NDP Photo Agency
ΘΕΑΤΡΟ

Η Μαριάννα Τουμασάτου ζωντανεύει το δράμα μιας μητέρας πρόσφυγα από τη Συρία

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης 'Νούρα: Ένα πένθιμο μπλουζ' στο θέατρο Διάνα, με τα μηνύματά της να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

‘Η φτώχεια έχει φωτογένεια, γι’ αυτό τη συντηρούν’, λέει κάποια στιγμή μέσα στο λυγμό της μια μάνα πρόσφυγας από τη Συρία στη χώρα μας. Η παραπάνω φράση θα μπορούσε επίσης να είναι πέρα για πέρα αληθινή, ωστόσο την ακούσαμε παρακολουθώντας την εξαιρετική θεατρική παράσταση ‘Νούρα: Ένα πένθιμο μπλουζ’ στο θέατρο Διάνα, η οποία έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Ένα θεατρικό έργο που υπογράφει και σκηνοθετεί η Βάσια Αργέντη, υποψήφιο για 7 κορφιάτικα βραβεία από την Ακαδημία Θεατρικών Βραβείων Τέχνης (στις κατηγορίες: καλύτερη παράσταση, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο θεατρικό κείμενο, καλύτερη μουσική θεατρικού έργου ’Μίμης Πλέσσας’, καλύτερο θεατρικό τραγούδι (ερμηνεία), καλύτερος νέος ηθοποιός, καλύτερος σχεδιασμός φωτισμών). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν η Μαριάννα Τουμασάτου (την οποία βλέπουμε φέτος και στη σειρά ‘Γυναίκα χωρίς όνομα’ του ANT1) και ο Γιάννης Χαντέλης, ενώ την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έκανε η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η οποία πλαισιώνεται από τις Θεώνη Φύτρου και Δανάη Αλυσανδράτου.

Η παράσταση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και δεν ήταν λίγες οι φορές που ένιωθες ένα τσίμπημα στο στομάχι. Ειδικά στους μονολόγους της Μαριάννας Τουμασάτου, η οποία υποδυόταν μια μητέρα που είχε έρθει ως πρόσφυγας με τη κόρη της από τη Συρία στη χώρα μας. Μας εξιστορεί το ταξίδι της, πώς πέρασαν με βάρκες το Αιγαίο, πώς έχασε τον άνδρα της και έφτασε τελικά στη χώρα μας, ζώντας στο περιθώριο και αντιμετωπίζοντας το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, μαζί με τη μικρή κορούλα της, τη Νούρα.

NDP Photo Agency

Η παράσταση μας δείχνει ουσιαστικά δύο ζωές, δύο μονολόγους. Από τη μία η μητέρα πρόσφυγας κι από την άλλη ένας νεαρός Έλληνας ο Αλέξανδρος, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικά ταλαντούχος Γιάννης Χαντέλης. Πρόκειται για μια διπλή οδύσσεια, αυτής του δυτικού ανθρώπου που τα έχει όλα, αλλά κι εκείνης των προσφύγων, που συχνά η ζωή τους μοιάζει με απόβλητο του συστήματος. Μαζί με την εξέλιξη του έργου, βλέπουμε και τη μεταμόρφωση του νεαρού, από έναν φοιτητή που θέλει να βοηθήσει τους πρόσφυγες σε έναν άνθρωπο που καταλήγει να μη τους θέλει στη χώρα του και όχι μόνο. Η παράσταση παίζεται για δεύτερη χρονιά, με τον Χαντέλη στον ίδιο ρόλο, αλλά διαφορετικές γυναίκες στους δύο κεντρικούς γυναικείους ρόλους (της Νούρα και της μητέρας της).

Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του Αλέξανδρου, αλλά δυστυχώς η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτει ο χαρακτήρας. Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας (η Νούρα και η μητέρα της) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους.

NDP Photo Agency

Οι ερμηνείες τον ηθοποιών είναι τέτοιες που καταφέρνουν να σε συγκινήσουν, σε κάνουν να αφουγκραστείς το δράμα της μητέρας και το ζεις σαν να ήταν δικό σου. Σε συγκλονίζει σε τέτοιο βαθμό που βγαίνοντας από την αίθουσα σκέφτεσαι τι πάει στραβά στον κόσμο και την κοινωνία μας. Πώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και τι μπορούμε να κάνουμε για το αλλάξουμε. Αναμφίβολα, μια παράσταση με δυνατές ερμηνείες, αλλά και πολλά ουσιαστικά μηνύματα.

(Φωτογραφίες: NDP Photo Agency)

INFO

Πρωτότυπο κείμενο: Βάσια Αργέντη

Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Καρανίκας

Παίζουν: Μαριάννα Τουμασάτου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Χαντέλης, Θεώνη Φύτρου, Δανάη Αλυσανδράτου

Σκηνικά: Art In Art

Σκηνική Επιμέλεια: Βάσια Αργέντη

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Καρνάτσου

Φωτογραφία: Άμπερ Ντόκου

Παραγωγή : Art In Art

Ημέρες & Ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Διάνα (διάρκεια: 75′ χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 18€ και 15 €

Μειωμένο (φοιτητικό, ατέλειες και άνεργοι) : 12€

Προπώληση: Viva.gr

Και στα ταμεία του Θεάτρου : Ιπποκράτους 7, Αθήνα | Τηλ. Κρατήσεων : 210-3626596

***

Μην ξεχνάς! Αν κι εσύ δεν έχεις βγει ακόμα από το μυαλό του John Malkovich, άκου το POP για τις Δύσκολες Ώρες με καλεσμένο τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ένα βράδυ στο Παλλάς με τον Ωνάση
55 λεπτά δίπλα στη Δήμητρα Ματσούκα
Η Πένυ Αγοραστού κρύβει ένα διάβολο μέσα της
Το μεγάλο σκάνδαλο της Επιδαύρου