© Massimo Paolone/LaPresse/ZUMA Press/VISUALHELLAS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Galeazzo Bignami, o νέος Υφυπουργός της Ιταλίας με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο

Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Meloni αποκαλύπτεται σιγά-σιγά.

«Ξύπνα Μπολόνια, προτού να είναι αργά» δήλωνε χαρακτηριστικά το 2018, όπως διαβάζουμε σε έκθεση του αμερικανικού State Department σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, ο τότε βουλευτής του Forza Italia, Galeazzo Bignami, αναφερόμενος σε κατασκήνωση που διοργάνωσε το Ισλαμικό Κέντρο της Πόλης. Οι δηλώσεις του βουλευτή έριχναν λάδι στη φωτιά· οι μισαλλόδοξοι διαδηλωτές δεν είχαν καμία διάθεση να ανοίξουν διάλογο, και απλά περίμεναν κρατώντας πλακάτ με τις ενδείξεις «Κανένα τζαμί» και «Μπολόνια Χριστιανική, ποτέ Μουσουλμανική».

Αυτή είναι μία τυπική στιγμή από την πολιτική σταδιοδρομία του νέο Υφυπουργού Υποδομών της κυβέρνησης Meloni. O Galeazzo Bignami, γιος ιστορικού στελέχους της (άκρας) Δεξιάς της Μπολόνια, δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Τώρα, μάλιστα, καρπώνεται τη δουλειά του αναλαμβάνοντας υπουργική θέση δίπλα στον Matteo Salvini.

Άλλωστε, πάντα βρισκόταν δεξιότερα της Δεξιάς και όταν βρήκε την ευκαιρία να μεταπηδήσει από το «μετριοπαθές» Forza Italia (σ.σ: εδώ που φτάσαμε, έτσι μοιάζει το κόμμα του Silvio Berlusconi) στα πολύ πιο σκληροπυρηνικά Αδέλφια της Ιταλίας, το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η ρατσιστική του ατζέντα περιλαμβάνει και ευφάνταστες δράσεις όπως, για παράδειγμα, το να μαρκάρει τα κουδούνια των ξένων ενοικιαστών στα διαμερίσματα της πόλης του λες και οι τελευταίοι είναι κάποιου είδους μίασμα.

Ιδανικός, δηλαδή, για στέλεχος στο alt-right κόμμα της Giorgia Meloni, το οποίο -όσο και αν διατυμπανίζουν το αντίθετο τα μέλη του- έλκει την πολιτική του καταγωγή από το κόμμα του φασίστα Benito Mussolini.

H επίμαχη φωτογραφία

Όλα αυτά ήταν απλές ενδείξεις για τη μετα-φασιστική του ιδεολογία και δράση. Λίγες ώρες όμως πριν, ο βουλευτής του Partito Democratico, Marco Furfaro, ανάρτησε και μία περισσότερο απτή απόδειξη: ο Galeazzo Bignami να φορά με περηφάνια τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η επίμαχη φωτογραφία κυκλοφορεί στα social media (είχε συμβεί και παλιότερα, το 2016), τότε όμως ο Bignami δε βρισκόταν σε θέση υφυπουργού. Ο ίδιος, βέβαια, αποκηρύττει μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε σχέση με τον φασισμό-ναζισμό ενώ προσπαθεί να καλύψει τη θέση του λέγοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από μία «αποτυχημένη πλάκα» σε ένα bachelor πάρτι.

Φυσικά, όλες αυτές οι αρνήσεις αλλά και το γεγονός ότι σύσσωμο το κόμμα της Giorgia Meloni προσπαθεί να κόψει τους δεσμούς με το φασιστικό του παρελθόν, δεν είναι κάτι νέο για εμάς.

Λίγα χρόνια πιο πριν, ο Ηλίας Κασιδιάρης και τα ναζιστικά τατουάζ του προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν «είναι αυτό που νομίζουμε», όπως αντίστοιχα ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρνιόταν πεισματικά ότι θαύμαζε τον Αδόλφο Χίτλερ, παρά το γεγονός ότι είχε αρθρογραφήσει υπέρ του πάρα πολλές φορές στα περιοδικά της Χρυσής Αυγής.

Η βασική διαφορά όμως είναι ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας καλύπτουν πολύ καλύτερα τα ίχνη τους, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως μία πολιτική δύναμη που έχει σκοπό να «νοικοκυρέψει» την Ιταλία φορώντας κοστούμι. Δεν θυμίζουν με άλλα λόγια τους μπράβους της Χρυσής Αυγής. Και ακριβώς για αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι.