ΒΙΒΛΙΟ

13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου

It's the end of the world as we know it και σου βρήκαμε τι πρέπει να διαβάσεις μέχρι να πέσει η αυλαία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, 33 ημέρες μετά την ημέρα της ολικής έκλειψης ηλίου, υποτίθεται πως ο μυστικός πλανήτης Nibiru θα έπεφτε πάνω στη Γη και θα πεθαίναμε όλοι.

Αυτή πρέπει να είναι μια από τις παράξενες εισαγωγές που έχω γράψει ποτέ σε κείμενο, αλλά μείνετε μαζί μου, θα σας εξηγήσω.

Δεν τα είπα εγώ αυτά αλλά ένας τυπάκος που πίστευε πως τα Σημάδια δείχνουν την καταστροφή της ανθρωπότητας. Βέβαια πλανήτης Nibiru δεν υπάρχει, αλλά θέλω να θυμάστε κάτι:

Ετούτη, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μου και τη Wikipedia, πρέπει να ήταν η 12η φορά που κάποιος προβλέπει πως ο κόσμος θα τελειώσει με κάποιον επικό τρόπο (μια από τις αυτές τις φορές ο προφήτης και οι ακόλουθοι του θα μεταμορφωνόταν και θα μπορούσαν να πετάνε και να περνάνε μέσα από τοίχους, κρίμα που δε συνέβη αυτό). Όμως τι λέει η λογοτεχνία πως θα συμβεί στην Αποκάλυψη και, το κυριότερο, ποιος είναι ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις της, πως θα σχηματιστεί η επόμενη ημέρα;

Ακριβώς αυτά τα ερωτήματα απαντούν τα post-apocalyptic μυθιστορήματα. Μπορεί να μιλάμε για την επόμενη μέρα της καταστροφής, για πολλά χρόνια, δεκαετίες ή και χιλιάδες χρόνια αργότερα. Μπορεί να μιλάμε για μια οπτική γωνία που αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους και το πως αυτοί επιβιώνουν ή μπορεί το πεδίο του έργου να κοιτά το σύνολο της ανθρωπότητας. Μπορεί να μιλάμε για βιβλία που αγγίζουν διαφορετικά είδη και προκαλούν τρόμο ή αγωνία. Μπορεί να μιλάμε για ζόμπι, εξωγήινους, ιούς, αστεροειδείς, την κλιματική αλλαγή ή απροσδιόριστες καταστροφές. Το ερώτημα όμως παραμένει το ίδιο: Πώς επιβιώνει η ανθρωπότητα μετά το Τέλος του Κόσμου;

Έψαξα λοιπόν και βρήκα 12 αγγλόφωνα βιβλία της τρέχουσας δεκαετίας που ανήκουν στο είδος της post-apocalyptic λογοτεχνίας και σας τα παρουσιάζω, μαζί με 1 ακόμη για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει παλιότερα. Έτσι δηλαδή για να ξέρουμε τι θα μας συμβεί την επόμενη φορά που ο κόσμος θα τελειώσει.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΜΙΑ ΜΑΙΑ

Τίτλος: The Book of the Unnamed Midwife

Συγγραφέας: Meg Elison, της οποίας το ‘The Book of the Unnamed Midwife’ ήταν το πρώτο μυθιστόρημα. Για να γνωρίσετε περισσότερο την Elison μπορείτε να διαβάσετε το πρόσφατο Reddit AMA της.

Πότε: 2014. Και ξανά το 2016, από διαφορετικό εκδοτικό. Τον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε και το ‘The Book of Etta’, το sequel του βιβλίου.

Τι παίζει: Μια παράξενη αρρώστια, που αποδεκατίζει γυναίκες και παιδιά και σκοτώνει μητέρα και παιδί κατά τη διάρκεια της γέννας, έχει θερίσει τον πληθυσμό της γης. Λίγες είναι οι γυναίκες που έχουν επιζήσει, με τις περισσότερες από αυτές να μην είναι ασφαλείς από ομάδες αντρών που, σπρωγμένοι από φόβο για το μέλλον, προσπαθούν να τις ελέγξουν. Μια μαία προσπαθεί να βρει τη θέση της στον επικίνδυνο νέο κόσμο και για να κρατήσει την ελευθερία της φορά αντρικά ρούχα, υιοθετεί ψεύτικα ονόματα και αποφεύγει τους περισσότερους ανθρώπους.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 4,15/5 από 3,831 βαθμολογίες μέσα σε 3 χρόνια. Αρκετά υψηλή βαθμολογία, αν και δεν έχει μεγάλο κοινό το βιβλίο. Δεν είμαστε όμως εδώ μόνο για τα γνωστά βιβλία, σωστά; Πάντως αξίζει να πούμε πως το μυθιστόρημα της Elison πήρε και το Philip K. Dick Award του 2014.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Και δεν πρόκειται, εντάξει, μη γελιόμαστε. Πολύ άσημο βιβλίο για να το δούμε στα ελληνικά.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΡΩΣΟΥΣ ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ

Τίτλος: Equations of Life

Συγγραφέας: Simon Morden, ο Βρετανός συγγραφέας που έγινε γνωστός από τη σειρά Metrozone, πρώτο βιβλίο της οποίας είναι το βιβλίο για το οποίο μιλάμε εδώ.

Πότε: 2011. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το 2ο και το 3ο βιβλίο της σειράς, τα ξεπέταξε πολύ γρήγορα ο Morden τα μυθιστορήματα. Αυτό είναι και το πιο παλιό από τα μυθιστορήματα αυτής της λίστας.

Τι παίζει: Ο Samuil Petrovitch έχει επιζήσει της πυρηνικής καταστροφής στην Αγία Πετρούπολη και κρύβεται στο London Metrozone, την τελευταία πόλη της Αγγλίας. Όμως, όταν πέφτει πάνω σε μια απαγωγή σε εξέλιξη, αντιδρά χωρίς να το σκεφτεί και σώζει την κόρη του πιο επικίνδυνου ανθρώπου του Metrozone. Τώρα η ζωή του Petrovitch γίνεται πολύ πιο περίπλοκη. Ρώσοι μαφιόζοι, η Γιακούζα, κάτι που ονομάζεται New Machine Jihad, όλοι κυνηγούν τον ήρωα. Κι αυτός έχει ένα σχέδιο, απλά δεν ξέρει αν είναι ένα καλό σχέδιο.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,84/5 από 1,979 βαθμολογίες μέσα σε πάνω από 6 χρόνια. Παρόλο το Philip K. Dick Award του 2011, το βιβλίο αλλά και η υπόλοιπη σειρά δεν έχουν ιδιαίτερο κοινό. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε αυτό!

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Εντάξει, τώρα ζητάτε πολλά, ας είμαστε σοβαροί.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΟΜΠΙ

Τίτλος: Ashes

Συγγραφέας: Ilsa J. Bick, που ανάμεσα στα άλλα έχει γράψει και μερικά μυθιστορήματα στον κόσμο του Star Trek.

Πότε: 2011. Από τα πρώτα βιβλία της Bick και σίγουρα το πιο επιτυχημένο. Ακολούθησαν άλλα 2 στην ίδια σειρά, τα ‘Shadows’ και ‘Monsters’, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τι παίζει: Ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός εξαπλώνεται στον ουρανό, καταστρέφοντας κάθε ηλεκτρονική συσκευή και κάθε υπολογιστικό σύστημα, σκοτώνοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους και μετατρέποντας πολλούς από όσους έχουν απομείνει σε ζόμπι. Η Alex συναντά τον νεαρό στρατιώτη Tom και την 8χρονη Ellie, και μαζί θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που δε θυμίζει σε τίποτα τον κόσμο που γνώριζαν μέχρι τώρα.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,94/5 από 21,958 βαθμολογίες μέσα σε 6 χρόνια. Καλά νούμερα, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως το βιβλίο είναι ένα young adult μυθιστόρημα με ζόμπι, τότε αυτά μοιάζουν ελαφρώς λιγότερο εντυπωσιακά. Έχει διαβαστεί αρκετά όμως.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Δε νομίζω πως θα το δούμε ποτέ αλλά έχει ζόμπι οπότε δεν ξέρεις καμιά φορά, γίνονται και θαύματα. Θα μπορούσα να το δω από κάποιους εκδοτικούς, δεν είναι και μεγάλο. *μιλάει στους εκδοτικούς* Χτυπήστε ένα τηλέφωνο για τα δικαιώματα, ξέρετε εσείς ποιοι είστε. *τους κλείνει το μάτι*

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ 5,000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τίτλος: Seveneves

Συγγραφέας: Neal Stephenson, γνωστός κυρίως για τα Snow Crash και Cryptonomicon, με 15 συνολικά μυθιστορήματα που κινούνται συνήθως ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και το cyberpunk.

