ΛΙΣΤΕΣ

Οι 13 ταινίες που θα σαρώσουν το 2020

Από τον λαβύρινθο του Christopher Nolan μέχρι τη λεπίδα της Mulan, αυτές είναι οι ταινίες που θα γεμίσουν τα ταμεία αυτή τη χρονιά.

Παρότι η μικρή οθόνη έχει γίνει πια πολύ σκληρός ανταγωνιστής της μεγαλύτερης (για λόγους που αναλύουμε εδώ), το 2019 έκλεισε με τεράστιες εισπράξεις για το αμερικανικό box office. Χωρίς να σπάσει το ρεκόρ των 11,9 δις δολαρίων του 2018 (για περίπου 4%), η χρονιά που πέρασε να γεμίσει τα ταμεία – με μία όμως παγίδα στο συμπέρασμα. Ο κόσμος πηγαίνει ακόμα σινεμά, αλλά διαλέγει να το κάνει κυρίως για τα μπλοκμπάστερ.

Στην ίδια λογική, καταγράφουμε και προβλέπουμε παρακάτω τις ταινίες του 2020 που περιμένουμε να ισοπεδώσουν το 2020:

BIRDS OF PREY: AND THE FANTABULOUS EMANCIPATION OF HARLEY QUINN

Μπορεί οι κριτικοί να απογοητευτήκαμε από το ‘Suicide Squad’, η αμφιλεγόμενη ταινία ωστόσο ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες για τη DC. Ο breakout χαρακτήρας της Harley Quinn όπως την υποδύθηκε η Margot Robbie αποφάσισε σε εκείνο τέλος να απεξαρτηθεί από τον Joker και έτσι στο ‘Birds of Prey’ θα τη δούμε να συχνάζει με καλύτερες παρέες.

Η ομάδα Birds of Prey έχει υπάρξει διαχρονικά μία από τις πιο αξιόπιστες και διασκεδαστικές στα κόμικ της DC και εδώ θα αποτελείται από τη Harley, τη Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), τη Mary Elizabeth Winstead (The Huntress) και τη Renee Montoya (Rosie Perez). Απέναντί τους θα βρουν τον Ewan McGregor στον ρόλο του ανατριχιαστικού Black Mask, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Cathy Yan του φεστιβαλικού αγαπημένου ‘Dead Pigs’.

Πρεμιέρα: Φεβρουάριος 2020

MULAN

Από όλες τις διασκευές των παραμυθιών της Disney σε live action βερσιόν, η Mulan είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ελπίδες μας για μία απελευθερωμένη, λιγότερο τυποποιημένη, βήμα-βήμα μεταφορά της ορίτζιναλ ταινίας. Το έργο της υποψήφιας για Όσκαρ Niki Caro δεν εμπνέεται μόνο από την ταινία της Disney, αλλά και από το ‘Hua Mulan’. Το λαϊκό κινέζικο τραγούδι για τη θρυλική πολεμίστρια.

Πρεμιέρα: Μάρτιος 2020

NO TIME TO DIE

Η 25η ταινία Bond έρχεται από τον σκηνοθέτη της 1ης σεζόν του ‘True Detective’, Cary Fukunaga, και φαίνεται πως θα είναι η τελευταία για τον Daniel Craig.

Εκτός από τα γνώριμα πρόσωπα των Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear, Ben Whishaw, Lea Seydoux και Jeffrey Wright, το ‘No Time to Die’ θα έχει τον οσκαρικό Rami Malek (Mr. Robot, Bohemian Rhapsody) σε ρόλο κακού και την Lashana Lynch του ‘Captain Marvel’ σε ρόλο της νεότερης πράκτορα με κωδικό όνομα 007.

Θα δούμε τη Lynch και στην πολυαναμενόμενη σειρά ‘Y’.

Πρεμιέρα: Απρίλιος 2020

FAST & FURIOUS 9

Δεν ξέρουμε πια πώς ακριβώς μπορεί να οριστεί η ‘οικογένεια’ των ‘Fast & Furious’, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Τα περισσότερα μέλη της αναμένονται να επιστρέψουν για την ένατη ταινία και ξέρουμε ότι η Cipher (Charlize Theron) έμεινε ζωντανή στο τέλος του ‘Fate of the Furious’, οπότε θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί λόγοι για τσεκούρι και φωτιά.

Πρεμιέρα: Μάιος 2020

BLACK WIDOW

Το ‘Black Widow’ τοποθετείται χρονικά στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του ‘Captain America: Civil War’ και του ‘Infinity War’ και πηγαίνει τη Natasha στη Βουδαπέστη. Αυτό σε περίπτωση που αναρωτιόσουν αν επιστρέφει απ’ τους νεκρούς.

