2021/AP Photo/Alastair Grant
PROFILE

Keir Starmer, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός που κανείς δεν ξέρει τι πρεσβεύει

Όλοι ελπίζουν σε μεταρρυθμίσεις, σε έναν Tony Blair του 2024 χωρίς το βάρος ενός πολέμου στην πλάτη του. Όλοι μπορούν να ονειρεύονται, σωστά;

Πίσω στο 1997, την τελευταία φορά που η Βρετανία αντικατέστησε μια συντηρητική κυβέρνηση με μια εργατική, ο τότε νέος πρωθυπουργός Tony Blair, δήλωσε: «Μια νέα αυγή ξημέρωσε, έτσι δεν είναι;».

Μετά το Brexit, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει το αστραφτερό Atlantic, η πολιτική στη Βρετανία είναι ένα σόου που αποτελείται από κλόουν και με την εκλογή του Keir Starmer την Πέμπτη (4/07), οι πολίτες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να το τσίρκο να πάει παρακάτω. Για ακόμη μια φορά, «Μια νέα αυγή ξημέρωσε». Θα είναι, όμως, διαφορετική από την προηγούμενη;

Επίσημα αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη αλλά το exit poll δείχνει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Nigel Farage 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Ο Keir Starmer, o μεγάλος νικητής, είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια μικρή πόλη της νότιας Αγγλίας και πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νίκη του στις 4 Ιουλίου ήταν «καθαρή». Ωστόσο, οι Βρετανοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύει. Πώς γίνεται, λοιπόν, ένας πολιτικός που οι προθέσεις του είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό να εκλεγεί -και μάλιστα άνετα- πρωθυπουργός;

Η πολιτική του καριέρα δεν έχει κλείσει δεκαετία. Για την ακρίβεια, μετράει εννέα χρόνια και από τότε που αναδείχθηκε σε ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, οδήγησε το κόμμα του από τη χειρότερη εκλογική ήττα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, στο να γίνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Βρετανία.

Οι αντίπαλοί θεωρούν πως η νίκη του οφείλεται στην ανορθόδοξη πολιτική των Tories τα τελευταία πολλά χρόνια και όχι στον ίδιο. Κι όμως, στα 61 του χρόνια, ο Starmer έχει μια ιστορία να πει.

Το παρελθόν και τα πρώτα πολιτικά βήματα του Keir Starmer

Του έδωσαν το όνομα του Keir Hardie, του πρώτου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Αυτό, από μόνο του, πουλάει επικοινωνιακά. Ο πατέρας του ήταν ένας ταπεινός και λιγομίλητος κατασκευαστής εργαλείων. Ο Starmer, μάλιστα, αναφέρεται τόσο συχνά στο επάγγελμα του πατέρα του που ακόμα και οι ψηφοφόροι του τον κοροϊδεύουν. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα, με την εξουθενωτική πάθηση της νόσου Still να την ταλαιπωρεί.

Οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν εξαιρετικές, τα αδέρφια του τον αποκαλούσαν “Superboy” και τελικά, μεγάλωσε για να γίνει δικηγόρος.

Ήταν σοσιαλιστής, μεταπηδώντας στην πιο soft αριστερά, και όταν ο πιο hard αριστερός ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn «έπεσε» το 2019, ο Starmer έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος δίνοντας δέκα (υπερβολικά αριστερές γι’ αυτό που πραγματικά είναι) υποσχέσεις για να προσελκύσει τους οπαδούς του προκατόχου του.

Τα κατάφερε. Ο Superboy, το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να πετάξει αυτές τις υποσχέσεις στα σκουπίδια. Eκτός από την τελευταία: Να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τους Άγγλους, το έκανε γι’ αυτό άλλωστε και επιβραβεύτηκε.

Τι είναι, τελικά, ο Keir Starmer;

Σε δημοσκόπηση της Ipsos τον περασμένο μήνα, ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων (περίπου οι μισοί) δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τι εκπροσωπεί, ενώ οι συνεργάτες του τον θεωρούν έναν αρκετά κλειστό άνθρωπο. Όπως φαίνεται, αυτό λειτούργησε υπέρ του, όπως και το απλό, αλλά to the point προεκλογικό σύνθημα «Αλλαγή».

Είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά (δεν έχει αποκαλύψει τα ονόματά τους) και μια γάτα. Αυτά. Από εκεί και πέρα, περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο βιβλίο του Tom Baldwin (πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Εργατικών) ο οποίος τον χαρακτηρίζει δραστήριο και αδυσώπητο. «Δεν πρόκειται να εμπνεύσει τον κόσμο με μεγάλες ομιλίες. αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να διορθώσει τα πράγματα».

Όσοι τον ψήφισαν, ελπίζουν σε μια μεταρρυθμιστική διάθεση, σε έναν Tony Blair του 2024 χωρίς το βάρος ενός πολέμου στην πλάτη του. Γενικότερα, όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται, σωστά; Το θέμα είναι να αντέξει κι αυτό γιατί είναι αμείλικτος όσον αφορά τα εσωτερικά του κόμματός του, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει τους απαραίτητους φίλους να τον στηρίξουν.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας των Εργατικών, ο Starmer βρίσκεται πιο κοντά στο κατεστημένο παρά στην Αριστερά και πως το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνησή του, είναι να αποκαταστήσει την εξουσία του κατεστημένου που αφήνουν πίσω τους οι συντηρητικοί και όχι να την αμφισβητήσει.

Μια πολιτική ασάφεια περιβάλλει λοιπόν τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος επιμένει ότι θα τους υπηρετήσει όλους το ίδιο. Οι άγνωστες προθέσεις ενός πολιτικού μοιάζει πλέον με μόδα, με μια συνταγή επιτυχίας. Οι μόδες, ωστόσο, αλλάζουν γρήγορα και συνταγές επιτυχίας δεν είναι για όλους οι ίδιες.

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικά τραυματισμένος Rishi Sunak θα απευθύνει την τελευταία του ομιλία μετά τη συντριπτική ήττα των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές.