ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο M. Night Shyamalan και το διαχρονικό twist της ‘Έκτης Αίσθησης’

Μία εικοσαετία μετά, θυμόμαστε την πιο πολυσυζητημένη ταινία του '99 και την ανατροπή που έγινε μαζικό φαινόμενο, μαζί με αποκλειστικές δηλώσεις του ίδιου του Shyamalan για τα twists και τις αποτυχίες του.

Υπήρξε άνθρωπος που δεν είπε κάποια στιγμή στη ζωή του τη φράση “I see dead people”; Το στοιχειωμένο αριστούργημα του M. Night Shyamalan δημιούργησε μια φράση που μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα και μια κλασική ανατροπή που έγινε αντικείμενο του θρύλου. Ο Bruce Willis πρωταγωνιστεί σε ένα από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας του καθώς οι σινεφίλ της εποχής υποδέχτηκαν με τυμπανοκρουσίες τον Shyamalan ως τη νέα μεγάλη ελπίδα του σινεμά είδους. Με την ‘Έκτη Αίσθηση’, ζήσαμε το απόλυτο κινηματογραφικό twist.

Όμως τι κάνει την ανατροπή της ταινίας τόσο αποτελεσματική και γιατί είναι τόσο απαραίτητη; Πώς επηρέασε η επιτυχία του φιλμ την ψυχολογία του δημιουργού της; Γιατί είναι τόσο οργανικά δεμένο το twist με το οικογενειακό δράμα της ιστορίας; Η Μίνα Μπιράκου έρχεται στο στούντιο του Pop για τις Δύσκολες Ώρες και μαζί με τον Θοδωρή Δημητρόπουλο και την Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την διαχρονική δύναμη του θρυλικού twist, για τα Όσκαρ που (δεν) κέρδισε, για τον κόσμο στα μάτια του James McAvoy και για το πόσο παρεξηγήθηκε το ‘Glass’.

Ενώ ακούμε κι από τον ίδιο τον Shyamalan, που μιλάει για τη διαχείριση της αποτυχίας και για τη λειτουργία των ανατροπών στο έργο του.

Και για να πεταχτείς γρήγορα στο σημείο που σε ενδιαφέρει:

  • 3.09: Η “πρώτη” ταινία του Shyamalan, οι καλλιτεχνικές αρχές του και η ‘Έκτη Αίσθηση’ ως μαζικό φαινόμενο.
  • 22.15: Η ερμηνεία της Toni Collette, ο Shyamalan ως σκηνοθέτης ηθοποιών και ο κόσμος στα μάτια του Τζέιμς ΜακΑβοϊ.
  • 34.20: Η ταινία ως θρίλερ και ως δράμα χαρακτήρων.
  • 46.20: Πώς η ανατροπή και η επιτυχία της ταινίας στιγμάτισε την καριέρα του, και πώς ο Shyamalan αποδέχτηκε τον εαυτό του.
  • 1.00.29: Ο Shyamalan μας μιλάει για τη διαχείριση της αποτυχίας και για τη λειτουργία της ανατροπής.
  • 1.13.06: Το τηλεοπτικό άλμα του Shyamalan και η κινηματογραφική αισθητική στην υπηρεσία της TV.

Βρες και κάνε subscribe σε όλα τα Podcast του Oneman εδώSoundcloud/Castbox/Spotify/iTunes/RSS. Στείλε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα στο [email protected].

Βρες τον Θοδωρή Δημητρόπουλο @dark_tyler στο Twitter και το Instagram/ [email protected]

Βρες την Ιωσηφίνα Γριβέα Facebook/ [email protected]

Το αφιέρωμα Class of ’99 συνεχίζεται κάθε εβδομάδα του Οκτώβρη στο POP για τις Δύσκολες Ώρες. Μπορείς να ακούσεις τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς:

CLASS OF ’99:

The Matrix
Eyes Wide Shut (με τον Πάνο Γκένα)
Fight Club (με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο)
Galaxy Quest (με τον Ηλία Κυριαζή)
Notting Hill (με τη Νάνσυ Κωστακοπούλου)
Cruel Intentions (με τον Θωμά Ζάμπρα)
Being John Malkovich (με τον Τζον Μάλκοβιτς)
The Blair Witch Project (με τον Ηλία Αναστασιάδη)
Bonus: Οι σειρές του ’99