα της και το κάνει δικό της -όποιο κι αν είναι αυτό. Η σκηνική της παρουσία περνάει απαρατήρητη και το μικρόφωνο, έτσι έρημο, δεν είναι αρκετό.

Φοβόμαστε μην «καεί» από τη συνεχόμενη παραγωγή. Ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει κάπως πιο επιλεκτική και να μη κάνει τη χάρη στους χρήστες που της γράφουν «αφιερωμένο από τον Μάριο Νίφορας τον Σλατίνο στον Αλβανό Παπακ».

And the winner is…

Δυστυχώς, σε αυτή τη ζωή υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μην ξεχνάμε, όμως, πως και ο ηττημένος έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, άσχετα αν αναγκάζεται να βλέπει την ιδρωμένη πλάτη του πρώτου.

Ο Αντώνιος Σπύρου Κωνσταντίνου χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά και πρέπει, επιτέλους, να βρει τη δική του ταυτότητα. Είμαστε βέβαιοι πως αργά ή γρήγορα θα τη βρει διότι είναι κρίμα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Μπορεί η Σοφία Δαούλη να είναι πιο νέα στο χώρο, όμως σε αντίθεση με τον antonisk77 μοιάζει πιο έτοιμη και πιο ώριμη. Ξέρει πότε να δώσει και πότε να κάνει πίσω και με μοναδικό της όπλο την εξαιρετική της φωνή, κέρδισε σχετικά εύκολα αυτή την μουσική κόντρα που μόνο καλό μπορεί να τους κάνει. Το μόνο που λείπει για να ολοκληρωθεί το παζλ της επιτυχίας της, είναι να κάνει ένα σωστό recruiting με νέους, διψασμένους μουσικούς σαν άλλη Miles Davis και να πλαισιώσει τη μοναδική της φωνή, με όμορφες μελωδίες.