Πότε: 2015. Είναι ήδη ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του συγγραφέα και το προτελευταίο του έργο. Το πιο φρέσκο του μυθιστόρημα είναι το ‘The Rise and Fall of D.O.D.O.’ που έγραψε μαζί με τη Nicole Galland, για το οποίοείχαμε μιλήσει όταν κυκλοφόρησε.

Τι παίζει: Ένα καταστροφικό γεγονός κάνει τη γη μια ωρολογιακή βόμβα και πυροδοτεί έναν αγώνα ταχύτητας ενάντια στο αναπόφευκτο. Ένα φιλόδοξο σχέδιο καταστρώνεται για να εξασφαλίσει την επιβίωση της ανθρωπότητας, πολύ πέρα από την ατμόσφαιρά μας. 5,000 χρόνια αργότερα, οι απόγονοι της ανθρωπότητας, 7 ξεχωριστές φυλές που αριθμούν συνολικά 3 δισεκατομμύρια μέλη, ξεκινούν και πάλι ένα ταξίδι προς το άγνωστο, για έναν ξένο κόσμο απόλυτα μεταμορφωμένο από την καταστροφή και τον χρόνο: τη Γη.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,98/5 από 57,002 βαθμολογίες μέσα σε 2¼ χρόνια, μια χαρά. Το βιβλίο και διαβάζεται και αρέσει συνολικά.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Το μοναδικό βιβλίο του Stephenson που έχει βγει στα ελληνικά είναι το ‘Υδράργυρος’, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε το 2003 και αποτελεί το πρώτο μέρος τριλογίας, με τα υπόλοιπα 2 να μη βγαίνουν ποτέ. Ωστόσο δε θα απέκλεια να το δούμε κάποια στιγμή, αφού οι Έλληνες εκδότες μας χρωστούν κάποια στιγμή μια πιο δυναμική στροφή προς την επιστημονική φαντασία.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΥ

Τίτλος: Bird Box

Συγγραφέας: Josh Malerman, ένας τύπος που βασικά μουσικός είναι αλλά του βγήκε και η συγγραφή κάπου στην πορεία, ξεκινώντας ουσιαστικά με αυτό το βιβλίο.

Πότε: 2014. Είναι το ντεμπούτο του συγγραφέα, που πέρα από 2 νουβέλες δεν είχε εκδώσει 2ο μυθιστόρημα μέχρι και φέτος τον Μάιο. Το ‘Black Mad Wheel’ γίνεται έτσι το πρώτο από τα 3 βιβλία που θα μας δώσει ο συγγραφέας μέσα σε διάστημα μόλις 11 μηνών, αφού ακολουθούν τον Νοέμβριο η συλλογή διηγημάτων ‘Goblin’ και τον ερχόμενο Απρίλιο το ‘Unbury Carol’. Πήρε φόρα, θα λέγαμε.

Τι παίζει: Οι άνθρωποι ξεκινούν να βλέπουν κάτι τρομερό. Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό το κάτι ή από που ήρθε, αφού αμέσως μόλις το δουν οδηγούνται στην τρέλα, στη βία και τελικά στην αυτοκτονία. 5 χρόνια μετά την καταστροφή, η Malorie ζει με τα 2 της παιδιά σε ένα απομονωμένο σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Τώρα που το αγόρι και το κορίτσι έχουν μεγαλώσει, είναι καιρός να φύγουν για κάποιο πιο ασφαλές μέρος. Το ταξίδι όμως μοιάζει ακατόρθωτο: Με μια βάρκα στο ποτάμι, με δεμένα μάτια και μόνο τα εκπαιδευμένα αφτιά των παιδιών για οδηγό.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,98/5 από 40,845 βαθμολογίες μέσα σε 3,5 χρόνια. Το μυθιστόρημα θεωρείται από τα καλύτερα του είδους τα τελευταία χρόνια και η speculative κοινότητα το αγαπά πολύ. Μπλέκει τον τρόμο με το post-apocalyptic τοπίο του και τα διαφορετικά timelines και το μικρό του σχετικά μέγεθος βοήθησαν στο να γίνει δημοφιλές.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Αλλά πόσο θα αργήσει κάποιος να το τσιμπήσει, αν δεν έχει συμβεί ήδη; Έλα παιδιά, πάμε λίγο να γίνει δουλίτσα.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΣΕ ΕΝΑ ΤΙΤΛΟ

Τίτλος: Blueprints of the Afterlife

Συγγραφέας: Ryan Boudinot, με αυτό το βιβλίο να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.