Μαζί της θα δούμε τη Rachel Weisz, τον David Harbour του ‘Stranger Things’ που συνεχίζει την υπερηρωική τουρνέ του μετά το ‘Hellboy’ και την καταπληκτική Florence Pugh (Midsommar, Little Women) που θα έπρεπε να έχει ήδη μία υποψηφιότητα Όσκαρ για το ‘Lady Macbeth’.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Cate Shortland του φεστιβαλικού χιτ ‘Τα Παιδιά του Πολέμου’, ενώ η Scarlett Johansson απολαμβάνει αυτές τις μέρες το Oscar buzz της για το σπαρακτικό ‘Marriage Story’.

Πρεμιέρα: Μάιος 2020

ΚΙ ΑΛΛΗ MARVEL:

Η Natalie Portman είναι ο νέος Thor και άλλα 12 νέα που ισοπέδωσαν το Comic-Con

WONDER WOMAN 1984

Εάν ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας ή το ‘Blue Monday’ στη μουσική επένδυση του παραπάνω τρέιλερ δεν σε έχουν υποψιάσει ακόμα, η τεκνικολόρ νέα στολή της Diana και οι βάτες της δεν αφήνουν περιθώρια. Είμαστε πια στα ‘80s και ήρθε η ώρα για τη Wonder Woman να αντιμετωπίσει την εμβληματική εχθρό της, Cheetah. Θα την υποδυθεί η Kristen Wiig, όσο ο Max Lord του Pedro Pascal θα μηχανεύεται στο μεταξύ υπογείως την επόμενη κίνησή του. Και ναι, ο Chris Pine επιστρέφει στο franchise, θα δούμε σύντομα πώς και γιατί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το πρώτο ‘Wonder Woman’ δεν συνέθλιψε μόνο το παγκόσμιο box office αλλά και τη φόρμουλα του Hollywood που απέφευγε τις γυναίκες πρωταγωνίστριες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αντίστοιχες ταινίες που έχουν ακολουθήσει να πάρουν το πράσινο φως. Δες τη σκηνοθέτη του, Patty Jenkins, να μας εξηγεί πώς τα κατάφερε σε συνέντευξή μας μαζί της, αλλά και την ίδια τη Gal Gadot με τον Chris Pine να μας μιλούν για τη συνεργασία τους και τον αναπολογητικό ρομαντισμό της ταινίας.

Πρεμιέρα: Ιούνιος 2020

SOUL

Ένας καθηγητής Γυμνασίου (Jamie Foxx) που λατρεύει τη τζαζ πέφτει θύμα ατυχήματος που του διαχωρίζει την ψυχή από το σώμα. Η ψυχή του, λοιπόν, μεταφέρεται σε ένα κέντρο εκπαίδευσης για νέες ψυχές που ετοιμάζονται να μπουν ξανά σε σώμα μωρού. Εκεί θα γνωρίσει μία ακόμη ψυχή (Tina Fey) που βρίσκεται για χρόνια παγιδευμένη στο κέντρο.

Μαζί με το πολλά υποσχόμενο ‘Onwards’, η Pixar θα φροντίσει να σε διαλύσει ψυχολογικά και με το ‘Soul’.

Πρεμιέρα: Ιούνιος 2020

ΚΙ ΑΛΛΗ PIXAR:

Στη σειρά: 21 ταινίες της Pixar, από τη χειρότερη στην καλύτερη

TOP GUN: MAVERICK

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την πλοκή του ‘Maverick’, θα έχει πάντως τον Tom Cruise να παίζει βόλεϊ και να καβαλάει ξέφρενα αεροπλάνα και μοτοσυκλέτες. Για τους περισσότερους αυτά θα είναι οι μοναδικές εικόνες που χρειάζονται για να κόψουν εισιτήριο. Μαζί με τον Cruise επιστρέφει ο Val Kilmer στον ρόλο του Iceman, ενώ δίπλα τους θα δούμε την Jennifer Connelly και τον Miles Teller στον ρόλο του γιου του Goose.

Πρεμιέρα: Ιούνιος 2020

TENET

Ο Christopher Nolan επιστρέφει με ένα κατασκοπικό θρίλερ υπερφυσικού στοιχείου, με τον John David Washington στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τρέιλερ είναι αρκετά κρυπτικό για να μας αφήνει στη γνωστή νολανική θολούρα, καταλαβαίνουμε αρκετά ωστόσο για να συμπεράνουμε ότι ο χαρακτήρας του Washington είναι ένας πράκτορας που βιώνει τον χρόνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μετά την επιτυχία του με το ‘Dark Knight’, ο σκηνοθέτης απολαμβάνει τις λευκές σελίδες που του παρέχει η Warner Bros., τη δυνατότητα δηλαδή να γυρίζει ό,τι θέλει, όπως το θέλει με το μπάτζετ που θέλει.

