© Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4 ερωτήματα για τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι στη 12χρονη ζητούν απαντήσεις

Γιατί είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος από την Υφυπουργό Εργασίας; Γιατί δεν προστατευόταν καλύτερα ενώ υπήρξαν και παλιότερα απειλές; Τι είδους ψυχολογική υποστήριξη δέχεται; Ποια είναι η σχέση της ΕΛ.ΑΣ με τα κυκλώματα μαστροπείας;

Τον Οκτώβριο του 2022, η υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό έγινε, όχι άδικα, πρώτη είδηση σε όλα τα ελληνικά Μέσα. Τα δεδομένα ήταν το λιγότερο φρικιαστικά: το κορίτσι βιάστηκε κατ’ επανάληψη υπό την απειλή όπλου από τον προαγωγό, ενώ την ίδια περίοδο εκδιδόταν σε παιδοβιαστές έναντι χρηματικού αντιτίμου. Η όλη συνεννόηση γινόταν μέσω social media.

Θα περίμενε κανείς ότι από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα το ανήλικο θύμα θα προστατευόταν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από την επίσημη πολιτεία. Δυστυχώς, τα αυτονόητα δεν έγιναν πραγματικότητα για άλλη μία φορά στην Ελλάδα.

Εδώ και μερικές ώρες, το κοινό ενημερώθηκε με τρόμο ότι η 12χρονη έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι από άγνωστο άντρα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του θύματος. Μάλιστα, το κορίτσι κατάφερε να αμυνθεί φωνάζοντας, τρέποντας έτσι τον δράστη σε φυγή και γλιτώνοντας με ένα τραύμα στο χέρι.

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε ως πολιτεία ένα βάναυσα κακοποιημένο παιδί, την υπόθεση του οποίου γνωρίζει όλη η Ελλάδα, δεν είναι απλά εξοργιστικό.

Είναι επικίνδυνο και δίνει την εικόνα ενός κράτους στα όρια της διάλυσης, μίας χώρας που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τα ίδια τα παιδιά της. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και -κυρίως- ζητούν επίμονα άμεσες απαντήσεις.

Γιατί η Υφυπουργός Εργασίας αποκάλυψε τα στοιχεία του θύματος;

«Προσπαθούμε τόσο καιρό να διαφυλάξουμε τα στοιχεία και τον τόπο διαμονής του παιδιού ως κόρη οφθαλμού, έχω παρακαλέσει όλους τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές προσωπικά και ενώ προσπαθούμε να προστατέψουμε το παιδί με νύχια και με δόντια, έρχεται η υφυπουργός και αποκαλύπτει πού βρίσκεται η 12χρονη, σε ποιο σχολείο πηγαίνει η ίδια και ο αδελφός της» κατήγγειλε, τον περασμένο Ιανουάριο, η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Ασπασία Ταραχοπούλου.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: κανείς δεν υπαινίσσεται δόλο στα λεγόμενα της Δόμνας Μιχαηλίδου. Ήταν όμως μία στιγμή επικίνδυνης αμέλειας, όπως φαίνεται στο πιο πάνω βίντεο, για την οποία δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική απάντηση/τεκμηρίωση.

Γιατί δεν προστατευόταν καλύτερα το θύμα;

Η επίθεση με το μαχαίρι φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η 12χρονη δεχόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απειλές από αγνώστους.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις με πέτρες στο σπίτι της, όπως είχε καταγγείλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ενώ η νομική υπεράσπιση κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερα ύποπτα περιστατικά (όπως για παράδειγμα άσεμνες χειρονομίες εις βάρος του θύματος και των αδελφών της).

Όταν υπάρχουν τόσες πολλές ενδείξεις για άμεσες και έμμεσες απειλές, πώς είναι δυνατόν να φτάνουμε μέχρι την επίθεση με μαχαίρι ενάντια σε ένα ανήλικο κακοποιημένο κορίτσι;

Η επικίνδυνη ανικανότητα των υπεύθυνων της ΕΛ.ΑΣ είναι το καλύτερο σενάριο σε αυτήν την περίπτωση.

Πώς υποστηρίζεται ψυχολογικά η 12χρονη;

Ακόμα όμως και σε έναν τομέα όπου δεν εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα, η υπόθεση της 12χρονης φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

Καταρχάς, η νομική υπεράσπιση καταγγέλλει ότι για τους πρώτους 3 μήνες το κορίτσι δε δεχόταν καμία ψυχολογική υποστήριξη.

Ακόμα όμως και τώρα, τόσο καιρό μετά, η 12χρονη είναι αναγκασμένη να διανύει 50 χλμ. για να δει παιδοψυχολόγο, μόλις μία φορά την εβδομάδα, και μάλιστα με τα έξοδα να καλύπτονται από την οικογένειά της.

Τι σχέση έχει η αστυνομία με τα κυκλώματα μαστροπείας;

 

Η υπόθεση της Greek Mafia απασχόλησε πρόσφατα την κοινή γνώμη Στο επίκεντρό της βρέθηκαν απόστρατοι ανώτατοι αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονταν να διατηρούν κύκλωμα προστασίας για χαρτοπαικτικές λέσχες και οίκους ανοχής.

Σε έναν τέτοιον οίκο ανοχής οδηγούσε και ο προαγωγός το θύμα της υπόθεσης του Κολωνού. Τελικά, για την υπόθεση της Greek Mafia κρίθηκαν όλοι αθώοι, καθώς η κατηγορία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε παρακολουθήσεις οι οποίες όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν τηρούσαν όλες τις προδιαγραφές νομιμότητας.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι με βάση τα στατιστικά και έρευνες του Συνήγορου του Πολίτη είναι πολύ πιο συχνό παρά σπάνιο οι αστυνομικοί να αθωώνονται στα ελληνικά δικαστήρια ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να πέφτουν στα μαλακά.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο αυτό ερώτημα συνοψίζει άλλα δύο ερωτήματα: τι σχέση μπορεί να έχει το κύκλωμα της Greek Mafia με την υπόθεση του Κολωνού καθώς και πόσο διαβρωμένοι είναι εκείνοι που καλούνται να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται την ΕΛ.ΑΣ.

Άλλωστε, η αστυνομική διαφθορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Το γεγονός όμως ότι σχεδόν ποτέ δεν υπάρχουν σοβαρές καταδίκες για αστυνομικούς που παραβαίνουν το καθήκον τους αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.