Πότε: 2012. Ο συγγραφέας είχε πριν από αυτό αρκετές συμμετοχές σε ανθολογίες διηγημάτων και αυτό είναι το 3ο του βιβλίο, μετά από τη συλλογή ‘The Littlest Hitler’ και το μυθιστόρημα ‘Misconception’. Άνετα το πιο γνωστό και επιτυχημένο από τα βιβλία του, μιας και βρέθηκε υποψήφιο για το Philip K. Dick Award, αλλά χωρίς αυτό να το κάνει πραγματικά γνωστό. Από τα πιο άγνωστα μυθιστορήματα της λίστας μας.

Τι παίζει: Το βιβλίο κινείται ανάμεσα σε ένα μέλλον που η αποκάλυψη είναι μια μακρινή, θολή ανάμνηση και σε ένα παρόν που ένας άντρας αφηγείται την αναζήτηση του για την ανακάλυψη μιας μυστικής οργάνωσης που θέλει να εκμεταλλευτεί τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου, με σκοπό να ελέγξει τη μοίρα της ανθρωπότητας και τη ζωή στη γη. Υπάρχουν γιγαντιαία κεφάλια που εμφανίζονται στον ουρανό. Το μεγαλύτερο πλυντήριο πιάτων του κόσμου. Περισσότεροι από 600 κλώνοι της χορεύτριας μιας αρχαίας ποπ τραγουδίστριας. Εκδηλώσεις με κόκκινα χαλιά. Ένα μυστηριώδες ψυγείο.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,72/5 από 1,952 βαθμολογίες μέσα σε 5,5+ χρόνια. Σίγουρα όχι κάτι που έχει διαβαστεί από πολύ κόσμο αλλά αυτό εδώ είναι αρκετά παράξενο και καταλαβαίνω γιατί.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Καταντάει κουραστικό αυτό νομίζω.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ

Τίτλος: The End of the World Running Club (το οποίο είναι φανταστικός τίτλος)

Συγγραφέας: Adrian J. Walker, Αυστραλός στην καταγωγή και κάτοικος Λονδίνου. Και για αυτόν το βιβλίο για το οποίο μιλάμε είναι το πιο δημοφιλές του, δεν ξέρω αν βλέπετε ένα επαναλαμβανόμενο κόνσεπτ στους συγγραφείς αυτής της λίστας.

Πότε: 2014. Βέβαια κάνει πρεμιέρα σε εκδοτικό της Αμερικής τώρα, στις 5 Σεπτεμβρίου. Θα έχει ενδιαφέρον αν αυτό θα φέρει νέο μεγάλο bump στο βιβλίο.

Τι παίζει: Ένας αστεροειδής χτυπά τη Βρετανία και ένας 35χρονος άντρας χωρίζεται από τη γυναίκα και τα 2 του παιδιά, στην πορεία για την Κορνουάλη, εκεί όπου ίσως πλοία φεύγουν για μέρη του κόσμου όπου η ζωή είναι ακόμη πιθανή. Ο Edgar, απρόθυμος πατέρας και σύζυγος, θα πρέπει να διασχίσει τη χώρα τρέχοντας για να τους ξαναβρεί.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,87/5 από 4,321 βαθμολογίες μέσα σε 3 χρόνια. Ικανοποιητικός αριθμός αναγνωστών και χωρίς κυκλοφορία στην Αμερική μέχρι τώρα.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Τελικά μάλλον δεν υπάρχουν πολλά post-apocalyptic βιβλία εδώ ε;

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Τίτλος: Good Morning, Midnight

Συγγραφέας: Lily Brooks-Dalton, με αυτό να είναι μόλις το 2ο βιβλίο της μέχρι σήμερα. Το πρώτο; Ένα memoir με τίτλο ‘Motorcycles I’ve Loved’.

Πότε: 2016. Και είναι από τα λίγα βιβλία της λίστας που κυκλοφόρησαν από Big-5 εκδοτικό, μιας και βγήκε από την Penguin Random House.