Πρεμιέρα: Ιούλιος 2020

ΚΙ ΑΛΛΟΣ NOLAN:

5 μαθήματα που δίδαξε ο Christopher Nolan στις Κάννες

THE CONJURING: THE DEVIL MADE ME DO IT

Το Conjuring Universe είναι το δεύτερο franchise τρόμου με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του μέσου, πίσω μονάχα από τη σειρά ταινιών του ‘Godzilla’. Εκτός απροόπτου που δεν μπορούμε να φανταστούμε, δεν υπάρχει περίπτωση το ‘Devil Made Me Do It’ να απογοητεύσει στο box office, ειδικά από τη στιγμή που δίνει την αφήγηση πίσω στον Ed και τη Lorraine Warren.

Η πλοκή θα εμπνευστεί από την πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής που ένας ύποπτος για φόνο θα φέρει ως επιχείρημα υπεράσπισης και δικαιολογίας τον δαιμονισμό. Πρόκειται για την υπόθεση του Arne Cheyenne Johnson που δικάστηκε για τη δολοφονία του σπιτονοικοκύρη του μετά από, όπως ισχυρίστηκε, την αποτυχημένη προσπάθεια ενός εξορκισμού.

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 2020

HALLOWEEN KILLS

Το ‘Halloween’ του 2018 έκανε τη Laurie Strode μια γυναίκα με αποστολή. Να αφανίσει μια για πάντα τον Michael Myers. Η ταινία του David Gordon Green αγνόησε το άστατο timeline των προηγούμενων sequels, λειτούργησε ως απευθείας συνέχεια του φιλμ του 1978 και έγινε μια ιστορία για το τραύμα γενεών και το μετατραυματικό σοκ.

Εκτός από το ‘Halloween Kills’, ο σκηνοθέτης θα ετοιμάσει ακόμα μία ταινία στο franchise, ολοκληρώνοντας έτσι μελλοντικά μια δική του τριλογία.

Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2020

THE ETERNALS

Από την Angelina Jolie και τη Salma Hayek ως τον Richard Madden και τον Kit Harington, η Marvel φέρνει φρέσκο αίμα και συνεχίζει το Phase 4 που θα έχει ήδη ξεκινήσει με το ‘Black Widow’. Οι Eternals έχουν πολιτιστικούς δεσμούς με την αρχαία Ελλάδα και είναι παντοδύναμα αθάνατα πλάσματα που έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση του κόσμου και της ανθρωπότητας.

Πέρα από τη θέση του στο πάνθεον της Marvel και το εντυπωσιακό του καστ, το ‘Eternals’ έχει την προσοχή μας και για την Chloé Zhao. Τη σκηνοθέτη που μας χάρισε το ‘The Rider’, μία από τις καλύτερες ταινίες του 2017.

Πρεμιέρα: Νοέμβριος 2020

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Black Knight: 7 σημειώσεις για τον ρόλο του Kit Harington στους ‘Eternals’

DUNE

Ο οραματικός Denis Villeneuve είναι ο κατάλληλος σκηνοθέτης για το κινηματογραφικό ‘Dune’, τη μεταφορά της εποποιίας επιστημονικής φαντασίας που έγραψε ο Frank Herbert το 1965. Πέρα από την ταινία του David Lynch το 1984, το βιβλίο έχει μπει πολλές φορές σε στάδιο προπαραγωγής αλλά κανένα πρότζεκτ ως τώρα δεν είχε στεριώσει.

Το ‘Dune’ περιστρέφεται γύρω από τις απόπειρες ελέγχου του πλανήτη Arrakis, ενός αφιλόξενου μέρους που έχει τεράστια αξία ως μοναδική πηγή μιας πολύτιμης ουσίας, και εξερευνά την αλληλεπίδραση της πολιτικής, της θρησκείας, της οικολογίας, της τεχνολογίας και τον ρόλο του ανθρώπου μέσα σε αυτές.

Ο Villeneuve έχει συγκεντρώσει το μεγάλο καστ των Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Dave Bautista και Zendaya, ενώ ανυπομονούμε περισσότερο για την εικονογραφία που θα επιλέξει ο οσκαρικός πια Διευθυντής Φωτογραφίας. Roger Deakins (Blade Runner 2049).

Πρεμιέρα: Δεκέμβριος 2020

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Ποιες ήταν οι πρώτες μας εντυπώσεις όταν γνωρίσαμε τον Adam Driver; Ποια ταινία θα τον πήγαινε στα Όσκαρ πριν την επιτυχία του Marriage Story; Τι χαρακτηριστικό φέρνει σε κάθε του ρόλο και γιατί ήταν η ιδανική επιλογή για τον Kylo Ren; Μήπως είναι τελικά ο ηθοποιός της γενιάς του;