AP Photo Andrew Harnik
ΑΜΕΡΙΚΗ

Όλες οι οικονομικές απολαβές του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Από τον ετήσιο μισθό, μέχρι τα επιδόματα διασκέδασης. Το να είσαι πλανητάρχης έχει και τα πλεονεκτήματά του.

Μετά από την πιο περιπετειώδη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Donald Trump είναι έτοιμος να παραδώσει (αν όλα πάνε καλά) το οβάλ γραφείο του στον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής, τον Joe Biden. Μαζί με το κύρος της θέσης του πλανητάρχη, όμως, θα του παραχωρήσει και μια σειρά από οικονομικές απολαβές, τις οποίες απολαμβάνει κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σίγουρα, μιλάμε για μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται 24/7, ενώ ενημερώνεται (σχεδόν) για οτιδήποτε γίνεται πάνω στον πλανήτη. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες, όχι μόνο εντός της χώρας του, αλλά και έξω από αυτή.

Φυσικά, η λέξη «διακοπές» δεν υπάρχει στον λεξιλόγιο. Ακόμη και όταν δεν βρίσκεται στο γραφείο του, ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να δουλεύει, ενώ μην ξεχνάμε πως κατοικεί (για όσο διαρκεί η θητεία του), δίπλα ακριβώς από τον χώρο εργασίας του. Για όλα αυτά, όμως, αποζημιώνεται. Και μάλιστα πλουσιοπάροχα.

Ο εξαψήφιος μισθός του Προέδρου

Το Κονγκρέσο εδώ και περίπου 20 χρόνια (από το 2001) υπέγραψε τον διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών του Προέδρου των ΗΠΑ. Έτσι από τα 200.000 δολάρια ετησίως που εισέπρατταν μέχρι τότε, η αμοιβή ανέβηκε στις 400.000 και διατηρείται εκεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα με τον μισθό, βέβαια, ο Πρόεδρος εισπράττει έξτρα 50.000 δολάρια ετησίως για προσωπικά του έξοδα, 100.000 δολάρια ετησίως ως ταξιδιωτικό μπάτζετ και άλλα 19.000 δολάρια ως επίδομα διασκέδασης. Αν και για τον μισθό του πληρώνει κανονικά φόρους, τα υπόλοιπα επιδόματα είναι αφορολόγητα.

Η διαμονή στον Λευκό Οίκο

An American flag flies above the White House in Washington, Saturday, Jan. 9, 2021. (AP Photo/Patrick Semansky) AP Photo / Patrick Semansky

Εντάξει, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να είσαι Πρόεδρος είναι και το νέο σου σπίτι. Ο Λευκός Οίκος φιλοξενεί κάθε εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ από το 1792 και διαθέτει 132 δωμάτια, γυμναστήριο, πισίνα, γήπεδο τένις, μέχρι και διαδρόμους μπόουλινγκ.

Ειδικό μπάτζετ διακόσμησης

Όταν μια προεδρική οικογένεια μετακομίζει στον Λευκό Οίκο, είναι λογικό να θέλει να τον κάνει «δικό» της, αφού θα αποτελέσει την κατοικία της τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια. Έτσι, κάθε φορά που έχουμε αλλαγή Προέδρου, στον λογαριασμό του πιστώνονται 100.000 δολάρια ως έξοδα διακόσμησης.

Πολλές φορές βέβαια, τα 100.000 δολάρια δεν φτάνουν ούτε για τις μικροαλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει μια οικογένεια κι έτσι συμπληρώνουν κι από την τσέπη τους αρκετά χρήματα. Στην περίπτωση του Donald Trump για παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NBC, το ποσό που δαπανήθηκε για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου έφτασε τα 1.75 εκατομμύρια δολάρια.