Τι παίζει: Ένας γερασμένος αστρονόμος ζει σε ένα ερευνητικό κέντρο στον Αρκτικό, όταν νέα για ένα καταστροφικό γεγονός φτάνουν και οι επιστήμονες αναγκάζονται να φύγουν. Κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο διακόπτεται και ο Augustine μένει μόνος του αλλά όχι για πολύ, αφού ανακαλύπτει ένα μικρό κορίτσι, την Iris. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα αστροναυτών επιστρέφει από ένα ταξίδι στον Δία, όταν το Κέντρο Ελέγχου σταματά να εκπέμπει και το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Aether αναρωτιέται αν θα καταφέρει να επιστρέψει στη γη.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,89/5 από 2,625 βαθμολογίες μέσα σε 1 χρόνο. Μια χαρά δηλαδή, όχι κάποιο best seller πάντως. Πιθανώς να το βοήθησαν και οι συγκρίσεις με τον ‘Σταθμό Έντεκα’.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Πάντως δεν είναι από αυτά που θα απέκλεια να δούμε κάποια στιγμή.

ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΙΟ/ΜΥΚΗΤΑ

Τίτλος: The Fireman

Συγγραφέας: Joe Hill, ο γιος του Stephen King δηλαδή. Έχει γράψει 1 συλλογή διηγημάτων, 4 μυθιστορήματα και τον Οκτώβριο έρχεται το νέο του βιβλίο, ‘Strange Weather’, που θα περιέχει 4 νουβέλες. Μιλήσαμε ξανά για αυτόν και το ‘NOS4A2’ του στη λίστα μας με τα 5 βιβλία τρόμου για να χάσεις τον ύπνο σου.

Πότε: 2016. Είναι το πιο φρέσκο βιβλίο του συγγραφέα, επιτυχημένο όπως και τα προηγούμενα.

Τι παίζει: Μια πανδημία χτυπά τον κόσμο. Ένας μύκητας που ονομάζεται Dragonscale, χωρίς κανείς να ξέρει την προέλευση του, το πως μεταδίδεται και πως να προφυλαχθεί, μεταδίδεται σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο θάνατος έρχεται με τη φωτιά: Τα θύματα αυταναφλέγονται χωρίς προειδοποίηση. Το βιβλίο ακολουθεί τη Harper, μια νοσοκόμα που μολύνεται από τον Dragonscale και προσπαθεί να μείνει ζωντανή μέχρι να γεννήσει το παιδί που έχει στην κοιλιά της. Στην προσπάθεια της αυτή, θα συναντήσει τον Fireman, έναν άντρα που έχει μάθει να ελέγχει τον μύκητα και τη φωτιά μέσα του.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,92/5 από 28,159 βαθμολογίες μέσα σε 15 μήνες. Πάει καλά, λογικά αν συνεχίσει να έχει momentum μπορεί να γίνει το δημοφιλέστερο βιβλίο του συγγραφέα.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ. Αλληλούια, να κάτι που κυκλοφορεί και σε μας εδώ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο με τον τίτλο ‘Ο Πυροσβέστης’ από τις Εκδόσεις Bell και μιλήσαμε για αυτό στο Βιβλιοφαγικό mashup.

Τίτλος: The Dog Stars

Συγγραφέας: Peter Heller, για τον οποίο το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι τώρα συγγραφικής του πορείας.

Πότε: 2012. Βρέθηκε σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, όχι και το πιο συνηθισμένο πράγμα για post-apocalyptic μυθιστόρημα.

Τι παίζει: O Hig έχει επιβιώσει του ιού που σκότωσε όλους όσους ήξερε. Ζει σε ένα υπόστεγο αεροσκαφών σε ένα μικρό, παρατημένο αεροδρόμιο μαζί με το σκύλο του Jasper και έναν τρελαμένο μισάνθρωπο, τον Bangley. Όταν όμως πιάνει μια μετάδοση από τον ασύρματο του μικρού αεροπλάνου του, η φωνή που ακούει του δίνει ελπίδα πως υπάρχει ζωή έξω από την περίμετρο του προσωρινού του σπιτιού. Πετά, ακολουθώντας το σήμα του ασυρμάτου, για να συναντήσει κάτι που είναι ταυτόχρονα καλύτερο και χειρότερο από ό,τι θα είχε ποτέ φανταστεί.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,90/5 από 40,902 βαθμολογίες μέσα σε 5 χρόνια. Από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της λίστας μας. Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν μάλιστα στην Constantin Film, αν και η κινηματογραφική του μεταφορά δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Και νομίζω πως μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά, αφού έχει παρέλθει 5ετία από την έκδοση του, πως δεν πρόκειται να το δούμε και στο μέλλον.

ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ

Τίτλος: New York 2140

Συγγραφέας: Kim Stanley Robinson, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, γνωστός κυρίως για τη Mars Trilogy. Η κλιματική αλλαγή είναι το θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται μεγάλο μέρος του έργου του, όπως και το μυθιστόρημα για το οποίο μιλάμε εδώ.

Πότε: 2017. Το ‘New York 2140’ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και ήδη θεωρείται από τα καλύτερα βιβλία speculative fiction για τη φετινή χρονιά.

Τι παίζει: Το 2140 το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει τόσο που η Νέα Υόρκη βυθίζεται. Οι κάτοικοι της προσαρμόζονται και η πόλη παραμένει γεμάτη κίνηση και ζωή. Όμως όλα έχουν αλλάξει: Κάθε δρόμος γίνεται κανάλι και κάθε ουρανοξύστης νησί. Μέσα από τα μάτια των κατοίκων ενός κτιρίου παρακολουθούμε πως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη αλλάζει μπροστά στην άνοδο του νερού.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,64/5 από 2,412 βαθμολογίες μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες. Είναι πολύ μικρό το δείγμα για να ξέρουμε πως θα συνεχίσει, αλλά ο κόσμος δε φαίνεται καθόλου αδιάφορος για το πιο πρόσφατο από τα 19 μυθιστορήματα του Robinson.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Το μοναδικό από τα έργα του συγγραφέα που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το ‘The Gold Coast’ του ‘88, που ήρθε από τις Εκδόσεις Οξύ το 1998 με τον τίτλο ‘Η χρυσή ακτή’. Βρίσκεται δυστυχώς, αν και λογικά μετά από τόσα χρόνια, εκτός κυκλοφορίας πια.

Τίτλος: American War

Συγγραφέας: Omar El Akkad, γεννημένος στην Αίγυπτο, μεγαλωμένος στο Κατάρ και πλέον κάτοικος Καναδά, όπου δουλεύει σαν δημοσιογράφος. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Πότε: 2017. Από τον Απρίλιο που κυκλοφόρησε, μέχρι και τώρα, οι κριτικές μιλάνε για ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, ανεξαρτήτως λογοτεχνικού είδους. Σίγουρα ένα από τα ντεμπούτα που δημιούργησαν θόρυβο μέσα στο ‘17, από έναν συγγραφέα που είναι κάτω των 35. Εμείς ξαναμιλήσαμε για το μυθιστόρημα λίγες μέρες μετά την έξοδο του στα βιβλιοπωλεία.

Τι παίζει: Η Sarat Chestnut είναι μόλις 6 χρονών το 2074, όταν ο Δεύτερος Αμερικανικός Εμφύλιος ξεσπά, καθώς η κλιματική αλλαγή που εξαφανίζει πόλεις, οι φυσικοί πόροι που έχουν εξαφανιστεί και μια επιδημία που ξεσπά στη Νότια Καρολίνα, προκαλούν σχίσμα ανάμεσα στις πολιτείες. Χρόνια αργότερα αφηγείται την ιστορία της στον ανιψιό της που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό μυστικό του παρελθόντος του, το ρόλο της οικογένειας, και συγκεκριμένα της θείας του, στον πόλεμο, μια γυναίκα που έσωσε τη ζωή του καταστρέφοντας ταυτόχρονα αμέτρητες άλλες.

Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,92/5 από 6,882 βαθμολογίες μέσα σε 5 μήνες. Το βιβλίο τα πάει εξαιρετικά για ντεμπούτο και το άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον του διαφαίνεται λαμπρό.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτως ή άλλως. Αν πρέπει όμως να ποντάρω σε κάποιο βιβλίο από αυτά της λίστας πως θα το δούμε κάποια στιγμή στα ελληνικά, αυτό είναι μάλλον το ‘American War’.

ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙ

Ο ‘Σταθμός Έντεκα’ της Emily St. John Mandel είναι ένα από τα βιβλία του 2016 για την Ελλάδα και έχει διαβαστεί από πολλούς, στη χώρα μας και εκτός. Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του είχα γράψει πολλά για το βιβλίο, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

10 παιδικά βιβλία που αξίζει να ξαναδιαβάσεις μεγάλος
Τρόμος, φανταστικό και επιστημονική φαντασία: Η αναγέννηση της ελληνικής speculative λογοτεχνίας
Ένα βιβλίο για το υπερφυσικό της ελληνικής επαρχίας ξεπήδησε από το Facebook