President Donald Trump and first lady Melania Trump walk out of the Oval Office and towards the Rose Garden of the White House, Tuesday, Nov. 24, 2020, in Washington, to pardon Corn, the national Thanksgiving turkey. (AP Photo/Susan Walsh) AP Photo / Susan Walsh

Το προσωπικό στη διάθεσή τους

Εκτός από τα υλικά αγαθά που απολαμβάνουν οι νέοι Πρόεδροι, έχουν και έναν «στρατό» από κόσμο να τους εξυπηρετεί σε ό,τι χρειαστούν. Περίπου 100 άτομα κατοικούν μόνιμα στον Λευκό Οίκο, από σεφ και σερβιτόρους, μέχρι κηπουρούς, υδραυλικούς και άτομα των Mυστικών Υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ οφείλουν να προστατεύουν κάθε εκλεγμένο Πρόεδρο για όλη του τη ζωή, ακόμη και μετά τη θητεία του, ενώ το ίδιο κάνουν και για τα παιδιά τους μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 16 ετών.

Ο στόλος του Προέδρου

With Air Force One in the foreground, President Donald Trump speaks at a campaign rally at Reading Regional Airport, Saturday, Oct. 31, 2020, in Reading, Pa. (AP Photo/Alex Brandon) AP Photo / Alex Brandon

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κάνει τις μετακινήσεις του ως απλός θνητός. Αν θελήσει, λοιπόν, να πάει κάπου οδικώς θα το κάνει με το «Beast», την προεδρική λιμουζίνα-τέρας, που αντέχει σε επίθεση από σφαίρες μέχρι πυραύλους. Αν τώρα θέλει να «πετάξει» σε κάποιον προορισμό, έχει στη διάθεσή του το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, ένα ειδικά κατασκευασμένο Boeing 747-200B, στο οποίο απολαμβάνει μπόλικες ανέσεις.

Σύμφωνα με το CNN, το κόστος μιας ώρας πτήσης με το Air Force One φτάνει τις 200.000 δολάρια. Τέλος, έχει στη διάθεσή του και το Marine One, ένα ελικόπτερο, που ακολουθεί τον Πρόεδρο όπου κι αν βρίσκεται και μπορεί να επιχειρήσει αποστολές διάσωσης.

Διασκέδαση και εξοχικό

Μπορεί όπως είπαμε η λέξη «διασκέδαση» να αποτελεί άγνωστη λέξη στο πρόγραμμα ενός Προέδρου των ΗΠΑ, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο Λευκός Οίκος δεν είναι εξοπλισμένος για παν ενδεχόμενο. Αν θελήσει κάποιος Πρόεδρος να παίξει μισή ώρα μπόουλινγκ για παράδειγμα, μπορεί να το κάνει μέσα στο σπίτι του, ενώ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια ταινία στον προσωπικό του κινηματογράφο εντός του Οίκου.

Η αίθουσα Franklin Roosevelt διαθέτει έναν κινηματογράφο 51 θέσεων, αλλά σπάνια βρίσκει χρόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος για ταινία. Παρόλα αυτά, τον απολαμβάνουν περισσότερο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τέλος, μαζί με τον Λευκό Οίκο ο νέος Πρόεδρος παίρνει και τα κλειδιά ενός τεράστιου εξοχικού σπιτιού. Το Camp David, που βρίσκεται στο Catoctin Mountain Park του Maryland, αποτελεί το μοναδικό «σπίτι για τις διακοπές» του Προέδρου. Ακόμη κι εκεί, όμως, έχει το γραφείο του και συνεχίζει τη δουλειά.

Χρήματα για μια ζωή

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ, ένας εκλεγμένος Πρόεδρος εξασφαλίζεται για μια ζωή. Έτσι, αμέσως μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του, απολαμβάνει την προεδρική σύνταξη, η οποία φτάνει περίπου τα 200.000 δολάρια ετησίως. Επίσης, αν κάποιος πρώην Πρόεδρος θελήσει έξτρα χρήματα για κάποιο γραφείο του παράδειγμα, μπορεί να τα πάρει, όπως έκανε ο George W. Bush το 2015 εισπράττοντας 1 εκ. δολάρια για το νέο του γραφείο.

Και επειδή γράψαμε ότι «εξασφαλίζεται για μια ζωή», να συμπληρώσουμε εδώ πως αν πεθάνει κάποιος νυν ή πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ή ακόμα και κάποιο κοντινό μέλος της οικογένειάς τους, τότε το κράτος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της κηδείας τους, η οποία γίνεται με στρατιωτικές τιμές.